Quantcast
Channel: In my Back Yard
Viewing all 66 articles
Browse latest View live

בין עתלית לבין חיפה: טיול לסוף הקיץ בין חצבים, ים ואתרים היסטוריים

$
0
0

צילום: אלדד כהן-צדק

טיול לסוף הקיץ, ובו חצבים וים, מושבה ותיקה שמתעוררת ואתר מורשת מהחשובים בארץ. כל אלה במקום אחד - עתלית

עתלית, ישוב קטן (ואף מנומנם...) מסתיר היסטוריה ארוכה מאוד: כבר בתקופה הנאוליתית, לפני 9000 שנים, כאשר פני הים התיכון היו נמוכים מהיום, התקיים במקום כפר. הוא התגלה בחפירות ארכאולוגיות תת-מימיות.
בהמשך, עתלית היתה מיושבת לאורך תקופת המקרא, התקופה היוונית והרומאית.
בימי הצלבנים, הוקם על חוף הים מבצר מרשים, שנקרא Chateau Pelerin (טירת עולי הרגל). עתלית היתה הישוב הצלבני האחרון שנפל בידי המוסלמים, ושרידי המבצר נשארו עד היום.
בתחילת המאה ה-20 נרכשו אדמות עתלית, וב-1903 קמה מושבה. המושבה התפתחה באיטיות, וחלק משטחיה משמשים כבריכות להפקת מלח מהים.

חוות אהרונסון
עתלית נמצאת ממערב ומדרום למחלף עתלית שעל כביש החוף. אך אתר אחד נמצא ממזרח למחלף, ובולט בנוף: שדרת דקלי הוושינגטוניה שנשתלה על ידי אהרן אהרונסון, ראש מחתרת ניל"י. את השדרה נטעו כחלק מחוות נסיונות (המבנים קיימים עד היום, לא פתוחים לקהל), ומכאן אותתו אנשי ניל"י לבריטים במהלך מלחמת העולם הראשונה. את השדרה רואים היטב גם מכביש החוף, ומנקודות התצפית בעתלית שעוד נגיע אליהן.
מכאן נמשיך מערבה, ומייד אחרי המחלף, בצד ימין (צפון) נראה את האתר החשוב - מחנה המעפילים של עתלית

מחנה עתלית
המחנה הבריטי הנטוש בעתלית, ששימש מחנה מעצר למעפילים, הוא אחד מאתרי המורשת החשובים בארץ כיום, ובתי ספר רבים באים לבקר בו.

בזמן מלחמת העולם השנייה ניסו כמה ספינות מעפילים להגיע לארץ. ב-1940 החליטו הבריטים להגלות מעפילים משלוש ספינות לאי מאוריציוס, בספינת הגירוש "פאטריה". ההגנה החליטה להתנגד לצעד בצורה אקטיבית, והטמינה פצצה בספינה. חישובי כמות חומר הנפץ היו שגויים, ובמקום נזק קל, שרק ישבית את הספינה, נגרם נזק כבד: 250 מעפילים נהרגו, ועמם 50 חיילים בריטיים. הפרשה הטילה צל כבד על המשך מפעל ההעפלה. המפעילים שנותרו בחיים נעצרו במחנה עתלית, וחלקם גורשו בכל זאת למאוריציוס. אנדרטה לזכר הספינה נמצאת במחנה.
עם תום מלחמת העולם השנייה התחדשה ההעפלה ביתר שאת. מנגנון משומן של ההגנה רכש ספינות, הכשיר אותן, והביא אותן לנמלי אירופה. פליטי השואה הובאו מכל רחבי אירופה לנמלי הים התיכון, ומשם נשלחו עשרות ספינות לחופי הארץ. בתחילה הצליחו ספינות אחדות להגיע לכאן בלא פגע ולעגון בחופים נידחים בארץ, שם המתינו להם אנשי היישובים הסמוכים, ופיזרו אותם באזור כדי שהבריטים לא יתפסו אותם, כמו במקרה של הספינה "חנה סנש", שהורידה את המעפילים בחוף נהריה. רב החובל שהוביל אותה היה האיטלקי אנסלדו, שלכבודו כתב נתן אלתרמן את "נאום תשובה לרב חובל איטלקי". 



אולם רוב הספינות נתפסו על ידי הבריטים, שנעזרו באוניות מלחמה ובמתקני מכ"מ (רדארים) על חופי הארץ, ובמודיעים בנמלי היציאה, והמעפילים נכלאו במחנה בעתלית. גם עולים שהגיעו באישורי עליה חוקיים "בילו"במחנה עתלית, כמו הרב לאו, שהיה ילד ניצול שואה. 

הפריצה לעתלית
כדי לשבש את כליאת המעפילים בעתלית תכנן הפלמ"ח מבצע נועז של פריצה למחנה בעתלית. מפקד הפריצה היה יצחק רבין, תחת פיקודו של נחום שריג, מפקד המבצע. בליל 9 באוקטובר 1945 חדרו לוחמי  הפלמ"ח למחנה, ובחשכת הליל השתלטו על השומרים הבריטים, פרצו את הגדרות והבריחו את המעפילים במעלה הכרמל לקיבוץ בית אורן, ומשם ליגור. אחד הנחלים היורדים מהכרמל ליגור נקרא "נחל מעפילים"על שם המבצע הזה.
המעפילים הוסתרו בבתי החברים ביגור, ואחר כך פוזרו ברחבי הארץ. על המבצע הזה כתב יורם טהר-לב את שירו המרגש "צל ומי באר" . 





צילום: לימור נוח

הפלמ"ח המשיך לפגוע במאבק הבריטי בהעפלה. ב-23 בנובמבר 1945 פוצצו אנשיו את תחנת המשטרה הבריטית בגבעת אולגה ובחוף סידנא-עלי, וב-26 בינואר 1946 הרסו אנשיו את המכ"ם שעל הר הכרמל, ששימש את הבריטים למעקב אחרי ספינות מעפילים.
לאור כל האירועים האלה, החליטו הבריטים להפנות את המעפילים לקפריסין. לאחר קום המדינה שוכנו במחנה עתלית עולים (המחנה נקרא "שער עליה ב"), ובהמשך - שבויי מלחמה.
צילום: אלמוג

המוזיאון
המחנה שוקם על ידיהמועצה לשימור אתרים, והיום הוא משמש מוזיאון להעפלה.
המוזיאון כולל את הצריפים והמתקנים, ספינה ומאגר מידע ממוחשב לתיעוד ההעפלה



 
צילום: אבי דרור

 
בתי ספר רבים עורכים במקום פעילויות, כולל אפילו "שחזור העפלה"בחוף הים הסמוך

חוף עתלית - מבצר וצבים
לפני שנגיע למושבה עצמה, כדאי להמשיך אל החוף: נמשיך בכביש מערבה, נחצה את פסי הרכבת ונגיע לחוף. מולנו המבצר הצלבני (Chateau Pelerin) שחלקים ממנו נשמרו היטב. הוא הוקם ב-1218 על ידי נזירים-אבירים מהמסדר הטבטוני והמסדר הטמפלרי (הטמפלרים החזיקו בו), הוקף בחפיר ובתוכו מצודה מוגנת. סביב המבצר התפתח ישוב צלבני, לכיוון היבשה, שגם הוא הוקף בחומה. מבצר עתלית עמד בפני התקפות ונסיונות שונים של המוסלמים לכבוש אותו, והיה האחרון מבין הישובים הצלבניים שננטש, ב-1291 עם כניעת הממלכה הצלבנית. בהמשך הוא נהרס על ידי הממלוכים, אבניו שמשו למפעלי בניה והוא נפגע על ידי רעידת אדמה.

צילום: ספיר הולצמן

חיל הים, ולייתר דיוק - הקומנדו הימי (שייטת 13) משתמשים במבצר כבסיס צבאי, לכן אין אפשרות לבקר בו ללא תיאום מסובך, שבדרך כלל לא מתאפשר. נסתפק בצפיה בו (עדיף אל מול השקיעה).
צילום: דודי הולצמן

בחוף יש אתר הטלה של צבי ים: צבות מגיעות לחוף להטיל מדי שנה. בגלל נוכחות מוגברת של אנשים, קיני ההטלה נשמרים ומגודרים, ומדי פעם אפשר לצפות בבקיעה של צבים, בתיאום מראש. מומלץ ביותר! 
 
צילום: דודי הולצמן

זהו אחד המראות היפים ביותר בטבע, שבו עשרות צבים הולכים אל הים הגדול, שוחים ו"נבלעים"בו, ואולי מישהי מהצבות שבקעו תחזור אל החוף להטיל בעוד שנים רבות.

חצבים על הגבעה 
נחזור לכביש וניסע מזרחה. נפנה דרומה לכיוון המושבה. מיד נראה מימיננו חורשה נטועה,  חורשת לימור. נעלה דרכה אל רכס הכורכר שממערב, הוא חורבת קרתא (שמורת טבע). מסוף אוגוסט פורחים עליו אלפי חצבים, ובחורף כרכומים ורקפות.


צילום: אודי שטינוול

מראש הגבעה תצפית נהדרת מגג מאגר מים ישן (על שם דנקנר, מבעלי מפעל המלח) אל הים, הכרמל ואל מישור החוף עד חיפה. הצלבנים בנו גם כאן מבצר בשם דוסטרי, שלא נשתמר ממנו הרבה (אם כי יש לו חפיר עמוק הוא מרשים בצורה בה הוא בנוי על הרכס). לאורך הרכס נראה חציבות בכורכר, שרידי אורוות ומעבר צר שנחצב לניקוז המים. עצי החרוב והאלה שעל הרכס קיבלו צורת משולש בגלל הרוחות העזות בחורף.

צילום:hanay


צילום:hanay

על הרכס מסומנים שבילים (כחול ושחור). הרכס ממשיך לתוך המושבה עצמה שנמצאת מדרום לנו. אפשר להמשיך לאורך השביל הירוק שבדרום השמורה, או לחזור לחניון לימור ולהמשיך ברכב.

שביל שרון

סרן שרון אלמקיאס ז"ל, יליד עתלית, נפל בקרב בהר דב ב-2005. לזכרו, יזמו משפחתו ובית הספר גלי עתלית, שביל הליכה מחורבת קרתא אל תוך המושבה ואתריה. חוברת הדרכה עשירת תוכן הופקהוהיא זמינה להורדה

גן הזכרון וגן שרון
ברחוב הסלע בעתלית, נמצאים זה לצד זה גן הזכרון בתוך מחצבת כורכר נטושה המנציח את הנופלים בני עתלית, גן משחקים לזכר שרון אלמקיאס, וגם בית הספר גלי עתלית. אפשר להגיע לכאן גם בהליכה בשביל וגם בנסיעה ברכב.

צילום:ד"ר אבישי טייכר

מעט מזרחה משם אפשר לראות שרידים למחנה קיבוץ עין הים שפעל כאן בשנות השלושים, וחבריו עבדו במפעלי המלח

המושבה - הווה, ועתיד
עתלית היא מושבה מעט יוצאת דופן. היא קרובה לים, אבל בתיה מרוחקים ממנו ו"חסומים"על ידי בריכות המלח. היא חצויה לאורך על ידי מסילת הרכבת שגם היא מפריעה להתפתחות המושבה. בגלל קשיי ניהול, המועצה איננה עצמאית כיום אלא חלק מהמועצה האיזורית חוף הכרמל. אבל, כל מקום בארץ מתגלה, ויזמים גילו את הפוטנציאל של הקרבה להייטק של חיפה ולים. מתוכננות שכונות נוספות, חלקן, לצערנו, על רכס הכורכר. אני מקווה שידעו למצוא את האיזור בין צרכי הנדל"ן לשמירת הטבע
עוד בימי המנדט התחילו להפיק מלח מן הים בעתלית, ולצורך זה הוקמו בריכות אידוי. משרדי הנהלת המפעל הישנים שוקמו והפכו למוזיאון "מלח הארץ", בניין יפה ומעניין. אפשר לבקר במוזיאון בתיאום מראש.

צילום:יהודית גרעין-כל

נכון לעכשיו, המעבר ממרכז המושבה למפעלי המלח חסום לרכב, ויש צורך להקיף את המושבה מדרום ולשוב צפונה
בריכות מים ליד חוף הים הן תמיד מוקד פורה לעופות מים נודדים וחורפים. גם בעתלית יש לא מעט עופות מים, ביניהם בולט הפלמינגו הורוד, שמבקר כאן כל שנה. החל מספטמבר, ובעיקר לתוך הסתיו והחורף, זהו מקום מרהיב. יש לקחת בחשבון, שהמקום הוא שטח פרטי, ולמרות שבדרך כלל הוא פתוח, יש מקרים שהגישה נחסמת.

עוד כמה אתרים ליד עתלית


גייזר בנווה ים
מדרום לעתלית נמצא קיבוץ נווה ים. אפשר להגיע עם הכביש סמוך לחוף הים, סביב הקיבוץ. מכאן ועד חוף דור, נמצאת הרצועה היפה ביותר של חוף בארץ. מפרצונים, שרטונים, מערות וחופים סלעיים לכל האורך. באחת הנקודות, זרם מים שמגיע אל מתחת לסלעים, פורץ (כאשר הים סוער) דרך חור באדמה ויוצר מעין "גייזר" (לא אמיתי, כמובן). אם תגיעו ביום גלי לנקודה זו, שעל חוף נווה ים, תוכלו לראות את התופעה המעניינת.

הקיבוץ עצמו, שהוקם ב-1939, עסק בדיג ואף היה לו מפעל שימורים ("נון") שנמכר ונסגר. הקיבוץ לא התאושש ממשבר הקיבוצים, והוא בדרך להפיכתו לישוב קהילתי.

אנדרטת אוטובוס הדמים
בדרום עתלית, ליד הכביש לנווה ים, יש אנדרטה צנועה לחללי אוטובוס הדמים.  יוסי הוכמן, תושב עתלית, שכל בפיגוע את כל משפחתו ואיבד את שתי רגליו, ולמרות הכאב עצום - השתקם. מדי שנה נערך טקס במקום


צילום:ד"ר אבישי טייכר

אנדרטת חוף הכרמל
בסמוך, ליד הפניה לנווה ים, יש אנדרטה מרכזית לנופלי חוף הכרמל, מרשימה ומכובדת, ולא מוכרת כמעט כלל. לידה ניטעה חורשה בשנת ה-50 למדינת ישראל 


צילום:ד"ר אבישי טייכר

שייח בוריק - הכפר הארמני
במקום בו מתעקל הכביש לנווה ים יוצאת דרך עפר מזרחה, ועולה על גשר מעל כביש החוף. היא מגיעה לקבר שייח, בית קברות קטן ושרידים לכפר הארמני האחרון שהתקיים בארץ. זהו הכפר שייח בוריק.  כאן התיישבו ארמנים שניצלו מהשואה הארמנית והכפר התקיים עד 1981. צאצאיו חיים בעיקר בחיפה ובירושלים. סיפור עצוב על כפר שלא הצליח להתפתח 
ברכס הכורכר נסמוך נראה מעט מערות קבורה ומחצבות.


בימי מאורעות 36-39 תקפו פורעים ערבים את המחנה בו נאסרו אנשי כנופיות. אחד הקצינים במקום, משה לזרוביץ', גר בבית סמוך למחנה. הם פרצו לבית, חטפו אותו, את אשתו, שלושת ילדיהם ואת אחיה של אשתו. לאחר כמה ימים, הופיעו 5 דמויות ליד קיבוץ משמר העמק. שלוש מתוכן התקרבו לקיבוץ, ושתיים נמלטו. השלוש היו הילדים שנחטפו, והוחזרו עם מכתב שממוען לרשויות, ובו "תודה"של הילדים שטיפלו בהם יפה. שלושת המבוגרים לא נמצאו במשך שנים רבות. רק ב-1963 מצא החוקר שלמה בן-אלקנה את הגופות ליד עין הוד, על פי כפתורי הבגדים. הוא אף תיעד את המעקב בספר. ליד צומת אורן, במקום בו עמד מחנה המעצר לפורעים, יש שני שלטי זכרון לאירוע העצוב והלא-מוכר
צילום:ד"ר אבישי טייכר

כלא שש
בצומת אורן נמצא הכלא הצבאי המפורסם שזכה להנצחה במערכונים של הגשש החיוור, ובביטוי "בין עתלית ובין חיפה, כלא שש שמה נמצא".
לא מומלץ לבקר...

עוד קישורים מעניינים:



טיול נעים

צילום: ספיר הולצמן






חלילים, תאנים ומשחקי ילדות בפארק ירושלים

$
0
0


בעונה זו של השנה, מלאו 14 שנה לפיגוע הנורא במגדלי התאומים בניו יורק. לא רבים יודעים שיש גם בארץ אנדרטה מרשימה לציון האירוע, ממש ליד הכניסה לירושלים. האנדרטה נמצאת בלב"פארק ירושלים", ולידה גם אתרי טבע יפים (עם פריחת חצבים), פארק ובו משחקי ילדות של פעם, מעיינות ואתרי טבע נוספים.


איך מגיעים?
מכביש מס' 1 נפנה צפונה במחלף מוצא ומייד לאחר שנעבור מתחת לכביש, נפנה ימינה בדרך עפר לכיוון מזרח, שתוביל אותנו לאחר נסיעה קצרה לחניון של עינות תלם.
*** כל האיזור נמצא בתנופת פיתוח וסלילה. קחו בחשבון שינויים אפשריים בתוואי השבילים ובשילוט ***


צילום:דודי הולצמן

מהחניון נעלה תחילה במעלה נחל חלילים, יובל קטן של נחל שורק. מולנו בתי מבשרת ציון, והנחל עובר בין בוסתנים ועצי פרי נטושים. בימים שקטים, ואם לא נרעיש, נבחין בצבאים, תנים או שועלים. לאחר כמה מאות מטרים, נראה על גדת הנחל מערות שלהן פתחים מקבילים, שיוצרים דמות הדומה לחורים של חליל. אלו המערות שנתנו לנחל חלילים את שמו. הן נוצרו כתוצאה מתופעת ה"קארסט" - מי הגשמים ממיסים בתוכם פרמן דו חמצני, והופכים לחומצה חלשה ש"אוכלת"את הסלע ויוצרת מערות, חורים, נטיפים וזקיפים.
אפשר להמשיך במסלול עד הישוב מבשרת ציון, ואילו אנו נחזור בחזרה לחניון של עינות תלם. בעונה זו של השנה אפשר לראות כאן שפע של חצבים


צילום:איילת לב-ארי שלי


צילום:hanay

"עמק הארזים"הוא שם שניתן לקטע של נחל לוז, יובל של נחל שורק, שבו ניסו בתחילת המאה ה-20 להקים התיישבות חקלאית. המקום עבר גלגולים שונים, וננטש במאורעות 1936. ראשוני המתיישבים, שקראו למושבה "בית טלמא", חשבו שהברושים בעמק הם ארזים, וטעותם נשארה עד היום.
"עמק הארזים"הפך לפני כשנה לפארק מיוחד במינו: בעזרת האומן עופר קוטלר, הוא הפך למקום שישחזר את משחקי הילדות של פעם: עמדות למחבואים, סולמות וחבלים, משחקי קופסה למיניהם - והכל מאבן. אפשר להשתמש באבנים ובמקלות שמוצאים, ואפילו את סוגיית זריקת הקוביה פתרו בצורה אלגנטית: מתקן אבן ובו חרותים המספרים של הקוביה, שעליו מטילים אבן מרחוק ורואים במה פוגעים. מומלץ מאוד לילדים, לילדים ברוחם, ולמי שזוכרים עדיין שפעם היו ילדים.
במשחקים נטועים ליד בוסתן ובו עצי אגוז, תות עץ, תאנה ועוד, כל עץ נותן את פריו בזמן המתאים. ספטמבר הוא זמנן של התאנים
המעיינות הקטנים שנובעים בעמק מכוסים בסבך פטל קוצני ובירוקת, והם לא משמשים לרחצה, אך בעבר, כשניסו להקים במקום התיישבות חקלאית הם נמצאו כמים טובים וראויים לשתיה.



צילום:דודי הולצמן

צילום:דודי הולצמן


צילום:דודי הולצמן

אנדרטת התאומים
ממש בימים אלה, לפני 14 שנה, מחבלים מארגון אל-קאעידה חטפו מטוסים ופוצצו אותם אל תוך מגדלי התאומים. מטוס נוסף התרסק על הפנטגון, והרביעי שהיה אמור להתרסק על הבית הלבן - נפל לקרקע אחרי מאבק של הנוסעים בחוטפים. האירוע, בבוקר 11 בספטמבר 2001 היה אירוע מחריד ומכונן לכל אמריקאי בפרט, ולכל אדם באשר הוא. אמריקה שלאחר 11 בספטמבר לא היתה אותה מדינה.
בניו יורק נבנה אתר זכרון מרשים, ובגלל היחס המיוחד בין אמריקה לישראל, נחנכה אנדרטה מרשימה בעמק הארזים. באנדרטה חרותים שמות כל הנספים, יש בה מונומנט דמוי דגל מקופל ומיכל ובו שרידים מבניני התאומים שקרסו.
איך מגיעים: ממשיכים מעינות תלם מזרחה לדרך עפר שממשיכה ככביש, ומוליכה אל האנדרטה (כ-4 ק"מ).

צילום: ד"ר אבישי טייכר




עוד על הקשר בין ארצות הברית לישראל בפוסט שכתבתי לפני 3 שנים

פקעת של כבישים וגשרים
כחלק מפרוייקט עצום של חיבור ירושלים לשפלה, הופכים סדרי בראשית גם ליד עמק הארזים. אין ספק שזו הפרעה לנוף הפסטורלי, ואף פגיעה בטבע, גם אם האתרים עצמם ספציפית לא נפגעים. ממש בסמוך גשרים הולכים ונבנים, לשימוש הכביש המחודש לירושלים ומסילת הרכבת המהירה שתחבר את תל אביב וירושלים בפחות מחצי שעה. מנגד, כל האיזור מוגדר כחלק מפארק סובב ירושלים, ויש מאמץ גדול של גופים רבים לשמור על השטחים הפתוחים.

ב-1952 הקים זאב טור-סיני חווה בפאתי פרזדור ירושלים המיושב למחצה, ממש על הקו הירוק. החווה היתה פורצת דרך באימוץ זני פירות מיוחדים, וניטעו בה אלפי עצי פרי שהתאימו להר. בהמשך, העיר התקרבה אל החווה, אך היא קיימת עד היום, ואפשר להתארח בה בצימר, בגן אירועים או סתם לביקור במקום ולסדנת בישול.
ההגעה אל החווה היא בהמשך הדרך של אנדרטת התאומים. לידה יש מצפה נוף בשם "מצפה טורצ'ינר"על שם המשפחה האמריקאית שתרמה את המקום.

מצפה נפתוח
ממזרח לנו גבעה יפה בשם מצפה נפתוח. ממנה רואים את העמק המקסים של ליפתא, אליו נגיע בהמשך. הגבעה קורצת מאוד לבעלי ממון, ששואפים להקים עליה שכונת מגורים, כחלק מתכנית להקיף את כל ירושלים במיזמי בניה. לדעתי, מעבר לפגיעה הנופית, ראוי לחזק קודם את מרכז העיר. יש בו עדיין שטחים בשפע ואפשרויות ל"פינוי-בינוי". נקווה שהמקום יישאר במתכונתו לזמן רב.

מכאן אפשר להגיע ברכב שטח וברגל לשכונת רמות ולכפר-המעיין הידוע "ליפתא". זהו גם מקום מצויין לצפות בצבאים שרבים מהם חיים כאן.
מי שאין ברשותו רכב שטח, יצטרך לחזור ולהגיע לכניסה לירושלים, משם יש ירידה לכפר ליפתא. דרך אחת היא ממחלף גולדה מאיר: סעו בשדרות גולדה מאיר מצפון לדרום. ממש מתחת לגשר המחלף יש דרך שפונה ימינה. רדו בזהירות. בקצה הדרך יש חניה, וממנה לכו עוד כמה מאות מטרים דרומה מערבה. דרך אחרת היא ירידה רגלית מהכניסה לירושלים, מתחנת הדלק לכיוון שדרות בגין.

צילום:נדב קנה

הכפר ליפתא, הצמוד לכניסה לעיר כולל בתוכו מעיין פופולארי ושרידים מרשימים של הכפר הערבי ששכן כאן עד 1948
יש הטוענים, ששם הכפר משמר את שמו של פרעה מרנפתח, והוא נקרא בימי התנ"ך "מי נפתוח", בגבול בין נחלות יהודה ובנימין. בערבית מתחלפות האותיות "ל"ו"מ" (תודה לאבשלום קור על המידע).
עד מלחמת העצמאות שכן כאן כפר גדול מאוד, ששלט במידה מסויימת על הדרך לעיר, ותושביו השתתפו במאורעות נגד היהודים. בהתנגשויות האלימות בתחילת מלחמת העצמאות הכפר נעזב, וכבר מפברואר 1948 הוא היה בשליטת ההגנה.
לאחר קום המדינה ניסו לישב בו עולים חדשים, אך הנסיון נכשל והכפר ננטש. רוב הבתים נותרו במצב חרב למחצה, והדבר שיווה לישוב, על המורד התלול בכניסה לעיר, הילה מיוחדת, בעיקר בגלל המעיין הגדול ועצי התאנה הנפלאים. הוא הפך למוקד שבו ישבו אנשים מעט "יוצאי דופן" - מי שברח מהבית או שלא היה לו בית, מי שהתמכר לסמים, וגם כנופיית ליפתא המפורסמת, ששאפה לפוצץ את מסגדי הר הבית. כרישי הנדל"ן לטשו את עיניהם גם הם למקום, אך בגלל הסמליות בהריסת כפר ערבי ליד ירושלים - זה לא קרה. בשנים האחרונות "אימצו"חסידי ברסלב את המקום, והם משתמשים בו לטבילותיהם הרבות, לעיתים תוך חיכוך עם האוכלוסיה הכללית.
אפשר לשוטט בין הבתים הפסטורליים (אך המוזנחים) ולהגיע למעיין הגדול ולבריכה. הבריכה מוזנת ממעיין שכבה ויש ניקבה שאפשר ללכת בה עד לנביעה עצמה. בליפתא נמצא גם אחד מעצי התאנה הטובים והגדולים באיזור ירושלים. ספטמבר הוא בדיוק הזמן לכך.
בליפתא צולמו חלקים מהסרט "מישהו לרוץ איתו", על פי ספרו של דוד גרוסמן. 


צילום:ורד נבון


צילום:ורד נבון


צילום:דרור פייטלסון

גישה משכונת רמות וגן הקיפוד
אל מערכת השבילים שבין רמות, הכניסה לירושלים ומוצא, אפשר להגיע גם מתוך שכונת רמות, ברגל ובאופניים. בדרום מערב רמות, ליד מרכזון מסחרי, נמצא "גן הקיפוד", ולידו שביל שיורד אל תוך השטח, בין עצים ופריחה יפה (באביב).

מידע על שביל ירושלים, שעובר בעינות תלם וליפתא


צילום:006







לאורך הירקון

$
0
0
שבת בבוקר (או סתם יום חול), יום יפה, ומי שגר בתל אביב וסביבתה, יכול להנות מ"הראה הירוקה"העירונית לאורך הירקון, להרגיש לרגע כאילו הוא רחוק מהאווירה המזרח-תיכונית, ולחשוב שהירקון הוא נהר אירופי ושפארק הירקון הוא הסנטרל-פארק. 


אפשר ללכת ברגל, לרוץ, או לשכור אופניים בתחנות ה"תל-אופן"הרבות ברחבי העיר - וגם לאורך הירקון.
הירקון הוא למעשה נהר. נהר קצר ושופע מים. הוא נובע ממעינות הירקון העשירים.
עושר המים הביא לכך שעל הגבעות הקטנות שלצידו קמו ישובים עוד לפני אלפי שנים: תל כודאדי ליד השפך, תל קסילה (בתחום מוזיאון ארץ ישראל) ותל גרישה (ליד חיבור נחל איילון).

רובנו מכירים את הירקון כנחל שקט שבו מי ים (במקרה הטוב) או תעלת שפכים מצחינה (במקרה הרע), אך עד לפני כ-50 - 70 שנה זרמו בירקון מים טהורים ונקיים, שנבעו ממעיינות ראש העין. החל ב-1934, ובעיקר משנות החמישים, מוזרמים המים לנגב. בסביבות הנביעה, ליד ראש העין, נשמר קטע קטן של מים נקיים. כל השאר הפך לתעלת ניקוז של שפכי מפעלים וישובים.
בתוך תל אביב מוזרמים מי הקירור של תחנת רידינג במעלה הנחל, מה שמאפשר סביבת טיול מתקבלת על הדעת. כולנו זוכרים את האירוע המזעזע של פתיחת המכביה ב-1997, בה נפלו ספורטאים מאוסטרליה לתוך הירקון עמוס הכימיקלים והחיידקים. כיום, מנסים לשקם את הירקון ולהפכו לסביבה נסבלת, גם אם לא למקור מים מתוקים וזורמים.


צילום: Deanab

לפני כמעט 90 שנה, במלחמת העולם הראשונה, כבשו הבריטים את חלקה הדרומי של הארץ, ונעצרו בירקון. לאחר כמעט שנה, חצו את הירקון במבצע הנדסי על גשרים זמניים, והמשיכו משם לצפון הארץ. לזכר המבצע יש שלוש אנדרטאות – אחת ליד שפך הירקון, אחת בכיכר היל שב"צפון הישן"של תל אביב, ואחת ליד איצטדיון רמת גן, בהמשך מסלולנו.

מתחם הנמל
בשפך הירקון לים התיכון הוקם בשנות השלושים נמל.
נמל תל אביב הוקם מחוסר ברירה. בשנים 1936-1939 התחולל בארץ המרד הערבי, הידוע גם כ"מאורעות". אחת הפעולות הראשונות שנקטו הערבים היתה סגירת נמל יפו. הישוב היהודי התארגן במהירות שיא ובנה בתוך שנה (!) נמל קטן בצפון תל אביב. הנמל הפך לשער הרשמי של המפעל הציוני, ותפקד עד לשנת 1965, עת נפתח נמל אשדוד הגדול והמשוכלל ממנו, עליו כתבתי לפני מספר שנים



צילום: נועם גורמיזה

הנמלוהמחסנים שלידו הוזנחו עם השנים, וקמו לתחיה רק בשנים האחרונות, עת הפכו למוקד בילוי, מסעדות וטיולים כל כך מוצלח שכבר אין צורך להציגו
מהנמל אפשר להמשיך צפונה לעבר שפך הירקון, ולעבור על גשר ווקופ, שנקרא כך על שם הנציב העליון הבריטי בעת פתיחת הנמל.



צילום: יואב

בעלי זכרון קולנועי בוודאי יזכרו את הסצנה המפורסמת מ"משפטו של אלטמן"מהסרט "מציצים". עיריית תל אביב חידשה אותו לציון יובל המאה של תל אביב ב-2009. הטיילת תמשיך לאורך חוף הים, ותגיע בסופו של דבר עד הרצליה. 

לאורך הירקון
נלך לאורך גדות הירקון – נוכל ללכת על הגדה הדרומית או הצפונית, ולנצל את הגשרים כדי לעבור מצד לצד. שביל ישראל ילווה אותנו לאורך הגדה הצפונית מגן הבנים והלאה.

נמשיך משפך הירקון לאורך הנחל. בצד הצפוני נראה את המרכז החדש לחתירה ובמים



צילום: ד"ר אבישי טייכר 

כמעט תמיד נראה במים קייאקים. פעם בשנה נערך במקום פסטיבל דרקון בירקון
מצפון נמצא אתר ההנצחה של העיר תל אביב לאלפי בני העיר שנפלו במערכות ישראל. יפה, מיוחד ומומלץ לבקר

צילום: דודי הולצמן

בצד הצפוני, בין גשר אבן גבירול לגשר נמיר (הוא "גשר הירקון"הידוע), יש שפע גדול של מגרשי ספורט לרווחת תושבי העיר – זהו ה"ספורטק". מולו, בדרום, יש מתקני שעשועים לילדים במה שנקרא פעם "גן ההרפתקאות", ובכלל נחשב למקום נינוח לטיולי בוקר, שוטטות עם כלבים או קביעת פגישות רומנטיות.
החלק הבא של הירקון נמצא בין גשר הירקון לשפך נחל איילון. בצד הדרומי, לצד שיכון בבלי נוכל לראות פינת חי ובהמשך מתקני נופש לילדים. בצד הצפוני, בפינת דרך נמיר ושדרות רוקח,  עמד בימי המנדט גן אירועים בשם גן-הוואי, ובו נרצחו ב-10 באוגוסט 1947, ארבעה יהודים, ביניהם מאיר תאומי, אביו של השחקן עודד תאומי. רצח זה היה מעין "סנונית ראשונה", 3 חודשים לפני פרוץ מלחמת העצמאות. 


בהמשך, נוכל להגיע לבית ארץ ישראל יפה, המשמש לאירועים וכנסים. חשוב לציין, שהמסלול כולו נגיש להולכי רגל ואופניים ללא הפרעות.

 

צילום: Deanab

על הגבעה שמצפון לנו, מעבר לשדרות רוקח, בתוך מוזיאון ארץ ישראל, מסתתר אתר ארכיאולוגי חשוב – תל קסילה – שרידי עיר פלישתית בת 3000 שנה. בהמשך הגבעה נוכל לראות אתהמרכז למורשת רביןומוזיאון הפלמ"ח
מעבר לנתיבי איילון נמצאת הריאה הירוקה של תל אביב, מעין מקבילה מקומית לסנטרל פארק הניו-יורקי. כל בוקר מתמלא הפארק במאות רצים, צועדים, מדוושים ומתגלגלים, הולכים על שתיים או על ארבע, מצויידים במיטב אופנת הספורט או בחולצת טריקו מהוהה.
בימי שישי ושבת שטופי שמש מתמלא הפארק הענק במנגלים ובמטיילים, אך גודל המקום מונע צפיפות (פרט לפסח ויום העצמאות…). הגן מלא באטרקציות רבות – פארק הציפורים "צפארי", ובו ציפרים מכל העלם, כולל מופע תוכים מרהיב. שני מינים שהגיעו לצפארי, דררות (תוכי ירוק) ומיינות (עורב הודי) ברחו מהפארק, וכיום מאוד נפוצות בארץ, וגם מזיקות מאוד לחקלאות ולטבע
לידו, לא ממש מוכר, גן הסלעים, ובו סלעי ענק מכל רחבי הארץ, ושחזור רצפת הפסיפס מבית כננסת בבית אלפא.

צילום: דודי הולצמן



צילום: דודי הולצמן

לידו נמצא גם גן הקקטוסים. מחירי הכניסה לגנים נמוכים ומאוד כדאיים.
בנוסף, יש אגם מלאכותי לשיט, גן טרופי, גן ורדים, פארק מים (מימדיון) ומרכז למופעים.


צילום: ד"ר אבישי טייכר

הפארק נקרא על שמו של יהושע רבינוביץ', ראש עיריית תל אביב שהגה את רעיון פיתוח המקום.
מדרום למקומות אלה בפארק, לכיוון גדות הירקון, יש חורשות איקליפטוסים ירוקות ומצלות. בערב אפשר לשמוע שם להקות תנים מייללות, למצוא פינות שקטות ורומנטיות, ואף קיים שם פארק הרפתקאות וחבלים בשם "ארץ בראשית"

צילום: דודי הולצמן

מפארק הירקון אפשר לעבור במעבר תת-קרקעי מתחת לפסי הרכבת לכיוון הדר יוסף. כאן נמצאים מגרשי האתלטיקה והטניס, ולידם מוזיאון שהוא חוויה של ממש לילדים ולמתעניינים בספורט - מוזיאון החוויה האולימפית. המוזיאון מסביר על ספורט ממגוון גישות ותחומים, ויש בו הרבה הפעלות אינראקטיביות. בדרך כלל צריך לתאם ביקור מראש. מומלץ! 




צילום: אורי

עשר טחנות
מכאן קצרה הדרך להמשך הפארק מזרחה.האיזור עובר שיקום, והמשכו כלפי מזרח הוא פארק נוסף, הפעם ריאה ירוקה לתושבי בני ברק, שזקוקים נואשות לשטח כזה. השביל של בני ברקממשיך עוד כשני קילומטר מזרחה. מכאן ניתן להמשיך בדרכי עפר שיתאימו לאופניים עד מקורות הירקון, אך כאן כבר שולטת ההזנחה. במפגש הרחובות שטרית ומבצע קדש, מצפון לקניון איילון, נמצא אתר "עשר טחנות", על שם טחנות הקמח ששכנו כאן בעבר והופעלו בכוח זרימת המים.
הליכה לאור גדת הירקון לכיוון האיצטדיון תוליך אותנו לנקודת יציאה לרמת גן (שם נמצאת אנדרטת הצליחה הנוספת, בה צלחו הבריטים את הנהר, ממש ליד מפגש רחובות בן גוריון ואבא הלל), ולמקום בו עמד גשר המכביה המפורסם, שהוחלף על ידי גשר חדש. 

צילום: דודי הולצמן

מידע נוסף על הירקון, על מסלולי הליכה לאורכו ועל שיקומו נמצא כאן.
מכאן נוכל לחזור לכיוון מערב, דרך החלק הדרומי של הפארק או דרך רמת גן

שבע טחנות
הזכרנו כבר את הירקון כנהר זורם עם מים מתוקים. לאורכו הוקמו לפני מאות שנים טחנות קמח, ופעלו עד 1936. הטחנות נקראו בשם "טחנות ג’ריסה", שם שמעיד על הפעילות שנערכה במקום. כדי להגיע אל הטחנות, שהסכר הקדום שלהן, והמפלונים המלאכותיים השתמרו. יש להגיע לצד הדרומי של פארק הירקון, ולעבור לצידו הרמת-גני, או להגיע מתוך שכון הותיקים ברמת גן.
כאן נוכל לראות עופות מים רבים, וגם לשאול את הילדים "מה טוחנים בטחנת קמח?" (התשובה איננה קמח, אלא גרעינים...).


צילום: יהודית גרעין כל


צילום: יהודית גרעין כל

פארק ראש ציפור
החלק שמדרום לירקון וממזרח לנחל איילון שייך לעיריית רמת גן. במפה או במבט מהאוויר נוכל לראות שלשפך האיילון לירקון יש צורה של ראש ציפור. ואכן, המקום נקרא בשם "פארק ראש ציפור". ניתן להגיע אליו על גשר מפארק הירקון, או מתוך העיר רמת גן, מתוך רחוב רוקח שבשיכון הוותיקים. הפארק מעט פחות ידוע, אך לא פחות יפה. בשטחו נמצא אתר שבע טחנות שהזכרנו, גן שעשועים ואומגה, תצפית מנקודה לא-שגרתית על צפון תל אביב, ושטח עצום לפעילות ספורטיבית ולפיקניקים. יש אפילו נתיבים נפרדים לאופניים ולהולכי רגל, ורבים מנצלים את הפארק לנסיעה בגלגיליות.



צילום: אורי
הגבעה שמדרום לפארק ראש ציפור היא "גבעת נפוליאון", השם העממי של "תל גריסה", על שם הטחנות הסמוכות. (חצבים, קישור לסדרה). אגדה מספרת שמכאן הפגיז נפוליון את יפו ב-1799. הגבעה היתה מיושבת לפני אלפי שנים (לצד מקור מים מתוקים וטובים). חלק מהגבעה נחפר ותועד. כיום אפשר לראות על הגבעה שריד של טבע עירוני: חצבים בסתיו, ומעט פריחת חורף ואביב. גבעת נפוליון היתה אתר שעליו מתבססת סדרת הילדים המוצלחתששודרה בערוץ הילדים בראשית שנות האלפיים.

הירקון כהשראה לאומנים
עצם היותו של הירקון "הנהר של תל אביב,, הביא לפופולריות רבה לאורך השנים של עצם השימוש בשמו - די אם נזכיר את שלישיית גשר הירקון המפורסמת, את השירים של אריק איינשטיין, את השיר "בסנדלים על גשר הירקון"

וגם ארקדי דוכין שר על הירקון הזורם ונשפך לים, וזה עוד לפני שנזכיר את ההקשר הפתח-תקוואי בשיר על יואל משה סלומון ושלושת רעיו בשיר של ירם טהר-לב
לא רק שירים: בסרט "אלכס חולה אהבה" - סצנה שלמה שצולמה בירקון 


טיולים בסביבה:


  • אריק איינשטיין כתב ושר על הירקון. סיור בעקבותיו
  • טיול באופניים בתל אביב, כולל גם ליד הירקון
  • פתח תקוה שוכנת גם היא לגדות הירקון וגם בה יש לא מעט דברים לראות
  • וגם בני ברק ממש סמוכה לפארק, מיוחדת, מעניינת ומפתיעה


  • קישורים:


  • על פארק הירקון באתר של עמית מנדלסון 
  • רשות הירקון
  • פארק הירקון 
  • הסרט "פתלתל" - סרט תיעודי על הירקון, ששמו הערבי הוא "עוג'ה" (פתלתל) על שם פיתוליו הרבים



  • צילום: עומר מרקובסקי





    טיול בחדרה - בין אתרי התיישבות וטבע

    $
    0
    0
    יש לי חבר שגר בחדרה, וכשהגיע לגור בעיר הוא טען שראשי התיבות של העיר הם:חמשדקותראיתהכל.
    אז זהו שלא ממש. גם בחדרה לא חסר מה לראות. העיר משתרעת על שטחים גדולים וכוללת חוף ים מרהיב, נחל חדרה המשוקם, מוזיאון מדע חדש, מרכז עיר עם אתרים היסטוריים כיאה למושבה בת 125 שנה ושטחי ביצות ובריכות דגים במזרח.
    חוף אולגה היפה, כולל מפרצים וחופים סלעיים מקסימים. מתאים לכל עונה, ועליו כבר כתבתי לפני כשנה 

    צילום:דודי הולצמן

    מצפון לחדרה זורם נחל חדרה, ועובר בחוות חפציבה(אתר התיישבות משוקם), ובו מבקרים אלפי קורמורנים מדי חורף. הנחל ממשיך עד לחוף, מול תחנת הכוח, ובה נמצאת אנדרטה לזכרו של אבשלום פיינברג, אחת הדמויות המרתקות בתולדות הישוב ובן חדרה
    צילום:ד"ר אבישי טייכר



    צילום:דודי הולצמן

    הפעם נתמקד במרכז העיר ובשטחי היער והביצה שעדיין נמצאים סביבה.

    קצת היסטוריה
    משמעות השם "חדרה"הוא "הירוקה" (בערבית). ואכן, נחל חדרה וביצותיו יצרו נוף ירוק ופסטורלי. רוכשי הקרקע, אנשי ארבע אגודות שונות מפולין וליטא, לא נתנו את דעתם עד הסוף לצד האפל של ההתיישבות במקום - הקדחת. הרעיון היה לייבש את הביצות ולקבל אדמה (שטח עצום, עשרות אלפי דונמים) פוריה וזולה. אך הייבוש לקח זמן רב, ויחד איתו גם את חייהם של רבים מהמתיישבים (כ-40% מהם קיפחו את חייהם!). שנת יסודה של חדרה היא 1891.
    בתחילה חשבו שהאיקליפטוסים ייבשו את הביצות, אך בסופו של דבר רק עבודת ניקוז פתרה את הבעיה. יערות האקליפטוסים העבותים נשארו עד היום (יחד עם ביצה אחת קטנה).
    האיש הפעיל ביותר בייסוד חדרה הוא יהושע חנקין שעסק בגאולת אדמות בכל המושבות, וכשנבנתה חדרה קבע בה את ביתו.
    העבודות לייבוש הביצות ולמיגור המלריה היו בפיקוחו של ד"ר הלל יפהשהיה רופא מושבות האיזור. בית החולים "הלל יפה"נקרא על שמו.
    במהלך העבודות נאלצו התושבים מדי פעם לעזוב את המקום, אך בראשית המאה ה-20 המושבה כבר עמדה על תילה ותושביה עסקו בחקלאות. אל עולי מזרח אירופה הצטרפו גם עולים מתימן.
    בין המתיישבים היו רבים שפעלו במחתרת ניל"י, ביניהם אבשלום פיינברג, שגדל בחדרה וקרוב משפחה של רבות ממשפחות המייסדים. אולגה, אשתו של חנקין היתה דודתו של אבשלום פיינברג.
    עם הקמת המנדט הבריטי נסללה מסילת רכבת, הישוב הפך לצומת חשוב והתפתח.
    לאחר קום המדינה הגיעו עולים חדשים רבים, המושבה הפכה לעיר תעשייתית. מרכז העיר שינה את פניו וחלק מבתי המושבה הישנים פינו את מקומם לקוביות בטון. נחל חדרה הזדהם בשפכים, ושוקם רק בעשורים האחרונים.
    על שמה של אולגה חנקין, אשתו של גואל האדמות, קמה השכונה הגדולה לחוף הים - גבעת אולגה. הבית שיהושע חנקין בנה עבורה עומד עד היום על צוק סלע מעל החוף ומשמש כבית קפה ומסעדה.
    בדומה לפתח תקוה, , ראשון לציון ורחובות, גם בחדרה אפשר עדיין לראות פה ושם, מבין בניני הבטון, משהו מהמושבה הישנה.
    כיום גרים בחדרה כ-85,000 תושבים. שטחה גדול - מחוף הים באולגה ועד ביצת זיתא. וכן, יש בחלט מה לראות בה.


    מסלול במרכז העיר
    נתחיל בנקודה בה "נולדה"חדרה - הח'אן, ברחוב הגיבורים. כאן גרו ראשוני המתיישבים, בבית חווה ערבי ישן, עד שיינתנו להם רשיונות בניה. הח'אן הפך לפני כ-35 שנה למוזיאון לתולדות העיר, עם שפע מוצגים מאותם ימים. על חלק משטחו נבנה בשנות ה-30 של המאה הקודמת בית הכנסת הגדול.


    צילום:לימור נח

    נמשיך ברחוב הגיבורים דרומה. בפינת רחוב אחד העם ניצב מגדל המים בנקודה הגבוהה במרכז העיר. המגדל עבר שינויים במשך השנים ושימש לאיתות וקשר עם ישובים נוספים. מהחצר אפשר לצפות בקו ישר אל צפון השומרון, ומולו בפינת הגיבורים ואחד העם - "בית רם", בית של אחת ממשפחות המייסדים. הבניין שומר, שופץ ונתרם לעיריה.



    צילום:דודי הולצמן

    נרד ברחוב הגיבורים עוד דרומה עד לפינת רחוב ז'בוטינסקי, לאחד הבתים המרשימים של המשפחה המפורסמת ביותר במושבה - בית פיינברג. הבית משוקם (כולל שחזור ציורי קיר) ופועל בו בית קפה. אפשר לשוטט בחצר ובתוך חדרי הבית, ולקבל הדרכה בתאום מראש. כאן גדל אבשלום פיינברג, איש מחתרת ניל"י, שנהרג בחולות אל עריש, ומחרצני התמרים שהיו בכיסו צמח עץ דקל. ייחור מעץ הדקל הזה שתול בחצר.


    צילום:דודי הולצמן

     
    צילום:דודי הולצמן


    נפנה לרחוב ז'בוטינסקי, נעבור ליד בית קוטלר, היום סניף החברה להגנת הטבע, עד שנגיע לכיכר של הרחובות ז'בוטינסקי ורוטשילד.


    צילום:דודי הולצמן

    כאן "נקפוץ" 90 שנה קדימה בזמן, למלחמת לבנון.

    במלחמה זו נפל רס"ן תובל גברירצמן (תוליק), נכד למשפחות המייסדים של חדרה, בעודו רץ לכבות נגמ"ש שנפגע מפגז. הוא זכה לצל"ש על גבורתו. תוליק הוא מי שעליו נכתב שיר הילדים "תוליק", על ידי קרובת משפחתו רמה סמסונוב, גם היא בת למשפחה  ממייסדי חדרה. בכיכר צריח של טנק, ופסלי פרחים לזכרו.




    צילום:דודי הולצמן

    השיר תוליק

    מכאן נמשיך ברחוב ז'בוטינסקי עד לרחוב הרצל, ונפנה בו צפונה. נעבור ליד הקיוסק הראשון (כיום יש מבנה עץ חדש דמוי קיוסק) וליד עוד בתים היסטוריים:
    בית קלז' (נהרס בשנות השלושים ונבנה מחדש בסגנון הבאוהאוס, כיום משופץ ומתוחזק היטב)

    צילום:דודי הולצמן

    בית נחומובסקי (אטום ומט ליפול) ובית סמולניק, ששומר על צורתו מאז ומשמש כמשרד.
    צילום:דודי הולצמן

    מכאן אפשר לרדת אל ה"פיאצה", הכיכר המרכזית של חדרה, ולהמשיך צפונה. בהמשך נגיע לגן  המייסדים. הוא הוקם ב 1891- כגן ציבורי. ב 1911- הקים במקום אהרון אהרונסון משתלה לאקליפטוסים ועצי נוי בניהולו של אבשלום פיינברג.
    לאחר הקמת המדינה הוקם בגן בית "יד לבנים"ועמודים עם שמות הנופלים.

    צילום:דודי הולצמן

    האמנים דני קרוון וצבי דקל, עיצבו את המקום והפכו אותו ל"גן המייסדים"ובו מופיעים ציוני דרך בתולדות העיר חדרה. "הדרך הלבנה"עוברת במרכז הגן מלווה בדקלי וושינגטוניה שניטעו ע"י אבשלום פיינברג ואהרון אהרונסון. יש במקום אזכורים לבאר, לחולות, לביצה ובשנת היובל למושבה הוקמה כאן אנדרטה למייסדים ליד בריכה עם צמחי מים.
     
    צילום:דודי הולצמן

    צילום:דודי הולצמן


    צילום:דודי הולצמן

    השטח שמדרום וממזרח לתחנת הרכבת חדרה מערב, הוא שטח גדול, שיובש ברובו מביצות, ועליו ניטע יער גדול ועבות, הוא יער חדרה. אפשר להגיע אל היער גם מתחנת הרכבת, וגם מכביש 4 , מדרום לחדרה. תוכלו להיעזר בשני כלי רכב, או לבקר כל פעם בחלק אחר של היער.
    נצא מחניון העפר לרכב שליד תחנת הרכבת, נפנה מערבה ודרומה. שביל ישראל עובר ביער, ואפשר ללכת עליו, וגם על השביל הכחול הצמוד אליו (וגם לנסוע באופניים). מדרום לחניון היער פורח בחודש נובמבר נרקיס אפילנדיר במקבץ נאה. השביל ממשיך דרומה, עד לקצה היער, שם הוא מתחבר ל"פארק השרון", שטח פתוח וטבעי של חולות וגבעות רכות וביניהן עצי אלון תבור מרשימים. החניון היפה של קק"ל נקרא חניון אלונים. מכאן ניפרד משביל ישראל ונמשיך בשביל מזרחה לכיוון כביש 4. השביל יוליך אותנו לבריכת מים גדולה (בעיקר בחורף) היא "בריכת יער". מחודש נובמבר האיזור סביבה מתכסה בפריחה, ויש בה שפע עופות מים מסוגים שונים. בין העצים מסתתרים חזירי בר. מכאן קצרה הדרך לכביש 4, ליד תחנת הדלק "דור".



    צילום:ramessos

    בריכות הדגים וביצת זיתא
    ניסע למזרח העיר, לכיוון כביש 65. בצומת גרנות, נפנה דרומה מול המרכז המסחרי. הדרך המשובשת תוביל אותנו עד לתחנת הרכבת חדרה-מזרח. שם נחנה, ממש ליד נחל חדרה.
    מצפון לנו נראה את התחנה הנטושה (בינתיים, עד שייפתח קו הרכבת המזרחי מחדרה ללוד מחדש), עטופה בצמחיה ואקליפטוסים, קרונות ישנים ואוירה פסטורלית עד אירופית.
     צילום:דודי הולצמן

    נפנה דרומה, ונחצה את נחל חדרה על גשר הרכבת (אפשר גם לעקוף אותו דרך סלעים בנחל). אחד השבילים ממשיך על סוללת הרכבת שהמסילה שלה פורקה בחלק. מכאן דרומה משתרעות בריכות דגים, ומהסתיו הן מתמלאות בעופות מים: פרפורים, ברכיות, טבלנים, שחפים, ולעיתים גם קורמורנים ושקנאים. כדאי ללכת בשקט, להקיף את הבריכות, להאזין לקולות הציפורים, וכמובן לצלם. בעיני, המרשים ביותר הוא הפרפור, שיודע לרחף באויר ו"לרדת"בצלילה למים כדי לצוד דג.

    צילום:דודי הולצמן

    מדרום לבריכות מסתתר השריד האחרון לביצות חדרה: שמורת ביצת זיתא. שמורה לא מרשימה במיוחד, עם אגם שהופך לביצה בקיץ, צמחי מים נדירים וקינון של אנפות ומגלנים. קשה להגיע ללב השמורה בגלל סבך של עצי אשל ושיחי פטל. אבל כך נראו רוב שטחי חדרה לפני 130 שנה.
    יש גם אפשרות להגיע בדרך משובשת מתוך רחוב ארלוזורוב בעיר.


    צילום:דודי הולצמן


    מבין השירים על חדרה בחרתי את "הדודה בחדרה", שיר ישן עם הרבה נדל"ן







    טיול במערב הכרמל - מהאדם הקדמון ועד לאומנים של היום - וגם סתווניות

    $
    0
    0
    ארגון אונסק"ו של האו"ם הגדיר ברחבי העולם כמה אלפי אתרים שהם "אתרי מורשת עולמית", שיש להם חשיבות תרבותית וההיסטורית לכל העולם. גם לנו בישראל יש כמה כאלה, ואחד המעניינים והמפתיעים בהם הוא אתר מערות האדם הקדמון בכרמל הידוע ב"נחל מערות".

    לא רחוק ממנו יש מערה מרשימה נוספת, היא "מערת אצבע" (ולידה פריחה יפה, ממש בעונה זו), כפר האומנים עין הוד וגן פסלים מרשים ולא מוכר במושב עין כרמל.

    את כל אלה נראה היום בטיול אחד, במרחקים מאוד קצרים זה מזה.

    נחל מערות (מיקום ב-WAZE)
    "האדם הקדמון" - הוא מושג מאוד מאוד רחב. יש הבדל עצום בין ראשוני קופי-האדם שהופיעו באפריקה לפני כ-3 מיליון שנים, דרך סוגים שונים של בני אדם ותרבויות שהתפשטו מאפריקה דרך המזרח התיכון לאסיה ואירופה, ועד לאדם הנבון.
    ארץ ישראל היא על הנתיב בו עברו קבוצות האדם הקדמון, ובה ישבו לאורך דורות רבים, תוך פיתוח תרבויות שונות ומגוונות.


    צילום:דודי הולצמן

    אתר נחל מערות שימש למגורי אדם במשך חצי מיליון שנה! מהתרבות האשלית הקדומה , דרך התרבות האוריניאקית, ועד התרבות הנטופית (לפני כ-10,000 שנה).
    נחל מערות הוא אתר מוסדר של רשות הטבע והגנים. הכניסה היא בתשלום (או כרטיס מטמון). ניכנס ונטפס אל המערות.

    המערה הראשונה , מערת הנחל, היא הארוכה ביותר- כ 70 מטר, ויש בה מעט נטיפים וזקיפים. בתחילתה נוכל לחפש מאובנים, בסופה יש חזיון אור קולי שמציג את עולם האדם הקדמון. לעתים יש כאן הדרכה מוסדרת למשפחות.
    במערה השניה, מערת הגמל יש "דגמים אנושיים"של משפחת אדם קדמון, כשכל אחת מהדמויות מבצעת מלאכה מסויימת.
    לפני המערה השלישית יש עמדת תצפית לכיוון הים. במערה זו, מערת התנור, נוכל לראות את חתך התקופות השונות.

    צילום:דודי הולצמן


    צילום:דודי הולצמן

    בנוסף לביקור במערות, אפשר ללכת בשבילים לאורך הרכס, לראות את הים ולהנות מפריחת סתווניות ורקפות.

    יש שלושה שבילים: מסלול גאולוגי (עם מאובנים), מסלול בוטני (שפע של עצים ופריחה, ותצפית יפה אל הים) ומסלול למערה נוספת, היא מערת הגדי.
      
    מאובנים. צילום: נועה עדן רפאלי


    פסלים בעין כרמל (מיקום ב- Waze)
    נחזור לכביש 4 וניסע קילומטר אחד צפונה לקיבוץ עין כרמל.
    דגן שקלובסקי, חבר הקיבוץ, יצר בתוך הקיבוץ פארק מקסים של פסלי בזלת, הכל פרי עבודתו. הפסלים גדולים וכולם מפוסלים ביד, בתהליך של חודשים. לדעתי הם מלאי הבעה וקסם. אפשר לתאם פגישה עם האמן, שהוא תלמידו של הפסל מרדכי כפרי ז"ל.

    צילום: דודי הולצמן


    ליד גן הפסלים יש סדנאות אומניםומדי חודש יש הפנינג.
    איך מגיעים? נכנסים לקיבוץ עין כרמל, עוברים את מבני המועצה האיזורית ומגיעים לפארק


    צילום: ספיר הולצמן



    צילום: דודי הולצמן


    עין הוד (מיקום ב-WAZE)
    נשוב לכביש ונמשיך עוד צפונה עד לצומת הכניסה לעין הוד.

    כפר האומנים עין הוד שוכן על מקומו של הכפר הערבי "עין חוד"ששכן כאן עד 1948. תושבי הכפר עברו כ-2 ק"מ מזרחה, וחיו שנים ככפר לא מוכר, בעודם רואים את בתיהם לשעבר הופכים לישוב יהודי. הכפר עין הוד יושב על ידי אומנים (בין היוזמים איצ'ה ממבוש ומרסל ינקו) שהתאהבו בכפר הנטוש והפסטורלי, ומשכו אחריהם עשרות אמנים, אומנים ובעלי מלאכה.
    היום הכפר שוקק חיים בשבתות, רבים מבקרים בו ומשוטטים בין הגלריות.


    צילום: ד"ר אבישי טייכר

    רצוי לחנות במגרש החניה הגדול בכניסה, ולשוטט בין הגלריות והסדנאות. גולת הכותרת של הכפר הוא
    מוזיאון ינקו-דאדא, שמוקדש לזרם ה"דאדא"באומנות, שמרסל ינקו היה בין ראשיו.

    צילום: ד"ר אבישי טייכר


    ועין חוד? הכפר זכה להכרה בשנים האחרונות, יש לו כבר כביש ומים זורמים ואף מסעדה טובה ופופולארית. כיצד תושבי עין חוד רואים את עין הוד? אכן, שאלה קשה. אני מודה שלי אישית יש בעיה עם זה


    צילום: nirvadel


    נמשיך לצומת אורן, נפנה ימינה ונחנה בחניה המוסדרת. ליד החניה פורחות מאות סתווניות במהלך חודש נובמבר.
    צילום: דודי הולצמן


    נלך מעט מערבה, ונתחיל לטפס בשביל, שתחילתו במדרגות "מסודרות", לכיוון מערות אצבע. בדרך נעצור בחדר בנוי, ששימש כעמדת שמירה על מחנות עתלית. מקום מצויין להסתכל אל מדרונות נחל אורן, וראות את ההבדל בין מפנה צפוני (פונה דרומה, ולכן הצמחייה בו דלילה) למפנה דרומי (עם צמחיה עשירה בהרבה). משם נמשיך, קצרי נשימה, בין סתווניות, כרכומים, רקפות ונרקיסים, לכיוון מערת אצבע. כמו נחל מערות, גם כאן חי האדם הקדמון, ונמצאו כאן ממצאים רבים. המערה נקראת מערת אצבע בגלל שהיא נראית כאצבע ענקית. יש בתוך המערה מעט נטיפים, והיא מורכבת משלושה אולמות. לאולם האחרון נדרש פנס.

    צילום: דודי הולצמן

    ומה מקור השם "מערת אצבע"? האגדה מספרת שדוב ענק הכניס את אצבעו אל הסלע, כדי לרדות דבש. בתוך המערה היתה דבורה שעקצה אותו. האצבע התנפחה והתנפחה, עד שהדוב לא הצליח להוציא אותה מהסלע. רק לאחר שהנפיחות ירדה, נחלץ הדוב המסכן מהמקום.


    אפשר לרדת בדרך בה הגענו, אך מומלץ להמשיך עם השביל השחור מזרחה לאורך הרכס (ששמו רכס אצבע). תצפיות נפלאות אל הכרמל ואל הים, ושפע של פריחה מנובמבר עד מאי. השביל ממשיך ויורד אחר כך בחזרה אל החניון.
    צילום: דודי הולצמן

    בנוסף לאתרים אלו, ממש בקרבת מקום נמצאת עתלית, מושבה ותיקה ומעניינת, עם חוף ים מרהיב ואתרי מורשת. בימים אלו יש שפע עופות מים בבריכות המלח של עתלית.
    גם בריכות נחשולים וחוף היםהם מקום מופלא לצפיה בציפורים, ועכשיו זו ממש העונה 

    כל המורדות המערביים של הכרמל הם חלק ממערכת שבילי יער חוף כרמל, שכוללים בנוסף לנחלים שביקרנו בהם - גם את השלוחות של יער עופר ואיילה, עד למושב כרם מהר"ל. יש ביערות האלה הרבה שבילי אופניים ואתרי פיקניק, מעיינות קטנים ופריחה רבה בחורף ובאביב.
    צילום: דודי הולצמן




    מצדה - בעקבות המיתוס

    $
    0
    0
    השנה מציינים 50 שנה לחפירות מצדה המפורסמות, שנוהלו ביד רמה בידי פרופ'יגאל ידיןז"ל. מצדה היא אחד האתרים החשובים בארץ, ותמיד עורר רגשות ומחלוקות. הפעם נטייל במצדה בעקבות המיתוס.

    צילום:godot13


    מיתוס וזיכרון קולקטיבי
    לא פעם שומעים את הביטוי "מיתוס מצדה". בעיני רבים, מיתוס הוא דבר שמאמינים בו רבים והוא אינו נכון.

    במחקר, מיתוס, הקרוב לביטוי "זכרון קולקטיבי"הוא תמונה סלקטיבית, אוסף הנתונים וההשקפות על העבר שיש לקבוצת אנשים מסוימת. זה לא בהכרח לא נכון!

    אלו הם אירועים בעבר שלא נחוו בהכרח באופן ישיר, אלא הועברו "מדור לדור"לכלל החברה באמצעי התקשורת השונים.

    מצדה היא מיתוס - במובן זה שאנחנו יודעים שבאמת "קרה שם משהו" (יש עדויות היסטוריות וארכואלוגיות), אבל אנחנו לוקחים אותו למקום אחר, ונותנים לו משמעות ופרשנות משלנו. (אנחנו - הכוונה לישוב היהודי ולחברה הישראלית בעשרות השנים האחרונות).
    לפני 17 שנה סיימתי את עבודת המאסטרשלי ובה חקרתי כיצד התפתח "מיתוס מצדה". היום ננסה לטייל בעקבות המיתוס הזה.

    סיפור מצדה
    אז מה באמת קרה במצדה?
    סיפור מצדה נודע לנו בעיקר משני מקורות: מכתבי יוסף בן מתתיהו (מלחמת היהודים עם הרומאים)ומהחפירות הארכאולוגיות.
    יוסף בן מתתיהו סיפר על ביצור מצדה ובנייתה בידי הורדוס. מתקופה זו השתמרו רוב הממצאים המרשימים שנתגלו בהר, כולל מערכת אספקת מים מורכבת ומסועפת, שהתבססה על אגירת מי שיטפונות לתוך בריכותאגירה עצומות בחלקו הצפוני של ההר.
    בשנת 66 נכבש המבצר בידי מנחם בן יהודה הגלילי, שבא בראש קבוצת סיקרייםמירושלים. הם ישבו במצדה שבע שנים, עד שהרומאים התפנו ממלאכת דיכוי המרד הגדול, בינתיים הם עסקו בפשיטות שוד על הישובים מסביב, גם על ישובים יהודיים. הסיקרייםהוסיפו למצדה צביון יהודי: הם בנו שני מקוואות טהרה ובית כנסת.


    צילום:poliocretes

    בשנת 73, צרו הרומאים על ההר. המצור ארך שלושה חודשים, וצעד אחר צעד, התקדמו אל היעד, תוך הסתייעות בסוללה שבנו. בערב פסח אסף אלעזר בן יאיר, מנהיג קבוצת הסיקריים, את האנשים ובשני נאומים חוצבי להבות ומלאי פאתוסופילוסופיה,שכנע אותם להרוג את בני המשפחות, להפיל גורל, ולהתאבד במקום נפילה בשבי. מספר נשים וילדים הצליחו להימלט ולספר לרומאים הנדהמים את הסיפור. המחסנים הושארו שלמים, כדי להראות שלא התאבדו ממחסור, אלא מאהבת החירות. הממצא הארכאולוגי מאשר חלק מהעובדות הללו. תיאורה הפיזי של מצדה מפי יוסף בן מתתיהו הוא מהימן לאור הממצאים הארכאולוגיים. אם מקבלים את דבריו אלה כמהימנים, האם להאמין גם לסיפור ההתאבדות ולנאום?
    נאום ההתאבדות הוא לב-ליבו של מיתוס מצדה. ללא הנאום וההתאבדות, ייתכן שמצדה היתהעוד אחד מאתרי המרד, לצד יודפת, גמלא וירושלים.

    התפתחות המיתוס
    מצדה, שהתגלתה מחדש לחוקרי העולם באמצע המאה ה 19, לא היתהאתר טיול פופולאריליהודי ארץ ישראל בימי העליה הראשונה והשניה. חקר מצדה והכרתה החלו להתפתח בישוב היהודי החל בשנות העשרים.
    החלוצים הציוניים שעלו לארץ נעזרו בסמלים מן העבר כדי לחיות את ההווה: התייחסות לתנ"ך, לאתריו ולגיבוריו, כדמויות שבדרכן יש ללכת, תוך התעלמות משנות הגלות. 
    את תחילת ההתייחסות למצדה ניתן לראות ב 1923: בשנה זו הופיע לראשונה תרגומו העברי של שמחוני לספרו של יוסף בן מתתיהו "תולדות מלחמת היהודים עם הרומאים".




    צילום:avinoam_michaeli


    פרסום הפואמה "מסדה"מאת יצחק למדן ב 1927 הוא גם אחד הגורמים המכריעים ל"גילוי"מצדה ולהפיכתה למיתוס. למדן הציג את מצדה כחוט מקשר בין עבר והווה, כסמל לארץ ישראל שאליה נדחקים יהודים חלוצים בעמל מכל הגולה.
    בשנות העשרים החלו טיולי הגימנסיה העברית הרצליה שבתל אביב לים המלח וחופיו, ולאחר מכן גם טיולי תנועות הנוער, שהפכו את מצדה ליעד ראשון במעלה לטיוליהן והן אלו שנתנו לו לא רק את הפן של התגברות על קשיים, אלא גם את הצד האידאולוגי חשיבות העצמאות המדינית וההקרבה למען הכלל - מעבר לחייו של היחיד.
    החוקר שמריה גוטמן, שהיה הראשון ששילב מחקר מצדה וטיולים, נחשב ל"אבי מיתוס מצדה". בעידודו שופץ האתר, נחקר ו"נכבש"על ידי אלפי בני נוער.
    שנות השלושים היו שנים של צמיחה מסחררת, אך גם של עננה כבדה: עליית הנאציזם והאנטישמיות, ומאבק מתמיד מול הערבים. זו גם תקופה של מאבקים קשים בין זרמים בישוב, ושל אידאולוגיות "טוטליות"מימין ומשמאל. תקופה כזו היא כר פורה לצמיחת מיתוסים, סמלים וטקסים רוויי פאתוס. זו גם תקופת הפריחה של תנועות הנוער, נושאות הדגל של המיתוסים, של פולחן הנוער ושל הטיולים.

    ימי מלחמת העולם השניה
    במשך ימי מלחמת העולם השניההיתהארץ ישראל אי של שקט בים סוער, אך במשך 3 שנים ריחפה סכנת מלחמה גם עליה: הצטרפות איטליה למלחמה בים התיכון ; הפצצות על חיפה ותל אביב; סוריה ולבנון בשלטון צרפת הוישאית (פרו-נאצית) הפכו למדינות אויבות לבריטניה; מרד פרו-נאצי בעיראק; חדירת הגרמנים למצרים, עד אל עלמיין, והתקדמות הגרמנים מאוקראינה לכיוון הקווקז בקיץ 1942.

    על רקע זה הכינו הבריטים תכניות לפינוי הארץ, תוך נטישת הישוב היהודי, וגם תוכניתלהתבצר על הכרמל.
    גם לישוב היהודי היו תכניות משלו, שנודעו כ"מצדה על הכרמל"- ריכוז אנשים על הכרמל ומלחמה עד האיש האחרון, או עד שתגיע תגבורת.
    ימי מלחמת העולם השניההפכו את מצדה למיתוס המוביל. המצב הגיאו-פוליטי בו היתההארץ נתונה: אי של שקט שהסערה עומדת להגיע אליו, ותחושת חוסר האונים והחידלון, הביא למחשבות על "מצדה שניה", כ"אקטאחרון", שישאיר רושם בל-יימחה.
    היתהבכך גם הזדהות עם מורדי הגטאות (שמידע עליהם החל להגיע), אך שימו לב לשינוי מתפיסת מצדה המקורית: איש בישוב לא שאף להתאבד, אלא להלחם עד האיש האחרון.


    איך הפכו את ההתאבדות לסיפור "קל לעיכול"?
    מבדיקת ההתייחסויות למצדה, בקרב היסטוריונים, עיתונאים, עורכי טקסים של תנועות נוער ובמקורות אחרים, ראיתי שחל שינוי בתפיסת מצדה כדי לאפשר הפיכתה למיתוס: מהתאבדות ללחימה עד האיש האחרון. צדדים מסוימים של דברי יוסף בן מתתיהו הודגשו לשם כך, בעוד צדדים אחרים הוצנעו. חוקרים כמו גוטמןהסיקו מסקנות שלא כתובות שם במפורש, ומניחים שבמצדה היה "קרב"ולא בהכרח התאבדות. משמעות מיתוס מצדה, כפי שבא לידי ביטוי בשיאו, בשנות הארבעים נתן משמעות הדומה יותר ל"תמות נפשי עם פלשתים"של שמשון, למורדי הגטאות ולמגיניסטלינגראד. בהחלט לא רצו להראות שהיתהשם התאבדות ללא קרב (רצח והתאבדות הם בעייתיים מבחינה הלכתית וגם חברתית).
    עזריה אלון, איש הטיולים הנודע, ראה במאבק מצדה "מלחמת שחרור".

    מה קרה למיתוס בהמשך?
    העיסוק במצדה הוביל למסעות, סמינרים, טקסים ועצרות על פסגת מצדה מתוך הזדהות עם הגולה, גם לאחר חלוף סכנת ההשמדה מהישוב בארץ.
    בכינוסים אלה, בשנים 1945-1941, הגיעה ההזדהות עם מצדה לשיא חדש. אנשי הפלמ"ח, ממשיכי דרכן של תנועות הנוער, ערכו אף הם טקסים על המצדה. זהו הבסיס לטקסי ההשבעה של צה"ל, שנערכו על ההר.

    קום המדינה, אירוע המסמל תקווה, ולא יאוש, הקטין את עוצמתושל מיתוס מצדה.
    החפירות הארכיאולוגיות העיקריות במצדה בראשית שנות השישים בידי צוותו של פרופ'יגאל ידיןעזרו בגיבוש המיתוס מחדש, ואף דומה שנתנו לו מעין ביסוס מדעי לכאורה: יגאל ידיןהדגיש בחפירות את הגורלותשהטילו המורדים (חרסים עם שמות שהוא מצא) ואת הממצאים (הדלים למדי) שהותירו המורדים - למול הממצאים המרשימים של הארמונות של הורדוס.
    שנות השישים גם ראו את התחלת דעיכתו של המיתוס. מלחמת ששת הימים הסירה את תחושת המצור שהזינה את המיתוס. חלו שינויים מרחיקי לכת בחברה הישראלית: כלכליים, פוליטיים, חברתיים וערכיים, והם יצרו תהליך אשר בו איבדה מצדה את משמעותה וחשיבותה כאתר קדוש בפנתאון הגבורה של הציונות החילונית.
    טירוני חיל השריון הושבעו על פסגת המצדה בשנות השישים. בשלב מסוייםזה הופסק.

    כיום מצדה היא "אתר חובה"ברצף אתרי התיירות בארץ, אולי הפופולארישבהם. אך בעיקר לתיירים: רק  אחד מתוך שבעה מהמבקרים במצדה הוא ישראלי.
    הפיכת מדינת ישראל ממדינת חזון מגויסת, לחברה בעלת ערכים יותר אינדיבידואליסטים, גרמה לכך שמערכות הערכים והמחשבה שהניעו את גלגלי המהפכה הציונית נעשו לא רלוונטיות. מכאן קצרה הדרך לערעור מיתוס מצדה, ולחשיבה שאין צורך לחנך יותר לאור ערכים כאלה. החל בשנות התשעים, הותקף המיתוס מכל עבר על ידי חוקרים ואנשי מדעי החברה, שראו בו דבר פסול ומיותר.
    צילום:avigdor_michaeli

    טיול במצדה לאור המיתוס
    את הסיור כדאי לפתוח במוזיאון מצדהשלמרגלות האתר. המוזיאון סוקר את תולדות המקום, מתבסס על ספרו של יוסף בן מתתיהו ומתקדם עד לחפירות וליגאל ידין. חלק מהמוזיאון מוקדש למורדים, ובו נראה את ה"גורלות"שהטילו, על שברי חרסים.

    נעלה לאתר מצדה, ברכבל או ברגל. יש המון מה לראות על ההר - בורות מים, כנסיות, בית מרחץ, ארמונות ועוד. ואולי הפוסט הזה הוא לא המקום לסיור מלא במצדה, ולכן נסתפק רק במקומות הקשורים למיתוס.

    כדי להתרשם מהאירוע המכונן של ההתאבדות, כדאי לראות מלמעלה את המחנות הרומיים, ולהבין עד כמה המקום מוגן ומבוצר, אך יותר מכך - להתרשם מחייהם של המורדים, חיי דלות בתוך כל הפאר.
    בפינה הצפון-מערבית של האתר נמצא בית הכנסת, שהוא מבנה ציבורי שהמורדים הוסיפו לו ספסלים וחדר גניזה (בה נמצא קטע מחזון העצמות של יחזקאל). לא הרחק משם, לכיוון הארמון הצפוני נמצא החדר בו התגלו הגורלות.
    צילום:ד"ר אבישי טייכר

    מכאן כדאי להמשיך אל מעל הארמון הצפוני, נקודת תצפית יפה מאין כמוה, לקרוא את נאום אלעזר בן יאיר ולהרהר בגורלם המר של המורדים.
    צילום:godot13

    האם יש עוד דוגמאות בעולם לסיפור דומה?
    • חיפוש אחרי סיפורים מקבילים הוביל אותי לביקור במבצר נידח בעיירה מונסגירבצרפת, בה התבצרו בני כת מורדת בנצרות (הקתרים) על הר גבוה במאה ה-13, והעדיפו להתאבד על פני נפילה בשבי (כתבתי על טיול באיזור בעבר)
    • בכרתיםמרדו היוונים בטורקים במאה ה-19, וב-1866 התבצרו המורדים במנזר ארקדי, ונלחמו שם בגבורה, עם נשים וילדים, אך בניגוד למצדה לא היה שם סיפור התאבדות ברור 
    • רבים מהיהודים שנרדפו בימי הביניים על ידי הנוצרים, העדיפו למות על קידוש השם, להרוג את ילדיהם ולהתאבד, במקום להגיע לברירה שבין התנצרות לבין מוות ביסורים קשים
    מונסגיר בצרפת. צילום:Lamecast

    צילום:avigdor_michaeli


    פרחים בחצר האחורית - כלניות ופריחת חורף במועצה האיזורית מנשה

    $
    0
    0

    צילום: דודי הולצמן

    קרוב כל כך, ממש בחצר האחורית של השרון הצפוני, מסתתרים כמה אתרי פריחה מעניינים, מוזיאונים ייחודיים ושאר מקומות מעניינים. טיול של נסיעה קצרה ממרכזי האוכלוסייה, מתאים ליום חורף קצר.

    נתחיל בגבעת הכלניות: ניסע לצומת של כביש 581 (כפר הראה-גבעת חיים-בקה אל גרביה) וכביש 574. הצומת נקרא באופן מפתיע... צומת כלניות. הגבעה התפרסמה לפני שנים כמוקד פריחה מרהיב, שייחודו לא רק במספר הכלניות אלא גם במגוון הצבעים שלהן - אדום, כחול, סגול, ורוד ואפילו כלניות משני צבעים.

    צילום: דודי הולצמן

    באופן מוזר, בעשרים השנים האחרונות, התמעטה הפריחהבאופן קיצוני. חקרו ומצאו שהעדר רעיה של צאן מביא לדלדול הפריחה. מ-2014 החלו לעודד רעייה של עדרים, המצב החל להשתפר.החניה מעט בעייתית, יש מפרץ קטן לאורך כביש 581 לכיוון צפון.מהחניה נטפס על הגבעה, ונראה את שפע הכלניות מכל הצבעים, וביניהם עולות ופורחות גם עיריות.

    צילום: דודי הולצמן

    מענית (waze)
    מגבעת הכלניות נפנה צפונה לכביש 574, וימינה לדרך עפר (יש שלט ליער מענית). היער מלא ברקפות בחודשי ינואר-מרץ. היער מקיף את הקיבוץ ומשמש מוקד חשוב למטיילי אופניים. אפשר גם להמשיך בכביש 574 2 ק"מ ולהיכנס לקיבוץ. יש משטחי רקפות יפים ליד הרפת (תושבי הקיבוץ, בצדק מסויים, לא אוהבים שמגיעים ליער דרך שטחם).

    צילום: דודי הולצמן

    אבל קיבוץ מענית הוא לא רק רקפות: בפינה הדרום-מזרחית של הקיבוץ נמצא תל נרבתה ובו שער אבן עתיק. קיבוץ מענית נוסד ב-1942, ובמלחמת העצמאות היה מבודד למדי, מול ישובים ערביים רבים. ליד תל נרבתה נמצא "פארק מגיני מענית", לזכר אותה תקופה. בתחילת מרץ פורחים כאן תורמוסים כחולים רבים ועצי כליל החורש.

    עין שמר - מוזיאון, רכבת וטרקטורים (Waze)
    עין שמר הוא אחד מהקיבוצים הראשונים של השומר הצעיר בארץ, ועלה אל הקרקע ב 1927. בקיבוץ פועל בית ספר איזורי ("מוסד"בלשון אנשי השומר הצעיר), אבל מטרת ביקורנו כאן היא לראות כמה דברים ייחודיים. באחד הבניינים הראשונים של הקיבוץ נפתח מוזיאון התיישבות שלוקח אותנו 90 שנה אחורה לשנות העשרים.

    צילום: איציק מוזן 


    צילום: איציק מוזן

    יש פעילויות שמותאמות לילדים (בעיקר בחופשות) ואפילו אפשר לנסוע ברכבת עתיקה - רכבת האלונים, שנוסעת סביב הקיבוץ בנתיב הרכבת הקטנה שבנו הטורקים, והשתמשו בה להסעת עצי אלון כרותים.

    צילום: McKaby 

    בפינה אחרת בקיבוץ נמצאים שני האנגרים ענקיים שמסתירים אוצר: אחד מאוספי הטרקטורים המרשימים בעולם. אנשי הקיבוץ מתחזקים אותם ומשמרים אותם בנאמנות רבה, ויש שם טרקטורים נדירים, מתחילת המאה העשרים ועד לסופה, כולל טרקטורים שיוצרו בארץ וכלים עתיקים במיוחד מונעים בקיטור. מרשים ומיוחד, ולא רק לחובבי הז'אנר. בקשו מאנשי המוזיאון שידאגו לפתיחת ההאנגרים עבורכם.

    צילום: דודי הולצמן
    צילום: דודי הולצמן
    צילום: דודי הולצמן


    משתלות וואלך
    ליד הכניסה לגן השומרון יש משתלה ייחודית, היא משתלת וואלך: יש בה כמעט כל עץ פרי שתעלו על דעתכם, ההתמחות היא בעיקר בעצים נדירים ואקזוטיים עם שמות שמעולם לא שמעתם עליהם. תוכלו לקבל גם הדרכה על סגולותיהם הרפואיות של הצמחים ועצות לגידול העצים הנדירים.


    נפנה בכביש 65 מזרחה עד קיבוץ ברקאי, ושם נפנה דרומה. מכאן נפנה דרך השילוט במנהרה מתחת לכביש, צפונה, עד לאנדרטה. כאן מתקיימים הטקסים של היחידה ואירועי הזכרון. סביב האנדרטה אמפיתאטרון ואף כמה כלי רכב עתיקים של החיל. כיום הגישה לאנדרטה מוגנת ושמורה, והיא סגורה בסופי שבוע.

    צילום: תום ישועה

    עין ארובות (waze)
    כמה מאות מטרים מאנדרטת משמר הגבול נמצא מעיין, ששופע בחורף ומתייבש בקיץ, הוא עין ארובות. לאחרונה נחסמה הדרך אליו מאנדרטת משמר הגבול, ותוכלו להגיע רק דרך מושב עין עירון הסמוך. בכניסה לשמורה יש פינת הנצחה לאיציק דורי, רכז הביטחון של קיבוץ מצר שנרצח בפיגוע בקיבוץ בשנת 2002, פיגוע קשה שעוד נזכיר בהמשך הפוסט.

    פרדס חנה (Waze)
    ניסע בכביש 65 מערבה עד צומת חנה ונפנה ימינה לכביש 652. בדרך ליעדנו הבא, נעבור במושבה פרדס-חנה-כרכור, שנוצרה מאיחוד שתי המושבות האלה, ויש בה שילוב מופלא של בתי מושבה ישנים, שיכונים וצמודי-קרקע חדשים. האוכלוסיה מגוונת, מצאצאי המייסדים, עולי שנות החמישים ועד תושבי המרכז שהתאהבו באוירה השלווה, ביניהם הרבה אומנים ויוצרים (יש כל שנה יריד אומנויות חשוב באביב). אולי כדאי להקדיש לישוב פוסט נפרד, ומכל מקום, ראוי "לעשות סיבוב"בין הרחובות הישנים (האורנים, הראשונים) מלאי האוירה.



    צילום: דודי הולצמן

    אלוני יצחק (Waze)
    מפרדס חנה נמשיך צפונה, דרך שדרת עצי הגרווילאה המרשימה בדרך לבנימינה. לפני בנימינה נפנה לכיוון גבעת עדה. מגבעת עדה יוצא כביש (רחוב היער) לכיוון הקיבוץ כפר-גליקסון וכפר הנוער אלוני יצחק. לצידו יש שמורת טבעמקסימה, שריד ליער האלונים שכיסה את השרון ומורדות השומרון. ביער סומן מסלול הליכה בין האלונים ופריחת החורף היפה. שפע של כלניות בכל הצבעים, רקפות ועיריות. עצי האלונים, בשלכת חלקית, יוצרים נוף שנראה לעיתים "מכושף", ואירופי.

    צילום: דודי הולצמן
    צילום: דודי הולצמן

    בתוך השמורה שתי אנדרטאות: אחת לזכר שלושה נערים מגבעת עדהשנחטפו ונרצחו בשנות השלושים, ואחת לזכר רויטל אוחיון ושני ילדיהשנרצחו בשנתם בקיבוץ מצר, באחד מהאירועים המזעזעים ביותר באינתיפאדה השניה, ב-2002. כתבה מ-Ynet מתקופה זו. השביל בו הולכים בתוך היער שוקם לזכרם.


    צילום: דודי הולצמן


    טיולים נוספים באיזור:



    צילום: דודי הולצמן




    ממערת הנטיפים ועד בית שמש

    $
    0
    0
    בתפר שבין השפלה להר, בזמן שבין עונת הנרקיסים לעונת הרקפות והכלניות, נטייל במערת הנטיפים שבהרי ירושלים ובמספר אתרים סביב בית שמש הסמוכה. מערת הנטיפים והכנסיות יתאימו גם לטיול ביום גשם
    צילום: פואד מועדי

    ב-1968 פוצצו פועלים פיצוץ מבוקר במחצבת הרטוב, ליד נחל שורק שבמורדות הרי ירושלים. הפיצוץ יצר סדק באדמה, וכשירדו הפועלים לבדוק את שרידי הפיצוץ – נעתקה נשימתם; לעיניהם נתגלתה מערת נטיפים מרהיבה. המקום נשמר בסוד כ-10 שנים, עד שהוכשר לקבלת מטיילים, כחלק משמורת טבע. המערה, שמזכירה מערות דומות בחו"ל, בעיקר בסלובניה, היא קטנה יחסית, אך "מרוכזת"ביופיה ובעושר התופעות שמתגלות בה.


    צילום: דודי הולצמן

    איך נוצרים הנטיפים והזקיפים? המים  שיורדים כגשם ממסים בתוכם פחמן דו חמצני, מהאוויר ומהקרקע, ונוצרת חומצה פחמתית. כשחומצה זו נכנסת לסלעי גיר ודולומיט סדוקים, היא ממיסה לאט את הסלעים, ולאחר שריכוז החומצה יורד, הסלע יוצר משקע כאשר טיפה נושרת בתוך המערה.

    כל טיפה כזו משאירה משקע זעיר ביותר, אך לאורך אלפי שנים נוצרים עמודים, מסכים, זקיפים ונטיפים. תופעה זו נקראת "קארסט"על שם אותו חבל ארץ מפורסם בסלובניה. התאורה המיוחדת במערה יוצרת פינות שנראות כמו יצורים מהאגדות, אזורים שנראים כמו אולמות נשפים, והמפורסמים מכולם הם הצמדים של זקיף ונטיף שכמעט נפגשים, הידועים כ"אהבה נכזבת".


     
    צילום: דודי הולצמן

    איך ומתי מגיעים?
    סעו בכביש 38 משער הגיא דרומה לכיוון בית שמש. לפני הכניסה לעיר נפנה שמאלה, בעקבות השילוט ל"מערת הנטיפים", הכביש (3866) מתפתל ועולה בתוך יער עצמאות ארה"ב. לאחר העליה הכביש מתפצל. בוחרים בכביש השמאלי, על פי השילוט.

    חונים במגרש החניה החיצוני (יש סידור מיוחד לנכים להגעה ישירה למערה), ויורדים בתוך יער נרקיסים (עד תחילת ינואר) ורקפות (מתחילת ינואר), עד לפתח הכניסה למערה. כאן נחכה בסבלנות לתורנו – הכניסה למערה היא רק בקבוצות.

    בכניסה למערה, שלט לזכרו של אבשלום שוהם שנפל במלחמת ההתשה, על שמו נקראת המערה "מערת אבשלום". המערה יפה בכל מזג אויר, אך כדאי לבקר בחורף ובתחילת האביב, כשהפריחה בשיאה והגשמים מגבירים את טפטוף המים במערה.
    בתוך המערה, המוארת בתאורה מיוחדת, נראה נטיפים וזקיפים, קירות מסך וחדרים שלמים שהטבע יצר ביד-אומן. זו מערה קטנה בהרבה ממערות דומות בחו"ל, אך כוללת כמעט את כל טיפוסי הנטיפים האפשריים.
    המערה נסגרת כל יום בשעה 4 אחה"צ, כך שכדאי להקדים ולבוא בבוקר. יש לקחת בחשבון אפשרות של תורים ארוכים בכניסה בשבתות.


    צילום: דודי הולצמן

    הדרך מבית שמש למערת הנטיפים נקראת על שמו של יוברט האמפרי, סגן נשיא ארה"ב וידיד ישראל, בעוד שכל היער, מכאן ועד נס הרים, נקרא יער עצמאות ארה"ב. היער נשתל בעבודות דחק על ידי תושבי בית שמש כשעוד הייתה מעברה, ולכבוד יום העצמאות ה-200 של ידידתנו ובת בריתנו שמעבר לים, נחנכו ביער מצפורים ופינות פיקניק. בין השאר במקום יש גם אנדרטה לזכר אילן רמון ולזכר האסטרונאוטים של מעבורת ה"צ’לנג’ר" (בחניון הר יעלה)
    צילום: AVI1111

    צילום: דודי הולצמן

    הכביש ממשיך ועולה עוד מעל מערת הנטיפים, לעבר נס הרים ובר-גיורא, שם הוא מתחבר לכביש 385 לכיוון ירושלים. ליד נס הרים יש חניון גדול ובו מתקני משחקים. החניון מותאם גם לנכים. מהחניון מתחילה טיילת סלולה שמקיפה על נופי נחל שורק המתפתל מתחתינו בצפון, וממנו יוצאים מסלולי טיול רבים.

    בצומת בר גיורא פועלת תחנת מידע ובית קפה.
    מידע נוסף על הפארק תוכלו לראות כאן.

    ליד כביש הגישה למערת הנטיפים, יש חווה שבה מגדלים עיזים ומייצרים גבינות. הגבינות מבשילות בתוך מערה קטנה, ואולי תוכלו להיכנס אליה. המחלבה מזכירה מאוד מחלבות קטנות מצרפת ואיטליה. כדאי  להצטייד ולאכול באחת מפינות הפיקניק באזור. סכנת סגירה מאיימת על החווה לאחרונה, בגלל התנגדות הממשלה לחוות בודדים.

    נרד בחזרה לבית שמש.
    לבית שמש היסטוריה ארוכה, עוד מימי התנ"ך, ובתל בית שמשהתגלו ממצאים רבים, עוד מלפני 2700 שנה.
    העיר בית שמש של היום נוסדה ממזרח לכביש 38, על מקום בו היה בימי מלחמת העצמאות "קו תפר"בין צה"ל לצבא המצרי, ואפילו היה עליו משלט משותף לשני הצבאות ("המשלט המשותף"). הד למשלט שהפך לעיר אפשר לשמוע בשיר "היו זמנים" ("עכשיו דבר אין להכיר, על המשלט יושבת עיר").


    העיר התבססה על תושבי מעברת הרטוב, שעברו לבתים ושיכונים בשנות החמישים. העיר עברה שינוי עצום בעשרים השנים האחרונות. שכונת רמת בית שמש, על הגבעות מדרום לעיר, הפכה למוקד חרדי ענק. שכונות רבות נפרשו על הגבעות, ובתצלום אויר אפשר לראות שמנזר בית ג'מאל (נבקר בו בהמשך) הפך לשטח מוקף בבניה. בנוסף, חלק (קטן אך צעקני) מתושבי רמת בית שמש הם חרדים קיצוניים ביותר, מנטורי קרתא, והם הפכו את בית שמש, שלא בטובתה, למוקד סכסוך בין חרדים, לבין דתיים לאומיים וחילוניים.

    המשלט המשותף נמצא ברחוב המשלט בעיר, ולידו גן פסלים יפה, גן גולן פלאי, לזכר חייל שנפל ב-1992, ובו פסלים המתארים סצנות מהתנ"ך.
    צילום: ד"ר אבישי טייכר

    כדי להגיע ל תל בית שמש, נמשיך לכביש 38. ליד אחת הכניסות לעיר, ממערב לכביש, נמצא התל. הממצאים החשובים שנמצאו בו נלקחו, ואי אפשר לסייר בכל מה שנמצא שם, אך בעתיד הוא יהפוך לגן לאומי מוסדר. בינתיים, מסוף ינואר ועד אמצע פברואר הוא מתכסה בים של כלניות אדומות. מחזה יפה.

    בתל בית שמש נערכות חפירות לאורך העשורים האחרונים (גם לי יצא לחפור שם כמה ימים...), ולפני כמה חודשים ילד מטייל מצא פסלוןמימי התנ"ך שלא התגלה בחפירות.


    בית ג'מאל
    מדרום לבית שמש (למעשה, העיר מתחילה "לעטוף"את בית ג'מאל גם מכיוונים נוספים), ליד עינות דקלים (על כביש 38) יוצאת דרך אל מנזר בית ג'מאל (זוהי נקודת הפרידה של הל"ה משלושה מהלוחמים שיצאו איתם לדרך, עוד על הל"ה 
    כאן).

    נסיעה קצרה ואנחנו כמעט באיטליה: כרמי זיתים, פריחת חורף ומנזר איטלקי. המקום נקרא בית ג'מאל על שם רבן גמליאל הזקן שמזוהה במסורת הנוצרית כאחד ממוריו של פאולוס. המנזר נבנה ב-1881 על ידי המסדר הסלזיאני, ובשנות ה-30 הוקמה במקום כנסיה קטנה ומרהיבה (בתכנון הארכיטקט ברלוצי) מצוירת בצבע בטכניקה שתזכיר פסיפסים, כמו הפסיפסים שנמצאו בכנסיה ביזנטית, שנערכו כאן בבית ג'מאל. מומלץ לבקר בכנסיה.
    בשנת 1989 הוקם גם מנזר לנזירות שתקניות, בלגיות וצרפתיות, שעוסקות רוב היום במלאכת יד ובהרהורים. אפשר לקנות מתוצרת המנזר - יין, דבש וקרמיקה.
    בכל שבת (פרט לקיץ) נערכים קונצרטים (בתשלום) בשעה 12:30 בכנסיה
    צילום: ד"ר אבישי טייכר

    200 מטר ממערב למנזר נמצא עץ זית עתיק מאוד, מהגדולים בארץ


    צילום:ד"ר אבישי טייכר
    צילום:ד"ר אבישי טייכר
    דיר רפאת
    נחזור בכביש 38 צפונה, ונפנה לכיוון קיבוץ צרעה. נמשיך ונפנה ימינה לדיר ראפאת, מנזר ומוסד לנערות, ובו כנסייה יפה, שבה כתובה הכתובת "שלום לך מרים" (זו הפניה הראשונה של המלאך גבריאל למריה) בשפות רבות (350 לטענת הנזירות, אבל לא ספרתי).  המנזר הוקם על קרקע שנמכרה על ידי הכפר שהיה קיים אז (רפאת) לכנסיה הקתולית. כיום, חלק מהמקום מושכר למוסד גמילה בשם "רטורנו".


    צילום: Dannychn

    צילום: Dannychn
    צילום: Dannychn

    במתחם דיר רפאת פועל יקב מוניואפשר לקנות מתוצרתו

    משם אפשר להמשיך לקיבוץ צרעה ולקנות גם שם מתוצרת היקב והמחלבה המקומיים.

    צילום: מתניה

    ומה עוד באיזור?
    • מסוף דצמבר ועד תחיל מרץ מתכסים היערות במעטה עבה של רקפות. גם ביער הפסלים (ליד צרעה) וגם ליד יער הקדושים (מצפון לבית שמש, וממזרח לכביש 38)
    • אחרי הרקפות - מגיעות השקדיות, וגם מהן יש לא מעט באיזור 
    • בינואר 1948 עשתה את דרכה שיירה של לוחמי פלמ"ח מהרטוב (בית שמש) דרך בית ג'מאל לעזרת מגיני גוש עציון. אלו הם לוחמי הל"ה. על סיפורם הטראגי תוכלו לקרוא כאן ולהמשיך (תלוי במצב הבטחוני) לכיוון גוש עציון. יפה שבעתיים בשלג
    • המרחב של יערות ירושלים הוא כר פורה להנצחת קהילות שחרבו בשואה. פוסט שכתבתי על כך לפני כמה חודשים
    • בימים אלה מתחילה פריחת הכלניות בנגב המערבי ("פסטיבל דרום אדום"), אך עוד מעט תתחיל פריחה קרובה יותר ולא פחות יפה בחבל לכיש, גם שם הכל אדום





    דרום אדום, דרום סגול - פריחה והתיישבות בנגב המערבי

    $
    0
    0
    צילום:דודי הולצמן

    בחודשי ינואר ופברואר נוהרים רבים לפסטיבל 'דרום אדום'בנגב המערבי ובצדק. תמיד נעים לשמוע על תורים למסעדה בעוטף עזה, ועל עשרות אלפי מטיילים ברגל, ברכב ובאופניים, ולא על טילים ואזעקות. לעיתים זה מגיע לעומסי יתר, ולעיתים אחרי אמצע פברואר הכלניות מתחילות לנבול ולהראות פחות טוב. אך אין מה להתייאש. יש עוד פריחה בסביבה, פחות מוכרת ולא פחות מרשימה. צריך רק לנסוע עוד קצת ולהגיע למקומות מקסימים ולא מוכרים.
    נסיעה לאורך כביש 232 הארוך תעביר אותנו ליד מוקדי הפריחה החשובים של הכלניות: אור הנר, בארי, שוקדה וחניון רעים. כשנדרים הנוף ראה מעט יותר צהוב ופתוח, ונראה פחות ופחות כלניות.

    צילום:דודי הולצמן


    נגיע עד לצומת מעון, ולפני שנמשיך לאתרי הפריחה - קצת ארכאולוגיה: נפנה ימינה לכיוון נירים, ניסע כ-4 ק"מ עד לצומת הפניה לקיבוץ ניר-עוז. בצומת עומד אתר ארכאולוגי - רצפת פסיפס מרהיבה של בית הכנסת העתיק של חורבת מעון. הרצפה כוללת שפע של עיטורים, ביניהם מנורת המקדש, שופר, אריות וסמלים יהודיים נוספים וכתובת הנצחה לבוני בית הכנסת:
    "זכורים לטוב כל בני הקהילה שעשו פסיפס זה. וכן דאישין, תומה ויהודה שתרמו סך שני דינרים" (מתורגם מארמית)
    צילום:Bukoved

    צילום:Bukoved

    עין הבשור
    ממעון נמשיך דרומה-מערבה לכיוון חבל אשכול בכביש 232, שבו יש מושבים "ותיקים"וגם מושבים שהקימו מפוני ימית בשנות השמונים. ליד מושב עין הבשור, הוקמה לפני שנים חוות צאלה, חווה חקלאית, ובה מגדלים כבשים לחלב, ומפיקים ממנו גבינות נפלאות. אפשר לבוא לקנות, ואפשר גם להתנסות בחליבה ובהכנת גבינה.
    בעין הבשור קיים גם מוזיאון נוסטלגי בשם "מחוזות ילדות"

    אירוסי הנגב בניר-יצחק
    נמשיך דרומה-מערבה עד לקיבוץ ניר-יצחק, שנמצא ממש על גבול הרצועה.
    אירוס הנגב הרבה פחות מוכר, אולי בגלל שהוא פורח במקומות מעט מרוחקים ולא "אטרקטיביים". אך הוא אחד היפים שבהם. צבעו סגול חזק, נוטה במקצת לכחול, ופרחיו גדולים ומרשימים. הוא גם בולט בכך שהוא פורח באיזורים יחסית "שוממים"ולכן נראה היטב מעל פני השטח.
    מיד עם הכניסה לקיבוץ נעקוף אותו מימין (ממזרח ומצפון) על דרך חקלאית. נמשיך עוד כמה מאות מטרים, נפנה שמאלה, ולאחר כמה מאות מטרים - נראה שדה ובו ריכוז של פרחי אירוס הנגבהנדירים, גדולים, סגולים ויפים.
    האירוסים פורחים החל מאמצע פברואר ועד תחילת מרץ.

    צילום:דודי הולצמן


    צילום:דודי הולצמן

    בדרך העוקפת את קיבוץ ניר יצחק ניסע עוד כקילומטר, שמשמאלנו קיבוץ סופה, ונגיע לאנדרטת נירים הישנה. כאן קם קיבוץ נירים ב-1946, כחלק מהתיישבות אחת-עשרה הנקודות, על אדמות שנרכשו על ידי הרב דנגור (הרב של העיר סואץ במצרים) בראשית המאה ה-20. הישוב היה סמוך מאוד לתוואי הפלישה המצרי לארץ ישראל ב-1948, והותקף מייד בתחילת הפלישה. למרות האבדות, הקיבוץ הצעיר עמד בגבורה במצור, והעביר את החיים לתעלות ולבונקרים. רק בנובמבר 1948 נכבש כל האיזור במבצע "אסף". הקיבוץ עבר למקום אחר, צפונה מכאן, ובמקום הוקמה אנדרטה לזכר העמידה העיקשת במצור. קיבוץ סופה הוקם כאן אחרי שחבל ימית פונה ב-1982.
    צילום:ד"ר אבישי טייכר

    מדרום-מערב לצומת אבשלום (על שם אבשלום פיינברג, איש ניל"י שגופתו נמצאה בחולות ימית ומחרצן תמר שבבגדיו צמח עץ דקל; אנדרטה לזכרו נמצאת בשפך נחל חדרה), נוכל לראות את אנדרטת "אוגדת הפלדה", העתק של האנדרטה המפורסמת שהיתה בחבל ימית והועתקה לכאן. האנדרטה הוקמה לזכר האוגדה שכבשה את איזור רפיח במלחמת ששת הימים. מכאן נוכל לצפות אל דרום רצועת עזה, ולקוות שגם שם נוכל לבקר מתי שהוא כתיירים.

     צילום: יהודית גרעין-כל

    מכאן נחזור לצומת אבשלום, ונמשיך למושב תלמי יוסף, שבו יש אטרקציה ייחודית - "שביל הסלט" - סיורים בשדות החקלאיים, בחבל ארץ שהוא אחד ממוקדי גידול הירקות בארץ. בתאום מראש אפשר לסייר בשדות ולהכיר את החקלאות המתקדמת שיש כאן, ולעבור בין החממות, השדות והמטעים. במושב יש גם שדה בו מגדלים כלניות תרבותיות, וגם הן פורחות עכשיו, תוך יצירת משטח מרהיב.

    צילום:אקנביקר

    צילום:יהודית גרעין-כל

    תלמי יוסף והמושבים השכנים לו מאוכלסים בעיקר על ידי מפוני חבל ימית, שעברו לכאן ב 1982. מדרום, שני ישובים של מפוני גוש קטיף - נווה ובני דקלים.
    נחזור צפונה לצומת גבולות, ונפנה לכביש 222 דרומה מזרחה.
    בצומת הכניסה לקיבוץ גבולות ניצבת אנדרטה צנועה, לזכר אחד הקרבות הראשונים במלחמת העצמאות. ב-9 בדצמבר, ממש אחרי הכרזת העצמאות, יצאה קבוצה בת 9 לוחמים מקיבוץ גבולות לסיור לאורך צינור המים שעבר בין ישובי הנגב. בכפר שועוט (בדיוק במקום בו נמצא צומת הכניסה לגבולות) הם הותקפו על ידי יושבי הכפר ועל ידי שוטרים ערבים. חלק מהלוחמים הצליחו להימלט, חלק הסתתרו במערה ומתו מאבדן דם, ביניהם הלוחמת מירה שחורשנלחמה בגבורה והצליחה להרוג רבים מהתוקפים. גופותיהם הושחתו והם נקברו בקבר אחים בתל אביב.
    זו היתה ההתקלות הראשונה בין לוחמים יהודים לערבים אחרי הכרזת האו"ם. מי שחשב שהדרך למדינה קלה וסלולה - התבדה. ככל הנראה, זה האירוע שגרם למשורר נתן אלתרמן לכתוב את השיר הנודע "מגש הכסףעל כתיבת השיר והקשר בינו לבין הקרב בשועוט, כתב דוד אסף בבלוג המצויין "עונג שבת"

    צילום:avi1111

    מצפה גבולות
    נפנהלקיבוץ גבולות, הוא אחד ה"מצפים בנגב", שהוקמו ב-1943 כשילוב בין ישובים לתחנות מחקר. בקיבוץ פועל אתר השחזור של המצפה, שמסביר לנו כיצד חיו החלוצים באותם ימים. לילדים יש הפעלות בחגים, שהמרשימה ביותר (והמלכלכת ביותר) היא בניה בלבני בוץ (קחו בגדים להחלפה). במצפה שהפך לקיבוץ פעלה מאפיה איזורית ומרפאה, תוך נסיון ליצור קשר ושיתוף פעולה עם תושבי האיזור הבדואים.
    גם בגבולות פורח אירוס הנגב, ממזרח לגדר הקיבוץ. אבל יש כאן לא רק חקלאות, התיישבות ומורשת קרב: מדי שנה מתקיים כאן פסטיבל המוזיקה והאומנות "אינדינגב".

    צילום:ד"ר אבישי טייכר

    מכאן נוכל להמשיך לאתר תיירות מעניין נוסף. ניסע מזרחה כ-5 ק"מ על כביש 222, ונפנה לדרך עפר לאורך נחל הבשור. ממש בתחילתה יש גשר תלוי מרשים מעל הנחל ובריכות המים שבו. הדרך ממשיכה מכאן צפונה עד לפארק אשכול 
    צילום:רונית מיארה

    את הסיור אפשר לסיים בקיבוץ צאלים. מסתבר שמתחת לכל האיזור יש מאגר גדול של מים מינרליים חמים עם סגולות מרפא. בקיבוץ צאלים בנו "חמאם"צנוע ובו אפשר להנות ממי התהום החמים. בין המשתמשים במקום יש לא מעט אנשי מילואים מבסיס צאלים הסמוך, שמגיעים לכאן כדי להרגיע את שריריהם הדואבים אחרי אימונים...


    צילום:דודי הולצמן





    בעקבות האירוס הנצרתי - הר יונה ונצרת עילית

    $
    0
    0
     
    צילום: דודי הולצמן

    לכל אירוס מבין אירוסי ההיכל היפים הפורחים בארץ יש את המקום והמועד הייחודיים לו. הפעם נצא לנצרת עילית בעקבות האירוס הנצרתי, שפורח במספר מוגבל של מקומות בארץ.
    מקומות פריחתו הם מעטים למדי - רובם בהרי נצרת והגליל התחתון, ובעיקר - ליד נצרת עילית.

    קצת על נצרת עילית
    דוד בן גוריון חשש בשנות החמישים מכך שהגליל המרכזי ריק מיהודים. הוא החליט על הקמת עיר יהודית לצד נצרת הערבית, ומאז 1957 החלו להתיישב בה יהודים, ילידי הארץ, ואחר כך עולים. המדינה השקיעה בה לא מעט, ואף מיקמה את קרית הממשלה המחוזית של כל הצפון בעיר. גם תעשיית הרכב התמקמה בעיר, והיא התפתחה עד ל-25 אלף נפש בשנות השמונים. הקרבה לנצרת הערבית, על מצוקות הדיור שלה, הביאה גם ערבים מנצרת לגור בעיר, ובשנות התשעים התיישבו בעיר עשרות אלפים מעולי ברית המועצות לשעבר. העיר התפתחה מזרחה אל רכס הר יונה, ולאחרונה התחילה בניה לאוכלוסיה החרדית, תוך ניצול המחירים הזולים.

    העיר צמודה לאתרי טבע ונוף (למרות שבעבר העיר ניסתה לקדם תכניות בניה גם על אתרי פריחה), וחלק מבתיה אף משקיף על רכסי הגליל ועל עמק יזרעאל. היא לא יכולה להתחרות באתרים הרבים של נצרת הערבית, אבל פורח בה (בינתיים...) אחד הפרחים היפים והנדירים בארץ - האירוס הנצרתי, יעד טיולנו להיום.
    הלוגו של העיריה מבוסס על האירוס הנצרתי.

    אירוסים על ההר
    ניסע בשדרות מעלה יצחק, הכביש הראשי שעובר ליד כל שכונות נצרת עילית. מדרום-מזרח לנו נראה את התבור ואת מרחבי הגליל המזרחי. נעבור לצד מרכזים מסחריים ואיזורי תעשיה, עד שנראה מימיננו את הכפר עין מאהל.
    מעט אחרי הפניה לכפר, נראה משמאל הר מיוער, ודרך (בדרך כלל חסומה בשער) מוליכה אליו. נחנה בסמוך, ונתחיל לצעוד בדרך שמעפילה במדרון מתון אל הר יונה.
    צילום: דודי הולצמן


    ככל שנתקרב לפסגה, נראה יותר ויותר פרחים: רקפות ועיריות, דמומיות אדומות ויפות, דבורניות, ומדי פעם נראה אירוס בודד, בולט בצבעו הלבן-תכלת עם הנקודות השחורות-סגולות.
    צילום: דודי הולצמן

    בדרך אל הפסגה, נוספים עוד ועוד אירוסים מרהיבים. מדי פעם נראה עוד מקבץ ועוד מקבץ מציצים בשולי היער.
    צילום: דודי הולצמן

    פסגת הר יונה
    איך הגיע השם הר יונה למקום הזה? מכירים את יונה הנביא? על פי המסורת הערבית, הוא קבור בכפר משהד הסמוך (ממערב להר), וכבר במאה ה-19 הראו שם את קברו. בשנות החמישים החליטה ועדת השמות לתת את השם להר על שם הנביא הידוע.
    מפסגת ההר נוכל לצפות למרחוק, בעיקר צפונה ומזרחה, אל הרי מירון ולעיתים אפילו עד החרמון. זו הפסגה הגבוהה ביותר בהרי נצרת.

    האדמה על ההר התבררה כלא מתאימה לחקלאות. זו הסיבה שלא נבנה עליה כפר, ושההר מאויים על ידי תכניות בניה. ההר לא מוגדר כשמורת טבע, ולמרות שנראה שלא יבנו עליו, הסכנה לא חלפה.
    השכונות העוטפות את מורדותיו נקראות גם הן "הר יונה".

    עוד אירוסים וקניות
    נחזור לכביש וניסע דרומה עד לבית העלמין החדש של נצרת עילית. מצפון לו יש שדה נוסף וגם בו אירוסים נצרתיים. ממול לבית הקברות נבנה לאחרונה "מרכז המזון", סופרמרקט ענק וחנות כלי בית עצומה, פתוחות בשבת, ולידן מרכז מסעדות. זהו המרכז המסחרי עם החניה היפה ביותר - היא על גג הבניין, צופה אל התבור ואל יער בית קשת.
    צילום: דודי הולצמן
    ממזרח לנצרת עילית משתרע יער עצום ופורח, עד לתבור, לקיבוץ בית קשת וצפונה עד לצומת גולני. זהו יער בית קשת, שקק"ל סללה בו דרכים, הכשירה אתרי פיקניק, מסלולים ומצפורים. אפשר לשלב אותו בטיולנו, לנסוע לאורך הדרכים שבו ולצאת באחת היציאות של היער. היער פורח מדצמבר ועד אפריל - כלניות, רקפות, עיריות, נוריות ועוד. כיפתו המעוגלת של התבור נראית מכל מקום, וכמובן שגם היא ראויה לטיול משלה.
    חלק מהיערות ניטעו עוד בימי המנדט, ורובם על ידי קק"ל.
    10 קילומטר מדרום לנו, יש אתר נוסף של פריחת אירוס נצרתי, על גבעת המורה שבמזרח עפולה. כאן מדובר בשמורת טבע יפה ומוכרזת, שנגיע אליה בטיפוס בפיתולי ההר. מכאן נזכה כ"בונוס"גם בתצפית אל הגלבוע ועמק בית שאן, ובמורד הגבעה גם שדה ענק של תורמוס הרים כחול

    צילום: דודי הולצמן



    ועוד בסביבה
    • אירוסים נצרתיים נשתלו באופן מלאכותי בבתי קברות מוסלמיים. פרט למקומות שהזכרנו, נראה אירוסים נצרתיים במורדות הרי נפתלי ובנחל דישון 
    • לנצרת עילית יש שביל אופניים (סינגל) לטובת רוכבי העיר וכלל ציבור חובבי האופניים: 
    • למי שרוצה לטייל בנצרת: העיר בה התבשרה מרים על הריונה ובה גדל ישו הנער היא קדושה לנצרות ויש בה כנסיות רבות, שוק, מסעדות ועוד אתרים רבים. פקוק בשבת, אבל שווה ביותר 
    • בנצרת עילית נמצא מרכז המבקרים של מפעל השוקולדשל עלית. מומלץ לא רק לילדים

    עוד מהבלוג שלי על אירוסים

    צילום: נועה עדן רפאלי



    אילת, קצת אחרת: טבע ליד העיר

    $
    0
    0
    חופשה באילת. מלון, מזנון, הכל כלול, בריכה, קניון, טיילת, שוב א-ג-דודו בבריכה ושוב אוכל. המון אוכל.
    בין לבין, האטרקציות הרבות באילת - ריף הדולפינים, המצפה התת מימי, פעילויות ספורט מים. בקיץ, באמת שקשה לעשות יותר מזה.
    אבל למי שנוסע באביב, בסתיו או בחורף, במרחב מסביב לעיר מציע "אטרקציות"אחרות בדמות אתרי טבע רבים מאוד.

    צילום: דודי הולצמן

    אילת שוכנת על שפת הים, לרגלי רכס הרים גדול למדי, הם הרי אילת, שמגיעים עד כמעט לגובה 900 מטר. ההרים עשויים סלעי גרניט, אבן חול ורכסי גיר, ויש בהם עשרות מסלולי טיוליםיפהפיים. המוכרים ביניהם הם הקניון האדום, נחל גשרון, נחל המפלים - ומפסגות ההרים הגבוהים (הר שני, הרי יואש, הר חזקיה ועוד) נשקפים נופים עוצרי נשימה - ממרחבי סיני, דרך מפרץ אילת ועד הרי ירדן וסעודיה.
    גם בקעת תמנעשבין הרי אילת והערבה היא אתר מדהים, עם קניוני אבן חול, מכרות עתיקים, אגם וגם הרים מגווני-סלעים.
    אבל יש ליד אילת - בשולי העיר, בערבה הדרומית ובהרים, מסלולים קצרים ויפים שאפשר לעשות בדרך לאילת או ממנה, או כגיחה קצרה שלא מצריכה יום שלם. נוכל לראות חיות, צמחים ונופים מרהיבים תוך זמן קצר.

    הר צפחות
    נתחיל במסלול מעט יותר אתגרי: ממש מעל בתי המלון של חוף אלמוג מתנשא הר לא מאוד גבוה, אך "בקו הראשון"לחוף המפרץ - הר צפחות. לא מדובר במסלול קל במיוחד, אך למי שמתאמץ ומגיע לפסגה מובטח נוף מהיפים באיזור אילת.
    כדי להגיע אל ההר סעו בכביש 90 ופנו לנחל שלמה. סעו עד שהדרך פוגשת שביל מסומן ירוק. זו הנקודה להפרד מהרכב ולהתחיל בטיפוס. השביל מטפס בין סלעי גרניט במעלה ההר. לחלק מהדרך, מלווה אותנו סימון של שביל ישראל. לפני הפסגה נגיע להצטלבות שבילים ונבחר בשביל הכחול.
    קצרי נשימה נגיע לפסגה, ממנה נראה את חוף אלמוג וריף האלמוגים, אי האלמוגים וטאבה במצרים, את מרחבי מפרץ אילת ואת מה שמאחוריהם - ירדן וסעודיה. הסלעים על הפסגה הם סלעי צפחה - סלעי גרניט שעברו התמרה - שינוי תחת חום ולחץ, כך שהם קבלו מבנה דמוי דפים.
    מכאן יורד שביל בתלילות (כחול ואחר כך ירוק) לעבר חוף הים, אל בית ספר שדה אילת.
    רצוי לא לטייל במסלול כאשר חם (מעל 30 מעלות), עדיף אחר הצהריים, וחובה להצטייד ב-3 ליטר מים לאדם.

    צילום: שומבלע

    אם דאגנו להקפצת רכב, הוא ימתין לנו בבית ספר שדה.

    מסלול נוסף שקרוב מאוד לעיר הוא נחל יעל והר שחמון.

    פארק הולנדוהגן הבוטני

    אחרי המסלולים המעט אתגריים, משהו הרבה יותר רגוע. בצפון העיר אילת, יצרה קק"ל (בעזרת ידידיה מהולנד) פארק מיוחד, היחיד מיערות קק"ל שמושקה באופן חלקי (במי קולחין מטוהרים). הפארק כולל צמחיה מדברית מקומית, ומעט עצים "מיובאים"כמו עצי באובב. הפארק נמצא בשדרות ששת הימים, ויש בו מסלול הליכה של 2 ק"מ עם תצפיות לעיר
    ממש בסמוך אליו, ברחוב כרמל, נמצא הגן הבוטנישל העיר - שילוב בין חווה אורגנית, משתלה ופארק טרופי דמוי יער גשם. הכניסה אליו בתשלום

    צילום: AVI111

    ארץ החרדונים ופארק הצפרות
    מעט צפונה לאילת, בכיכר מעבר הגבול ערבה, נפנה מזרחה לשני אתרים: ארץ החרדונים ופארק הצפרות
    חרדון הצב הוא זוחל גדול למדי (עד 80 ס"מ) ודי נדיר, שחי באיזורי המדבר. בצפון הערבה רבים מהחרדונים ניצודו על יחדי פועלים מתאילנד, אך ליד אילת השתמרה מושבה גדולה של חרדוני צב. למרות המראה המעט מאיים שלהם, הם צמחונים ולא מזיקים. במזבלה ישנה, הכשירה קק"ל שביל הליכה ואפשר לצפות בחרדונים הענקיים.
    צילום: ד"ר אבישי טייכר


    מכאן נמשיך עוד כמה מאות מטרים ונגיע לאגמי מים גדולים. בעבר היתה כאן ביצה קטנה ושטחי מלחה, שנפגעו עם הקמת מזבלה. בשנות ה-80 המקום שוקם, הוכשרו בריכות, והפארק הוא מקום מעבר למיליוני הציפורים הנודדות, בעיקר בקיץ ובאביב. מולנו משתקפים הרי אדום בבריכות המים, והמלונות ההומים של אילת נראים קרובים אלינו.



    צילום: דודי הולצמן

    הוכשרו עמדות תצפית, משקפות וסככות, ואלפי צפרים מכל העולם נוהרים למקום כדי לצפות בנקודה הייחודית הזו על השבר הסורי-אפריקני. הצמחיה שנשתלה סביב האגם משמשת כמזון לציפורים.

    הסככות הן גם אתר זכרון לחייל אדרון עמר מאילת שנהרג עם חבריו בעזהב-2004

    צילום: דודי הולצמן

    עברונה
    בעברונה, 20 ק"מ מצפון לאילת, נמצאו אתרי עתיקות מהימים שבהם עברה כאן דרך עתיקה של עולי הרגל למכה. יש כאן פירי מים שנחפרו לתוך תעלות תת-קרקעיות (מכונות בשם "פוגארות"), אך נגיע לכאן בעיקר בגלל שני אתרים - דקלי דום ובריכות המלח.
    דקלי דום - דקלים ממוצא אפריקאי, עם גזע מתפצל. עברונה היא המקום הצפוני ביותר בעולם בו הם גדלים.
    צילום: אסתר ענבר


    בבריכות המלח, מהן מיצרים מלח שולחן, מבקרים מדי שנה פלמינגואים רבים, ומראה הציפורים הורודות על רקע ההרים והבריכות - מרהיב. יש כאן סככת תצפית לצורך צפיה בציפורים. בשמורה שמסביב יש צבאים ובעלי חיים נוספים.
    צילום: ד"ר אבישי טייכר

    צילום: אלי שני

    מתחת לפני הקרקע עובר צינור הנפט מאילת לאשקלון, ובשנת 2014 ארעה בו דליפהשפגעה קשות בשמורה, ותוקנה לאחר מאמץ גדול.
    עוד צפונה מכאן מתוכנן שדה תעופה חדש לאילת, על שם אילן ואסף רמון. השדה יחליף את השדה הקיים שנמצא ממש בסמוך לבתי המלון ובתי העיר ומהווה מפגע רעש משמעותי.

    עמודי עמרם
    בבקעת תמנע אפשר לבקר בעמודי אבן החול המרשימים הידועים כ"עמודי שלמה". מדרום, בין תמנע לאילת, נמצא אתר קטן, חינמי ולא פחות יפה - עמודי עמרם.
    כ-3 ק"מ מדרום לעברונה (ליד אבן קילומטר 20), יש פניה מערבה מכביש הערבה. אי אפשר לפנות כשמגיעים מאילת, אלא רק מצפון.
    נוסעים בדרך עפר, טובה לכל רכב ומסומנת בכחול, כ-6 ק"מ. בתחילה בערבה, ולאחר מכן הדרך נכנסת בין ההרים.
    מגיעים לחניון, ומכאן הליכה קצרה של 5 דקות עד לעמודי עמרם.
    אבן החול הרכה קיבלה את צבעה האדום מתחמוצות ברזל, והמים הם אלו ששימרו את הצורות המיוחדות.

    צילום: אודי שטינוול

    פארק תמנע ראוי אולי לפוסט משל עצמו - בגלל עושר וריבוי האתרים שבו.
    זו שמורה בתשלום (מופעלת על ידי המועצה האיזורית), ובה מגוון עצום של מסלולים -  קניוני אבן חול, מכרות נחושת עתיקים, עמודי שלמה, סלע הפטרייה, קשתות סלע, ציורי סלע עתיקים - וגם אגם ולידו אתר קמפינג.
    עד לשנות ה-80 כרו נחושת במכרה פעיל בתמנע. הכניסה לתמנע היא מכביש הערבה, כ 25 ק"מ מאילת
    צילום: נועה עדן רפאלי


    חי בר יוטבתה
    במאה האחרונה נפגע עולם החי של הארץ בכלל, והנגב בפרט. החי-בר מנסה לשמר את חיות הבר שכבר נכחדו, כולל בעלי חיים שהובאו במיוחד מאפריקה וממדבריות אסיה. ראמים, דישונים, ערודים, פראים, יענים, יעלים - כל אלו פזורים בשטח ערבה גדול בו מסיירים במכוניות פרטיות כמו בספארי.
    בין הטורפים (בכלובים ושטחים גדולים ומרווחים) נראה נמר, ברדלס, צבוע, זאב, קרקל, שועלים וחתולי מדבר. יש גם כלובים למכרסמים ולזוחלים, וחדר חושך לצפייה בעטלפים
    האתר מופעל על ידי רשות הטבע והגנים והוא מומלץ במיוחד, גם "על הדרך"מאילת או אליה.
    האתר נמצא כ-40 ק"מ מצפון לאילת, ליד קיבוץ יטבתה

    צילום: דודי הולצמן

    צילום: דודי הולצמן

    תצפיות וטיולים בהרי אילת
    הרי אילת הגבוהים הם מעין "שלוחה"של סיני בתוך הנגב: סלעי גרניט, קניוני אבן חול ונוף מדברי אדום-חום. יש מסלולים רבים מאוד (חלקם נסגרים מדי פעם מסיבות ביטחוניות) ותצפיות מרשימות לתוך מצרים, ישראל, ירדן וסעודיה. ביניהם נציין את הר יואשהצופה אל המפרץ  ואת הר חזקיההצופה למרחבי סיני.

    ליד הר חזקיה והר שני, יוצאת דרך למסלול יפהפה ומוכר בהרי אילת: הקניון האדום.
    ערוץ נחל שני התחתר באבן החול האדומה ויצר קניון מרהיב, צר ועמוק, שבסופו אפשר לעלות בסולמות ולשוב אל הרכב. המסלול משולט היטב, קל ונוח, מתאים כעצירה לפני אילת. ההליכה היא בשביל עם סימון שבילים ירוק, שיורד במפלונים עם יתדות לתוך הנחל. כאשר ערוץ הנחל נפתח, שביל שחור יעלה אותנו אל הגדה הדרומית ומשם בחזרה לחניון הרכב.



    צילום: דודי הולצמן
    צילום: דודי הולצמן

    צילום: נועה עדן רפאלי


    צילום: דודי הולצמן




    מסלולים לא מאכזבים - בנחל כזיב

    $
    0
    0
    בעונה זו של השנה פורח במלא הדרו השושן הצחור בשני מקומות – נחל כזיב והכרמל. הפעם נצא לטייל בנחל כזיב, שיש בו גם פריחה, גם מים, גם נוף מרהיב וגם היסטוריה.
    הישובים מנות, הילה, מעיליא ומעלות שוכנים על הרכס שמדרום לנחל, ומי שמבקר בהם יכול להנות גם מתצפית לים וגם מנופו המקסים של נחל כזיב.

    נחל כזיבהוא נחל גדול, חלקו אכזב וחלקו איתן. הוא מתחיל במרומי הר מירון, ונשפך לים התיכון, ובוודאי ידוע לכל מי שעושה את המסע "מים אל ים"כציר עליה עיקרי אל הגליל. גם כיום, כאשר רוב מימיו מנוצלים להשקיה, נותרו מים באפיקו, ומספר בריכות ונביעות שמזמינות אותנו להשתכשך בהן.

    מי נחל כזיב נובעים מכמה מעיינות איתנים, אך רוב מימיהם נשאבים לצריכה פרטית וחקלאות. לאחר מאבקים בין גורמי שמירת הטבע למשרדי הממשלה, שוחררה כמות מסויימת שזורמת לאורך הנחל.

    הקטע היפה והמפורסם ביותר הוא הקטע שבין עין זיו למבצר המונפורט, ויש כמה דרכים להגיע אליו – ממעלות, מפארק גורן וממצפה הילה.
    צילום: זהר מאור


    שטח נחל כזיב הוא שמורת טבע, שבה פורחים רוב עצי ופרחי החורש הים-תיכוני המוכרים לנו, בתוספת שניים מיוחדים – שושן צחורומישויה פעמונית, הייחודיים לנחל ופורחים בחודש אפריל-מאי. על גדות הבריכות צומחים עצי דולב ענקיים, רחבי עלים, שחייבים מים זורמים לקיומם.


    בשמורת נחל כזיב נעשה נסיון (מוצלח בינתיים) של השבת היחמורים לטבע: היחמור, שנכחד מארץ ישראל, הובא לארץ מחדש – מאיראן, במטוס האחרון שיצא לפני נפילת השאח. גרעין רביה של יחמורים הוקם בכרמל, ולאחר כ-20 שנה החלו להשיב אותם לטבע, במקומות חיותם מלפני שנים. אם תגיעו ביום שקט, ייתכן שתתקלו ביחמור או שניים.


    צילום: Timo Sack

    יש הרבה אפשרויות לטייל בנחל - כמה נקודות ירידה וכמה "אטרקציות". הרכיבו את המסלול שלכם לפי הכושר ומספר כלי הרכב הזמינים.

    יש שתי ירידות מצפון (ממושב גורן) ושלוש מדרום (מאיזור מעלות ומצפה הילה), ובתוך הנחל יש שני מעיינות גדולים, מבצר מרשים ולא מעט בריכות שכשוך וטבילה

    מי שרוצה לגוון את המסלולים, יוכל להשאיר כלי רכב אחד במצפה הילה ואחר בפארק גורן, כדי לא ללכת באותה דרך פעמיים.

    ממצפה מונפורט לנחל כזיב
    מכביש 899, הוא כביש הצפון, נפנה דרומה (ליד מושב גורן) לפארק גורן היפה, לכיוון מצפה מונפורט. בפארק עצמו יש שפע אתרים לפיקניקים, אתר קמפינג ואף טיולי חמורים. כשנגיע על נקודת התצפית (מצפה מונפורט) נראה את אחד המקומות היפים בארץ – העמק העמוק של נחל כזיב, בתוכו מבצר המונפורט, וברקע – הים התיכון. מכאן יורד שביל אדום בתלילות רבה אל תוך הנחל. ליד המפגש עם הנחל אפשר לפנות ימינה אל המונפורט, או שמאלה – לעבר מסלול בחורש צפוף, מלווה בפלגים ובריכות שכשוך קסומות. 
    מהחלק המזרחי של פארק גורן, (חניון הזיתים) יורד שביל נוסף לתוך נחל כזיב, לכיוון עין זיו.

    צילום: ד"ר אבישי טייכר

    הירידה ממצפה הילה ופריחת שושן צחור
    ירידה מעט קלה יותר – מהיישוב הילה, מצפון לכביש 89 (ממערב למעלות). ממצפה הילה (היישוב בו גר גלעד שליט) יורד שביל אדום ונוח יותר ישר אל המונפורט – ומתחבר לשבילי נחל כזיב. שביל נוסף יורד ממצפה הילה, מסומן שחור, אל השלוחה שמצפון למצפה הילה, היא קרן ברתות. כאן נמצא הריכוז הגדול ביותר של שושן צחור. גם השביל השחור מתחבר למערכת השבילים שבתחתית נחל כזיב, אך הליכה בו מחייבת זמן נוסף.
    השושן הצחור הוא פרח לבן, גדול וריחני, שפורח במספר פינות נסתרות בחורש על מדרונות סלעיים. יופיו של הפרח גרם לכך שהוא הפך לסמל יהודי, רומאי וגם של בית המלוכה הצרפתי. מכאן הוא התגלגל לסמל של תנועת הצופים והנוער העובד, ובנצרות הוא מסמל את השילוש הקדוש.
    הפרח נדיר למדי בארץ, וגדל רק במצוקי נחל כזיב ובכרמל.

    צילום: Penguan

    הדרך היורדת ממעלות
    הדרך הקלה ביותר מתחילה מהכניסה המערבית של מעלות (שדרות הנשיא הרצוג). ניסע עד שנגיע לכיכר, נסתובב בה פניית פרסה, ואז נגיע לנקודה ממנה יש דרך משובשת שיורדת בתלילות אל נופו הנהדר של נחל כזיב. הדרך מסתיימת במבנה הבטון של עין זיו. הדרך חסומה במשך רוב ימות השנה, ובחגים מופעלים "שאטלים"אל הנחל וממנו על ידי רשות הטבע והגנים. 


    עין זיו
    עין זיו נמצא מתחת למעלות, כמה קילומטרים ממזרח למונפורט. מכאן נשאבים רוב המים לכיוון מעלות, ורק זרם דק נשאר בנחל. נתחיל ללכת לאורך הנחל מערבה, מדי פעם נראה בריכת מים קטנה ונשמע את קול המשאבה. נעבור ליד טחנת קמח עתיקה, שלידה בריכת שכשוך יפה ובה גם דגים.

    צילום: דודי הולצמן

    השביל מסומן בירוק, ולארכו נראה פריחת אביב מאוחרת, ביניהם גם את פרחי המישויה הפעמונית , צמח נדיר ביותר.


    צילום: פועה עדן הולצמן

    מעלינו, מצד ימין, מערות על המצוק, אלו הן "מערות המקדש", שבפתחן תבליט של חייל רומאי. עד היום, אין לדעת מדוע טרח מישהו לחצוב את "האיש שבקיר"כתבליט באבן, במקום שהוא כה לא נגיש. התבליט זכה לכינוי "האיש שבקיר"בפי המטיילים.


    לאחר הליכה של כ-3 ק"מ בדרך יפה ומיוחדת נגיע לעין טמיר


    צילום: דודי הולצמן

    בריכות ומעיינות - עין טמיר
    כ-3 ק"מ מעין זיו,  במורד הנחל, נובעים מים מבריכה תת-קרקעית. זהו עין טמיר, מקום מומלץ להשתכשך בו. אני לא ממליץ על כניסה וצלילה לתוך הנביעה במנהרה מתחת למים – היו מקרי אסונות במקום זה! אפשר בהחלט להסתפק בבריכות השכשוך.

    במדרונות שמעל עין טמיר, יש ריכוזים של שושן צחור, למי שדילג על הטיול הארוך יותר בקרן ברתות.


    צילום: זכי אבנור

    בין עין טמיר למונפורט
    כאן נמשיך לאורך הנחל, באחד הקטעים היפים ביותר שלו, ונגיע לבריכת מים גדולה המכונה "בריכת גן עדן", ולאחריה ל"בריכת הנקיק"ובה מפלון מים ובריכה עמוקה ויפה.
    צילום: יהודית קירשבאום

    מבצר המונפורט
    נמשיך ונלך במורד הנחל ונגיע למונפורט. את מבצר המונפורט בנו הצלבנים במאה ה-12. המבצר נפל בידי המוסלמים, ולאחר מכן חודשה הפעילות בו על ידי הצלבנים (ממסדר הנזירים הטבטוני), סביב שנת 1229. זהו מבצר מסוג "שלוחה", כלומר, מוקף במתלולים משלושה צדדים, ורק בצדו הרביעי יש דרך נוחה שקל להגן עליה. בסיור במונפורט נתרשם ממגדל העוז (דונג'ון), אולמות ומתקנים רבים, שרידים למבצר החזק שבנו הצלבנים במקום, וששימש להגנת הדרך מהים לפנים הארץ. סיור במקום, בעיקר עם ילדים, יחזיר אותנו לימי האבירים של ימי הביניים, ותוכלו לדמיין את אבירי המסדר הטבטוני שחיו כאן, משלבים חקלאות ושירות צבאי.

    סופו של המבצר עם כיבוש ממלכת הצלבנים בידי הממלוכים, בסוף המאה ה-13.


    צילום: מנשה גור

    מעל הנחל
    בישוב מנות יש צימרים רבים, רובם עם נוף יפה. מהישוב יוצאת דרך סלולה בחלקה מזרחה, וכקילומטר מהישוב נגיע למכוורת דבש מצויינת בשם "פרחי הגליל" ובה יש מדי פעם (בחגים) פעילויות לילדים. אפשר לרכוש דבש של זני פרחים שונים.
    הדרך ממשיכה עד למצפה הילה, גם הוא ישוב שעוסק הרבה בתיירות, וממנו יורדים שבילים לנחל.
    סוף הדרך הוא בכפר הנוצרי מעיליא, שבו כדאי לבקר בעיקר לפני חג המולד, אך הוא חביב, נקי ומזמין גם בשאר ימות השנה. בתחנת הדלק בכניסה לישוב יש מסעדה קטנה עם ממולאים מצויינים בשם "רביע" (אביב) בניהולה של אישה מהכפר בשם מרים.

    במורד הנחל, לפני שהוא נכנס לתוך מישור החוף, נובע מעיין גדול נוסף - עין חרדלית. רוב מימיו של המעיין השופע נתפסים לצרכי שתיה והשקיה, אך חלק קטן מהם זורם לשתי בריכות - אחת עמוקה ואחת רדודה, וממשיך במורד נחל כזיב.
    ההגעה למעיין היא מכביש הגישה למושב עבדון, שיוצא מכביש 70 (מצפון לצומת כברי)

    בדרך אל העיר - בעקבות חטיבת הראל בדרך לירושלים

    $
    0
    0
    מלחמת העצמאות, לפני 68 שנה, הופכת לזכרון רחוק. כבר לא רבים נותרו מהלוחמים במלחמה זהו, הקשה מכל המלחמות. המלחמה התרחשה בכל הארץ, מאצבע הגליל ועד אילת. קשה, מדממת, ומספר החללים היה אחוז אחד (!) מתושבי הישוב היהודי - כ 6000 הרוגים. להשוואה, זה מקביל ל 60,000 במונחים של היום.
    מכל האיזורים, הקרבות האינטנסיביים ואולי גם הקשים ביותר היו סביב הדרך לירושלים. מצור, שיירות, כשלונות רבים וגם הצלחות, ורבים שנפלו על פריצת הדרך. לכן, כל פרוזדור ירושלים זרוע באתרי קרב ומורשת, אנדרטאות ופארקים לזכר הנופלים - לטרון, יער המגינים, שער הגיא, פארק יצחק רבין, שלוחת שיירות, שלוחת משלטים, הקסטל, הר טייסים - וזו רק רשימה חלקית.
    היום נתמקד באיזור מצומצם מתוך הפרוזדור, שבו ישבה מפקדת חטיבת הראל (חטיבת הפלמ"ח שהיה אחראית על הדרך לירושלים) וממנה יצאו לקרבות קשים וגורליים. לאורך רוב המלחמה עמד בראש החטיבה יצחק רבין.



    סקירה של קרבות החטיבה
    החטיבה הוקמה מצירוף של שלושה גדודי פלמ"ח, בחודש מרץ 1948.  עוד לפני הקמתה, לחמו הגדודים על הדרך לירושלים וליוו את השיירות שניסו לעלות לעיר. אנשי הפלמ"ח השתתפו בכיבוש הכפר והמצודה שחלשו על הדרך לעיר במבצע נחשון - מבצר הקסטל.
    לוחמיה השתתפו במבצע הראל (כיבוש רכסים השולטים מדרום על הדרך לעיר והעברת שיירות), מבצע יבוסי (נסיון כושל ורב נפגעים לכיבוש נבי סמואל וקרבות קשים בתוך העיר ירושלים, בעיקר קרב סן-סימון), מבצע מכבי (השתלטות על הרכסים מצפון לשער הגיא), נסיון לפרוץ לעיר העתיקה כדי לחלץ את מגיניה, נסיון כושל לכבוש את לטרון, גילוי ופריצת דרך בורמה (עם חטיבה 7), כיבוש צרעה וצובה מדרום מערב לירושלים, ולקראת סוף המלחמה - הרחבת פרוזדור ירושלים דרומה, עד קרוב לגוש עציון. את המלחמה סיימה החטיבה בהעברה לנגב, שם השתתפה בקרבות ליד רפיח ואל עריש.
     

    קרית ענבים
    נגיע לקרית ענבים, לבית הקברות לחללי תש"ח. בית הקברות הוקם לאורך ערוץ שיורד מגבעת הרדאר, ובמרכזו תעלת ניקוז.
    כאן נקברו חללי חטיבת הראל, שיצאו כמעט כל לילה לפעילות מבצעית, וכמעט כל לילה נשאה עמה את גופות הנופלים בקרב. חלק מהחלקות הן קברי אחים, של קבוצות שלא היה ניתן לזהות את חלליהן (אחרי קרבות הקסטל ונבי סמואל).
    בלילה היו מתקיימות לוויות, והחיילים חפרו את הקברים לחבריהם. לעיתים אף היו מכינים מראש כמה קברים פתוחים, למקרה שיהיה בהם צורך. אווירה מקאברית השתלטה על חלק מהלוחמים.

    צילום:YOAV R

    בקצה הצפוני של בית העלמין נמצאת האנדרטה, ובתחתיתה חדר זכרון (בדרך כלל סגור, אפשר לבקר בתאום). האנדרטה נחנכה ב-1951 ותוכננה על ידי מנחם שמי, אביו של אהרן (ג'ימי) שמי, מפקד פלוגה בפלמ"ח שנפל בקרבות, בסוף המלחמה, ולזכרו נכתב הספר המפורסם "חברים מספרים על ג'ימי".
    צילום:YOAV R

    מתוך הספר:

    "בית הקברות היה במרחק של כמה מאות צעדים והוא גדל והתרחב מיום ליום. הוא הפך לחלק בלתי נפרד מההווי היום יומי שלנו. חוטי מחשבה נוגים, מחשבות שלא כדאי היה להעלותן על דל שפתיים, נמשכו מאיתנו, החיים עדיין, אל בית קברות זה, ולא היה מפלט מהן." 
    בגלל ההפגזות היו חופרים לרוב את הקברים בלילות, ולחיילים ששמעו את הנקישה האטומה של המכושים לא היה תמיד ברור הדבר, אם חופרים את הקברים לאלה שכבר נפלו, או שמכינים אותם למפרע בשל הדוחק בזמן...מספרים על ג'ימי (שעליו נדבר ליד קברו) שעבר באחד הלילות עם יחידה ליד בית-הקברות, וממעלה הגבעה ראה חברים מהמשק נתונים בעבודת חפירה. החיילים נתחלחלו. "את זה מכינים בשבילנו!"מחשבה זו ננעצה בראשו של כל אחד. "היי שם! אתם! עבדו שם מהר! היו מוכנים! אנו כבר יצאנו..."צעק ג'ימי למטה, בכוון לבית-הקברות. העניין הפך כאילו להלצה. הרושם הראשון טושטש במידת מה והיחידה המשיכה את דרכה בכיוון אל הרדאר..."
    חברים מספרים על ג'ימי, עמודים 163-164

    הארכיטקט מיכאל יעקבסון פרסם סיור ארכיטקטוני בבית העלמין 

    מעלה החמישה
    מבית העלמין ניסע במעלה הכביש לכיוון מעלה החמישה. נחלוף ליד מלון "כרמים"המפואר, ונגיע למצפור מרשים על הנוף, הוא מצפור מרסל לוריא. משם נגיע עד למלון מעלה החמישה. הרכס נקרא "רכס הסנטוריום", כי כבר מימי המנדט הוא שימש לנופש והבראה (בעיקר לעובדי מפעלי ים המלח), ובמלחמת העצמאות היו בו עמדות הגנה חשובות, פזורות סביב המלון. אפשר להיכנס לתוך שטח המלון ולבקר בהן.


    צילום:דודי הולצמן

    מהדרך העולה להר אדר יוצא שביל לאנדרטת "הצבי ישראל", ובה פסל של צבי על אחת מעמדות הבטחון, צופה על העמק שבו נמצא בית העלמין בקרית ענבים

    צילום:מיכאל יעקבסון

    הר אדר - גבעת הרדאר
    ממעלה החמישה נעלה בכביש להר אדר, ישוב יוקרתי שהוקם ממש על הקו הירוק ומעבר לו, סביב האתר בו היה רדאר בתקופת המנדט, על הר גבוה מאוד (כמעט 900 מטר) ששולט על כל סביבתו.
    לפני הכניסה לישוב יש מסלול הליכה קצר בן פחות מקילומטר בתוך היער. המסלול עובר בין גזעי עצים שהפכו לפסלים (חלקם דמויי טוטם אינדיאני), על ידי התושבים, בהנחיית הפסל אמיר באומפלד.
    נמשיך לתוך הישוב. על הגבעה במרכז נמצא אתר הרדאר - אנדרטה דמויית שתי כיפות רדאר, שאפשר לעלות אליה במדרגות ולצפות אל האיזור. הנוף מקסים - רמאללה, הרי השומרון, ירושלים, וכל איזור היערות של פרוזדור ירושלים.

    צילום:ד"ר אבישי טייכר

    ב-1948 ניסתה חטיבת הראל לכבוש את המקום במבצע "יבוסי", נכשלה ונסוגה באבידות כבדות. סמוך לקום המדינה נכבש המקום שוב על ידי לוחמי הראל, אך נפל בידי הירדנים. נסיונות נוספים שנעשו לכבוש את הגבעה האסטרטגית - נכשלו. הגבעה נשארה בשלטון ירדן עד 1967.
    במלחמת ששת הימים, היתה זו שוב חטיבת הראל (הפעם חטיבה ממוכנת) שנלחמה על ההר. הבעיה העיקרית היתה המוקשים, וכשהתגברו עליהם, ההתנגדות הירדנית היתה קלה, וההר נכבש. מפקד החטיבה ב-1967, אורי בן ארי, "סגר מעגל" - הוא היה מפקד זוטר בחטיבת הראל ב-1948
    בשנת 1975 הוקמה האנדרטה, לזכר כל חללי החטיבה, ובה מוצגים כלי רכב משוריינים ממגוון תקופות.
    בקיץ נעים ומעט קריר כאן, ובחורף, כשיורד שלג בירושלים וכולם נוהרים לעיר, כאן יש יותר שלג ופחות מבקרים...

    צילום:ד"ר אבישי טייכר
    בשנים האחרונות סומן "שביל תש"ח"שיורד מהר אדר דרך היער עד לבית העלמין. אפשר להשאיר רכב אחד בכל צד של הדרך ולרדת ברגל, ולעבור בתחנות שציינו לעיל 


    ביקור באתרי קרבות נוספים של חטיבת הראל
    אתר הקסטל הוא היום גן לאומישמנציח את הקרבות הקשים שהיו במקום

    רוב שטח היערות של פרוזדור ירושלים נקרא היום "פארק יצחק רבין", על שם מפקד החטיבה שהפך לרמטכ"ל וראש ממשלה. הפארק כולל את דרך בורמה ואת המשלטיםהצופים על שער הגיא מצפון ומדרום, כולם אתרי קרבות של חטיבת הראל. אחד הפחות מוכרים הוא האתר של הגדוד החמישי, מדרום לשער הגיא, צופה אל שער הגיא, ובו גם מוצב השלט עם השיר המפורסם "באב אל ואד".


    צילום:דודי הולצמן

    גם העיר ירושלים הנציחה את חללי חטיבת הראל שפעלו לפריצת הדרך אליה וגם לחמו בה, באנדרטה חדשה בשולי גן סאקר.

    שיר לא מוכר במיוחד, בשם "קרב הראל", מעביר את התחושה של חיי החיילים באותה תקופה:

    מוכר בהרבה - השיר "באב אל ואד", גם הוא על קרבות חטיבת הראל בפריצת הדרך לירושלים


    טיול על הרכס: הרי נפתלי וגבול לבנון

    $
    0
    0
    דרך הנוף לאורך הרי נפתלי היא אחת הדרכים היפות בארץ: בחורף נשקפים ממנו נופי עמק החולה והחרמון הלבן; באביב פורחים סחלבים וצבעונים; בקיץ, בעוד העמק שמתחתינו לוהט, האויר על הרכס נעים וקריר, ויש אפילו כמה מעיינות לטבול בהם...


    צילום: Yair Aronshtam

    כביש 886 עובר במקביל לגבול לבנון, ויש בו תצפיות לתוך לבנון מערבה, ולעמק החולה, הגולן והחרמון (עם כיפתו הלבנה בחורף ובראשית האביב) מזרחה. גבול לבנון מעורר זכרונות עצובים של מלחמת לבנון הראשונה (ממש בתקופה זו של השנה, מציינים 34 שנים למלחמה) והשניה, כמו גם מהשהות הארוכה של ישראל בדרום לבנון. דרכי הנוף זרועות פינות זכרון לזכר נופלים בזמן שהותנו הארוכה והמדממת בלבנון.
    טיול ברכס הרי נפתלי יכול להיות המשך לסיור שכתבתי עליו בבקעת קדש או לאורך כביש הצפון

    נתחיל בקיבוץ יפתח, וניסע בכביש צפונה. מעט מצפון לקיבוץ מסתעפת ימינה דרך עפר נוחה, היא דרך נוף הרי נפתלי. זו אפשרות אחת לטייל באיזור, והאפשרות השניה - היא להמשיך בכביש צפונה.
    הכביש עולה במעלה הרכס, ומגיע עד לגובה של מעל 800 מטר, בעוד העמק שמתחתנו הוא פחות מ-100 מטר, עובדה שמאפשרת נקודות תצפית רבות ויפות.

    תצפיות בין יפתח למנרה
    התצפית הראשונה היא "מצפה פאר", הצופה על כל סביבותיה, בעיקר מזרחה (אל העמק, החרמון והגולן) ומערבה (ללבנון).
    לא הרחק ממנה, מצפה חוסיין עמאר, על שם מג"ד גולני מהישוב ג'וליס שנפל בלבנון, ממש סמוך לכאן מעבר לגבול.

    צילום: ד"ר אבישי טייכר

    ממש בסמוך מצפון, נמצאת שמורת טבע יפה, ובה פורחים סחלבים בחודשי מרץ ואפריל, שמורת הר נזר
    מצפון לשמורה הזו, בין שמורת הר נזר למטעי קיבוץ מנרה, יש שמורה נוספת, שמורת אירוסי מנרה, ובה פורחים שניים מאירוסי ההיכל היפים ביותר: אירוס נצרתי (במרץ) והאירוס ההדור (באפריל). השמורה פחות מוסדרת ומגיעה ממש סמוך לגבול.

    צילום: גדעון פיזנטי


    ממנרה ועד מרגליות
    מכאן נגיע למנרה, קיבוץ שנוסד בשנת 1943, במרומי ההר (גובה 888 מטר). הקיבוץ סבל במלחמת העצמאות והיה מנותק בתחילת המלחמה. ועדת השמות התנגדה לשימוש בשם "מנרה"והחליטה על השם "רמים". חברי הקיבוץ התנגדו, ואף נתנו את הדוגמה המשעשעת: קבוצה בני הקיבוץ, הלכו למושב רמות נפתלי. בדרכם, פגשו הבוגרים עובר אורח ששאל אותם מי הם ולאן הם הולכים, והקבוצה ענתה כי הם מרמים והולכים לרמות. ועדת השמות נכנעה לבסוף.
    כיום הקיבוץ מתפרנס מחקלאות מטעים בהר ומשטחי חקלאות בעמק החולה, וגם מצימרים ומאתר "צוק מנרה" הפופולרי. בצוק מנרה יש את הרכבל הארוך ביותר בארץ (מבין החמישה...), סנפלינג, קיר טיפוס, רכבת מורד ושאר פעילוית אתגריות.

    צילום: דודי הולצמן



    צילום: דודי הולצמן


    בקיבוץ מתגוררת רחל רבין-יעקב, אחותו של יצחק רבין ז"ל.
    ליד בית העלמין של הקיבוץ נמצא מצפור לזכר אמיר קרא שנפל בלבנון, עם נוף מדהים אל העמק.
    ממנרה נמשיך צפונה. משמאלנו הר שנאן, הגבוה בהרי נפתלי (902 מטר), ממש על הגבול עם לבנון. על ההר מוצב צה"ל וקברי האמוראים רב פפא ורב אשי. ההר סגור לביקורים בגלל קרבתו לגבול.
    מקור השם "שִׁנאָן"הוא "מלאך" (המילה "שֶׁנאָנָיו"נזכרת בהגדה של פסח, ממש לקראת הסוף).

    בהמשך הכביש נראה מימיננו את מושב מרגליות. במושב התגורר במשך שנים חבר הכנסת והשר לשעבר יוסי שרידז"ל, ואף עסק בהוראה. ליד המושב נמצא המבצר הצלבני "הונין" (Chateau Neuf). המבצר איננו גן לאומי בתשלום, אך מרשים מאוד, וגם ממנו, כמו מכל מקום על הרכס, יש נוף מרהיב. הוא נבנה ב-1107 על ידי הצלבנים כאחד משרשרת מבצרים סביב הדרך מדמשק לצור (גם מבצר הבופור הידוע הוא חלק ממבצרים אלה). 



    צילום: דודי הולצמן

    מכאן יורד הכביש לכיוון כפר גלעדי ומטולה, ודרך הנוף שיוצאת מיפתח (ראו בהמשך) מתחברת אליו

    נסיעה על דרך הנוף
    דרך הנוף, שהוכשרה על ידי קק"ל, מתפתלת על המורד של רכס רמים, בתוך חורש שנפגע קשות משריפות, בעקבות מלחמת לבנון השניה. קק"ל משקמת את הנוף והעצים צומחים לאיטם וצובעים את הדרך בירוק.
    המצוק שלארכו אנחנו נוסעים הוא מהתלולים בארץ, והשבר הסורי-אפריקאי גרם לכך שיתגלו לארכו סלעים עתיקים במיוחד. בין השאר, נמצאו במקום סלעים שמכילים כמות גדולה של ברזל, ואף התחילו להפיק אותו, אך ההפקה נזנחה בגלל חוסר כדאיות. מגוון הסלעים הביא את קק"ל להחלטה להקים במקום פארק גיאולוגי עם סלעים רבים ומגוונים, ביניהם פורחים באביב פרחים נדירים.

    צילום: אורן פלס

    מכאן ממשיכה הדרך צפונה, עד לנקודת תצפית ממש מעל קרית שמונה, לזכר לירן סעדיה, לוחם סיירת אגוז שנפל במלחמת לבנון השניה. לירן היה בן קרית שמונה, והמצפה לזכרו, מעוטר בציורי קומיקס שאהב, משקיף על עיר הולדתו.
    בין תחנת האמצע של הרכבל לקרית שמונה נמצא הפארק הגאולוגי, שמציג את תצורות הסלעים המגוונים שבמצוק.
    אם נמשיך בדרך הנוף עוד צפונה נגיע למעיין קטן, עין רועים. המעיין ממלא בריכה (לא תמיד מלאה, בעיקר בקיץ) ולידה - נוף מרשים וספסלים לפיקניק.

    מכאן ממשיכה הדרך ומתחברת לכביש היורד ממנרה לכפר גלעדי.

    משגב עם
    אם לא פונים למרגליות ולכפר גלעדי, וממשיכים צפונה, מגיעים לקיבוץ הקטן שנראה כאילו הוא "בסוף העולם" - משגב עם. הוא עלה לכותרות בעקבות פעולת טרור ב-1980, בו פרצו מחבלים לבית ילדים ולקחו בני ערובה.
    משגב עם צמוד ממש לגבול לבנון, ליד הכפרים השיעיים עדיסה וכילה. כאן היתה רצועת הבטחון צרה למדי, והשטח שמולנו היה מקור לפיגועים ומטעני צד של החזבאללה עד שנת 2000.
    בצפון הקיבוץ יש נקודת תצפית לתוך לבנון, ממש קרוב לגבול (נקרא "מצפור קצה קצה אצבע הגליל).
    מאחורי הרכס - ערוץ הסאלוקי הידוע לשמצה בקרב חיילי צה"ל בשנות התשעים. מהרכס שממול, בתוך לבנון, ירו את הקטיושות קצרות-הטווח לכיוון קרית שמונה - שקרובה מאוד בקו אוירי
    צפונה-מזרחה נראה את בקעת עיון, ואת מורדות החרמון.
    ממזרח לקיבוץ, על הכביש המקיף אותו, הוקמה לאחר מלחמת לבנון השניה תצפיתלזכר בניה ריין שנפל במלחמת לבנון השניה, לא הרחק מכאן, וזכה לצל"ש על לחימתו.

    צילום: ד"ר אבישי טייכר


    ממרגליות ועד מטולה
    מהכביש היורד לכיוון כפר גלעדי יוצאת דרך צפונה, מול מרגליות, עוברת בין מצפורים ויפה במיוחד בסוף החורף, עם פריחת מטעי הנקטרינות המלווים אותנו לכל אורך הדרך.
    הדרך עוברת דרך מצפור עדי ועין משגב (מעיין קטן ודל למדי). היא נסללה באספלט על ידי קק"ל והאספלט בה גורד לבקשת גורמי שמירת הטבע. היא מסתיימת בהר צפיה, ממש בקצה הציפורן של אצבע הגליל, ליד המושבה מטולה.
    על הר צפיה יש שני מצפורים:
    מצפור דדו לזכר הרמטכ"ל דוד אלעזר (שגם היה אלוף פיקוד הצפון) - ובו תצפית מרשימה למזרח ולצפון - החרמון, הר דב, בעיירות מרג'עיון ואל-חיאם בבקעת עיון שבלבנון.


    צילום: ד"ר אבישי טייכר


    המצפור השני הוא "מצפור השישה"ברחוב הנורית, לזכר ששת חללי סיירת גולני שנפלו בקרב על הבופור. התצפית מכאן היא לכיוון מבצר הבופור האימתני, שנמצא צפונה-מערבה, בתוך לבנון
    צילום: אילנה שקולניק


    עוד בסביבה:
    יש הרבה מה לראות במטולה, המושבה הצפונית עשירת ההיסטוריה, ועל כפר גלעדי (שגם לה היסטוריה עשירה, ולידה פסל האריה השואג ובית הקברות לאנשי השומר). נשאיר את זה לפוסט נוסף.





    בתחנה לבאר שבע: סיור אורבני בבירת הנגב

    $
    0
    0
    לאט לאט, אבל בטוח, באר שבע מתחילה לבסס את עצמה כאתר תיירות. קניונים, שיקום העיר העתיקה ובאר אברהם, מוזיאונים חדשים לילדים ונוער. אבל באר שבע עוד עשויה לעלות לכותרות כאתר תיירות ארכיטקטוני - של סגנון ה"ברוטליזם" (בניה בבטון חשוף), שהיה נפוץ בשנות הששים והשבעים, ובאר שבע מייצגת אותו בנאמנות.
    כל זה עוד לפני שהזכרנו את האתרים המעניינים מסביב לעיר ובשוליה - מוזיאון חיל האויר, פריחת חלמוניות, אנדרטת חטיבת הנגב, תל באר שבע ויערות להב. על כל אלה כתבתי בפוסט ב-2013.
    בפוסט זה נבקר בבאר שבע בעיר, במוזיאונים ובארכיטקטורה הייחודית שלה.


    צילום: משה דוד

    היסטריה ארוכה בקצרה
    "על כן קרא למקום ההוא באר שבע, כי שם נשבעו שניהם" - זה האזכור הראשון של באר שבע, לזכר המקום בו נשבעו אבימלך ואברהם ברית שלום. בהמשך סיפורי התנ"ך, מכאן יצא יעקב אבינו בדרכו לחרן, וכאן עבר עם משפחתו בדרך למצרים.

    בבאר שבע נמצאו שני אתרים מתקופה זו: הבאר המכונה "באר אברהם", בעיר העתיקה של היום, ותל באר שבע, מחוץ לעיר, עם ממצאים מרשימים מתקופת התנ"ך, כולל מפעל מים תת קרקעי.
    באר שבע התקיימה כישוב גם בתקופה הרומית, אך ננטשה, ורק בשנת 1900 הוקמה מחדש על ידי העותמאנים. בסיוע גרמני, הם הקימו עיר מתוכננת, עם רחובות שתי וערב, כמרכז עירוני לאוכלוסיה הבדואית. העיר (אולי יותר עיירה?) היתה מרכז קטן וצנוע לבדואים גם בימי המנדט, ושוחררה על ידי צה"ל במבצע "משה"באוקטובר 1948. (אבי, יעקב הולצמן ז"ל, השתתף במבצע זה).

    לאחר קום המדינה, גרו בה בעיקר חיילים ואנשי מנהל, וב-1950 הורחב שטח העיר פי כמה והוחלט להפוך אותה לבירת הדרום. הופנו אליה אלפי עולים, ונבנו השכונות הראשונות. בעשרות השנים הבאות היתה באר שבע "שדה ניסויים"ארכיטקטוני - משקי עזר, שיכונים, שכונות "פטיו"נבנו,אלפי תושבים הגיעו, כולל לא מעט אנשי קבע ועובדי הכור הגרעיני. כביש חדש נסלל וגם מסילת רכבת, שזכתה להנצחה בשירים.
    נפתחה אוניברסיטה ונבנה בית חולים גדול, העיר באמת הפכה לבירת הנגב.


    בשנות ה-90 היה גל בניה גדול נוסף, עם הגעת רבבות עולים מברית המועצות.
    בשנים האחרונות מתנערת באר שבע מהאווירה ה"אפרורית"שלה - מוזיאונים חדשים, קניונים (העיר היא אלופת הארץ בשטחי מסחר לתושב), מזרקות ופארקים - כל אלה נוספו לעיר בשנים האחרונות והפכו אותה יותר תוססת.
    צילום:חן רוזנפלד

    ארכיטקטורה בשכונות
    נתחיל בנסיעה ברחובות באר שבע ה"חדשה" - בשדרות רגר המוליכות מהכניסה לעיר ועד מרכז העיר. משמאלנו נעבור את האוניברסיטה ובית החולים, ומול העיריה נפנה ימינה לרובע א' - לרחוב מונטיפיורי. בית מספר 5 הוא המבנה הייחודי של בית הכנסת העיראקי - מבנה דמוי אוהל, עשוי בטון חשוף - שמתכתב גם עם "אוהל מעד"של בני ישראל במדבר וגם עם העובדה שבאר שבע היא במדבר. בתוך בית הכנסת,המשולשים יוצרים צורת מגן דוד ויש בו ויטראז'ים יפים. סקירה ארכיטקטונית על המבנה הייחודי נראה כאן.
    בית הכנסת (שתוכנן על ידי נחום זולוטוב) הונצח על בול בסדרת בולי הארכיטקטורה של דואר ישראל, והוא דוגמה מעניינת ומוצלחת של עיצוב ייחודי בבטון חשוף
    צילום: ד"ר אבישי טייכר

    מכאן נמשיך ברחוב מונטיפיורי שהופך לרחוב בזל, ובכיכר נפנה לרחוב ביאליק. מיד נראה את המבנה דמוי-החללית של מכללת סמי שמעון לטכנולוגיה. כאן מדובר במבנה משנות האלפיים ולא משנות החמישים, והוא מציג פן אחר במגוון הארכיטקטוני של באר שבע. הוא תוכנן על ידי הארכיטקט חיים דותן

    צילום: דודי הולצמן

    ברחוב ביאליק נפנה צפונה, משם לרחוב בן יהודה ורחוב שמעוני. אנו ברובע ב'של באר שבע, שחלקים ממנו נבנו בשנות השישים, ובו בולט במיוחד בנין הידוע כ"בית המגרות"או ה"14 קומות". בעבר, הוא בלט בנוף כבר מהכניסה לבאר שבע, והיה הגבוה בעיר. כיום יש בנינים גבוהים ממנו בהרבה.
    צורתו הייחודית הגיעה אפילו לכתבה ב"ניו יורק טיימס".

    צילום: דודי הולצמן

    מכאן נמשיך לעוד שכונה שנעשו בה "ניסויים ארכיטקטוניים", היא שכונה ה': נחזור לרחוב ביאליק, משם לשדרות המשחררים ולשדרות יעלים.
    שכונה ה נבנתה החל בשנות השישים, וגרו בה המומחים הצרפתיים שהגיעו לכור בדימונה, אנשי צבא ובעלי מקצועות חופשיים. בהמשך, נוספו גם עולים מברית המועצות, ובשנות ה-90 הגיע גל נוסף של עולים שהחליף את האוכלוסיה הותיקה.
    ניסו ליצור כאן את שכונת ה"שטיח" - בתי "פטיו" (חד ודו קומתיים, בצפיפות רבה), כשלכל בית חצר פנימית קטנה, ובין הבתים מחברים משעולים מקורים למחצה,מעין גרסת בטון לבניה מדברית קדומה. התוצאה, במפתיע, סבירה עד היום - ונוכל לשוטט במשעולים שמדרום לשדרות יעלים, הנושאים שמות של חיות ארץ ישראל כמו גירית, פסמון, עופרים, דרבן ועוד.
    ממול, בצד הצפוני של שדרות יעלים, נבנה הבנין הארוך ביותר בישראל בפרט ובמזרח התיכון בכלל. בהשראת הארכיטקט לה-קורבוזייה, נבנה "שיכון הרבע קילומטר" - בניין ארוך במיוחד שאורכו 250 מטר! (בנין דומה, מעט קטן יותר, נבנה גם בקרית גת). כשיכון, הבניין הפך למוקד פשע, אך פונה והפך למרכז קליטה מוצלח למדי.

    צילום: מיכאלי

    שכונה ה'נחשבת מוצלחת למדי עד היום. מיכאל יעקבסון כתב על הארכיטקטורה שלה 
    בנוסף לשכונות שסקרנו, יש ניסויים ארכיטקטוניים רבים בסגנון הברוטליזם - גם ברובע ד', בבניין הקונסרבטוריום העירוני, בנין מרכז הנגב - ובעיקר בתוך קמפוס אוניברסיטת בן גוריון.
    עוד על באר שבע כניסוי ארכיטקטוני, באתר XNET.

    הארכיטקט והבלוגר מיכאל יעקבסון הקדיש לבאר שבע ולסגנון הברוטליזם מקום נרחב בבלוג שלו 
    וגם אתר "וואינט"רואה את "היופי שבכיעור"בבתי הבטון של באר שבע.

    לא הרחק מכאן, בין השכונות י וי"א יש פארק לזכר החיילים האוסטרלים שהשתתפו בכיבוש העיר ב-1917, ובו מתקני משחקים מונגשים לילדים נכים
    צילום:ד"ר אבישי טייכר

    העיר העתיקה
    כפי שהזכרנו, העיר העתיקה נבנתה בתחילת המאה ה-20 ותוכננה על ידי הגרמנים כמרכז לבדואים, בצורת רחובות מצטלבים. חלק מהמבנים נהרסו או הוזנחו, אך אחרים שוקמו ואפשר לבקר בהם. רובם לאורך רחוב העצמאות:

    • המסגד שנבנה בעיר ובית המושל שלידו (רחוב העצמאות 60) הפכו למוזיאון הנגב
     
    צילום: ישראל גולד
    • בניין ה"סראייה" (בית הממשל) הפך לחלק ממחנה פיקוד דרום 
    • בית הספר לילדי הבדואים הוא חלק ממתחם מוזיאון המדע (יחד עם בנינים עתיקים אחרים)
    • מרכז האומנויות נמצא גם הוא בבית עותמאני עתיק, ברחוב אנילביץ'
    • בית עראף אל עראף (מושל העיר) - בנין יפהפה שעבר שיקום, וכיום משמש בית משרדים פרטי (רחוב העצמאות) 

    צילום: ORI

    מתחם תחנת הרכבת
    תחנת הרכבת הטורקית נמצאת בקצה הצפוני של העיר העתיקה, משומרת ומשוקמת כיום כמרכז קניות (רמב"ם פינת דיוויס) . בתוכה נמצא מתחם הקטר 


    אפשר לצפות בסרטים על הרכבת ולשבת במספר מסעדות ובתי קפה במתחם
    צילום: איליה פרינץ

    יד לחייל התורכי (רחבת כאמל אתאטורק)
    האנדרטה נמצאת במפגש הרחובות רמב"ם ורחוב עלי דיוויס, ליד מתחם תחנת הרכבת הישנה. האנדרטה נחנכה במלאות 85 שנים לקרבות לכיבוש באר שבע בידי הצבא הבריטי .
    צילום:גבי בן שמואל

    בית הקברות הבריטי
    בצפון העיר העתיקה נמצא בית הקברות לחללי הצבא הבריטי. על משטח דשא ירוק ומטופח מסודרות מאות מצבות. מחלקה מיוחדת של הממלכה הבריטית אחראית על תחזוק בתי הקברות בכל רחבי העולם, ביניהם זה שבבאר שבע. רוב הנקברים כאן הם חללי הצבא המלכותי ממלחמת העולם הראשונה. מדי שנה, ב 31 באוקטובר נערך כאן טקס רשמי (זהו היום בו כבשו צבאות בריטניה ומושבותיה, בעיקר מאוסטרליה וניו זילנד, את העיר באר שבע). את בית הקברות הכשירו ובנו חלוצים יהודים מקבוצת "בני העמק"ב-1921
    צילום: Danny W

    מוזיאון המדע
    בתרומת משפחת קרסו, הוקם בלב העיר העתיקה מוזיאון מדע לילדים (שגם מבוגרים יהנו ממנו). הוא מותאם גם לביקורי כיתות מבתי ספר, וגם לקהל הרחב. המוזיאון עוסק בעולם הגרעין, התקשורת, מדעי החיים, אלקטרוניקה, מכניקה, אנרגיה וחמשת החושים. מומלץ ביותר.

    צילום: דודי הולצמן

    המוזיאון מתבסס על מבנים ישנים יותר ופחות, וזכה לסקירה ארכיטקטוניתבאתרו של מיכאל יעקבסון

    באר אברהם
    על פי התנ"ך, הקמת באר שבע נעשתה על ידי אברהם, אבי האומה, על בסיס השבועה שנשבעו אבימלך ואברהם. הבאר, שגילה לפחות אלף שנים, נמצאת בדרום העיא העתיקה, לא הרחק מתוואי נחל באר שבע, ועתיקותה הביאה ל"ייחוס"שלה לאברה אבינו.

    ליד הבאר נבנה אתר תיירות דמוי אוהל, עם מולטימדיה ומופע אור קולי, שמחבר אותנו לימי קדם ולדמותו של אברהם אבינו.

    צילום: Daniel Baranek

      
    עוד קישורים מעניינים:
     


      צילום: אודי שטינוול






      שוב אני כאן לידך: טיול קיצי בנחל תנינים

      $
      0
      0
      נחל תנינים הוא נחל לא ארוך, שמתחיל ברמות מנשה, ובאופן מפתיע לנחלי הארץ - הוא נחל איתן, ומנקז אליו מי מעיינות שופעים. בעבר השתמשו במימיו והזרימו אותם במערכת הולכת מים (אקוודוקטים) לקיסריה. שרידים מרשימים מהאמה נמצאים על חוף קיסריה.
      רוב המים נתפסים כיום ומועברים לשיקוע באגמים שבחולות.
      שמו הערבי של הנחל הוא "זרקא" - הכחול, בגלל מימיו הכחולים (בעבר). שמו העברי מגיע מהתנינים שהיו בו בעבר (האחרון ניצוד ב-1912 ושרידיו נמצאים בירושלים). עדויות על "תנינים נוראים"סופרו על  ידי עולי רגל בימי הביניים.
      האגדה מספרת על שני אחים ששלטו בקיסריה, וכל אחד קיווה למות אחיו, כדי שיהיה שליט יחיד. אח אחד חלה בצרעת, ואחיו שלח אותו "להבריא"על ידי טבילה במי הנחל. הוא נטרף על ידי תנינים (שהובאו למקום ממצרים) וכך נותר שליט יחיד.
      העיר הרומית שבשפך הנחל נקראה "קרוקודילנופוליס" (עיר התנינים).
      היות שמדובר באתרים שרובם "רטובים", הטיול מתאים בהחלט לימי הקיץ החמים.
      צילום:דודי הולצמן

      עין עמיקם
      נתחיל את הטיול היום בעין עמיקם, ליד מושב עמיקם
      איך מגיעים? מצומת עדה שבין בנימינה לפרדס חנה נפנה מזרחה לכיוון גבעת עדה בכביש 653. נעבור את גבעת עדה, נמשיך לכיוון קיבוץ רגבים ומשם צפונה לגבעת ניל"י וממנו למושב עמיקם. לפני הכניסה לישוב, הכביש חוצה את אפיק נחל תנינים בגשר קטן. פונים שמאלה (מערבה) ונוסעים לאורך הנחל כ-500 מטר (דרך משובשת, אפשר לחנות ליד הכביש וללכת ברגל), עד למעיין קטן ונחמד, בשם עין חדוד או מעיין עמיקם. מלא מים רובהשנה (ייתכן שקיץ פני המים ירדו ואף ייעלמו).
      במושב עמיקם נמצא גם "ההר העגול"שבו יש פריחה מקסימה ונוף מרשים בסוף החורף ותחילת האביב

      נמשיך ממושב עמיקם מערבה בכביש 6533. לאורך קו ההר שמימיננו נובעים מעיינות קטנים, וכבר לפני 2000 שנה החליטו הרומאים למצל אותם. הם חפרו ניקבה, במקביל לנחל, שאוספת את מי המעיינות ומעבירה אותם לעיר קיסריה, באותם ימים עיר גדולה וצמאה למים. אתר "מי קדם"מאפשר ללכת בתוך הניקבה שהוסדרה למבקרים. המים קרירים, ועומקם עד 90 ס"מ. בכניסה רואים סרטון הסבר, ומיד יורדים לבטן האדמה, שם הולכים כ-300 מטר מתחת לאדמה. התאורה מגיעה מפירים שנחצבו כל 50 מטר (להוצאת החומר שנכרה) וגם תאורה חשמלית.
      פתרון מצויין, למבוגרים ולילדים לפעילות ביום קיץ חם. הכניסה בתשלום.
      צילום:אודי שטינוול

      עין אביאל
      מערבה מ"מי קדם"יוצאת דרך עפר צפונה, עוברת את ערוץ הנחל, ומתעקלת שמאלה ליד שלט גדול של מפעל המים של נחלי מנשה. נתעקל עם הדרך (מערבה, במקביל לכביש 6553), ובהמשך נגיע למזלג דרכים. חשוב לבחור בשמאלי (מסומן בסימון שבילים ירוק) ולא בימני (מנסיון מר... דרך משובשת ברמה יוצאת דופן), ולנסוע בדרך משובשת מעט כקילומטר. נגיע לנקודה בה יש בריכה יפה בנחל. מאחורי הבריכה יש מעין "מערה"של קנים ובה מפל, הישר מהנביעה אל המים.
      צילום:דודי הולצמן


      מכאן ממשיך הנחל בסדרה של בריכות (אפשר ללכת בתוכן ולהשתכשך), עד למעיין נוסף. בנקודת הנביעה השניה יש בריכה גדולה ועמוקה, כמטר וחצי עומקה. אפשר להגיע לנביעה השניה של עין אביאל גם בנסיעה לאורך אותה דרך עפר משובשת. יש אפשרות להגיע לכאן גם בדרך קצרה וישירה מהכביש
      בסופי שבוע המקום יחסית מלא, והתחזוקה לא תמיד במיטבה. קחו זאת בחשבון
      צילום:דודי הולצמן

      בנימינה
      אפיק נחל תנינים עובר מצפון לבנימינה, ממש סמוך למחצבה שב"חוטם"הכרמל. זהו נוף ילדותו של הפזמונאי אהוד מנור, יליד בנימינה, שאף הקדיש שיר לנחל:

      בבנימינה עצמה אפשר לטייל בעקבות אהוד מנור והתחנות בחייו. כיכרות הישוב המקושטות נושאות שמות של שיריו.
      צילום:אלי פאוסט

      עינות תמסח
      מכאן ממשיך הנחל צפונה-מערבה, ממש למרגלות הכרמל. כאן נכנס הנחל לשטח פתוח ושטוח, ובעבר השתרעו כאן ביצות נרחבות (ביצות כבארה). השריד האחרון לביצה היא שמורת עינות תמסח. 
      ההגעה היא מכביש הגישה מכביש 4 לקיבוץ מעגן מיכאל. יש בריכה גדולה ובה מיני דגים, צבים רכים וסרטנים. עד לא מזמן, היתה אפשרות להיכנס למים. כיום הרחצה אסורה כדי לא לפגוע בחי ובצומח.

      השמורה (מוסדרת ובתשלום) כוללת את שני הקילומטרים האחרונים של הנחל, ואת סביבתם, כולל מפעל מים קדום. ההגעה היא מכביש 4, בגשר שעובר מעל כביש 2 ומוביל גם לשמורה וגם לג'סר א זרקא.
      בכניסה לשמורה אפשר לצפות בסרט על עברו של האתר. מכאן יוצאים שני שבילים, שמוליכים אל הסכר. בחלק מהדרך אפשר ללכת בתוך המים הקרירים, בתעלות אמת המים שנחצבו כדי להוליך את המים אל הסכר.
       

      צילום:דודי הולצמן



      צילום:אודי שטינוול

      הסכר נבנה על ידי הרומאים כדי ליצור מעין "אגם" (בחורפים גשומים אכן נוצר כאן אגם). ממנו זרמו המים והפעילו טחנות קמח, ובהמשך זרמו המים לכיוון אמת המים הנמוכה לקיסריה.
      באתר נחל תנינים נמצאה טחנת קמח (באמצעות גלגל) ייחודית, מהתקופה הביזנטית. יש גם טחנות "חדשות"יותר, מהתקופה העותמאנית. מדי פעם מפעילים את הזרימה דרך גלגל הכפות ומראים כיצד פעלה הטחנה בעבר.
      צילום:ד"ר אבישי טייכר

      השבילים עוברים בין בריכות וצמחית נחלים, ובחורף פוקדים את המקום עופות מים רבים שחורפים בארץ. מרשא הסכר יש תצפית נהדרת על כל השמורה. מכאן אפשר להמשיך אל הים ואל החוף היפה של ג'סר א זרקא

      צילום:דודי הולצמן

      ג'סר א זרקא
      עם קניית ביצות כבארה בידי חברת פיק"א וייבושן, עברו תושבי הביצה (שבט הע'ווארנה) אל שפך נחל תנינים לים, והקימו בו ב-1924 את הכפר ג'סר א-זרקא ("הגשר על הנהר הכחול"). הכפר לא ננטש במלחמת העצמאות, ותושביו הם מהעניים ביותר בארץ, ולמרות שהוא ממוקם באחד המקומות האטרקטיביים בארץ, על חוף הים, מצבו קשה ביותר.
      מנהרה ובה אמת מים תת קרקעית עוברת ברכב הכורכר שבישוב
      בשנים האחרונות מנסים לשפר את מצב הישוב ואף להכניס אליו תיירות, ואף נפתחה בו אכסניה, מיזם משותף ליהודים וערבים 
      ליד שפך הנחל לים מצאת גבעה, ועליה שרידי העיר הקדומה קרוקודילנופוליס ("תל תנינים").

      הליכה לקיסריה
      את הטיול אפשר לסיים בקיסריה. סוללת עפר עצומה נמתחת לאורך ה"גבול"בין קיסריה לג'סר א-זרקא. כמובן שאין כל חיבור בכביש בין שני הישובים הכל-כך שונים זה מזה, ומועצת קיסריה אף מתנגדת להרחבת ג'סר א זרקא.
      אמת המים (אקוודוקט) שהוליכה את מי נחל תנינים לקיסריה שרדה ברובה, ונמתחת לאורך החוף, מצפון לקיסריה. אפשר להגיע אליה מתוך קיסריה, ולעקוב אחרי השלטים המכוונים ל"חוף האקוודוקט".

      עיר של גנים: טיול בראשון לציון

      $
      0
      0
      ראשון לציון נוסדה בט"ו באב תרמ"ב (ולמי שקשה לו לחשב - 1882, כלומר ממש לפני 134 שנים).
      לכבוד יום ההולדת של העיר, נטייל היום בכמה גנים מבין העשרות הפזורים בעיר, גנים שמתייחסים לאירועים היסטוריים שונים ולמאפיינים של העיר.
      השם "ראשון"התגלה כשם "מחייב": ראשון באמת היתה ראשונה בהרבה דברים: גן הילדים הראשון, הדגל הראשון, התזמורת הראשונה, בית הספר העברי הראשון ועוד.
      לכבוד התאריך הלא-עגול הזה, נערוך טיול בין הגנים של ראשון לציון.חלק מהגניםיתאימוגם לימי הקיץ החמים.

      גן בעברית
      נתחיל בצידה המזרחי של העיר. על חלק מהשטח שפונה ממחנה צריפין (שהעביר את מקומו לעיר הבה"דים בנגב).
      לכבוד הקשר בין ראשון לציון והשפה העברית, יצרה העיריה גן מיוחד, הוא "גן בעברית".



      צילום:דודי הולצמן

       
      כל האלמנטים בגן קשורים לשפה העברית: גבעת טיפוס עם אותיות, מערכת משחק למילים ומושגיםבעברית, צמחים לפי אותיות האלפבית, קיר קשקוש לציור חופשי. הפרגולות בנויות כך שיטילו צל בצורת אותיות בעברית, ואפילו המזרקות מעוצבות בדמות האותיות, ואפשר להירטב ולהתקרר בין סילוני המים שלהם.

       
      צילום:דודי הולצמן

      בנוסף לכך, ה"האנגרים"של בסיס צריפין לא נהרסו ויש בהם מתקני משחק.מתקני כושר, ברזיות ושבילי אופניים.
      איל מגיעים? הגן נמצא ליד רחוב חיים הרצוג במזרח העיר

      צילום:דודי הולצמן


      צילום:ד״ר אבישי טייכר


       
      צילום:MathKnight and Zachi Evenor
       
      גן מגדל המים וגן ברנשטיין 
      ממש מול "גן בעברית", יוצא רחוב כתריאל רפפורט. בגן הצנוע הזה נמצא מגדל המים של מזרח ראשון לציון, צבוע בשלל צבעי הקשתומואר באור מרהיב בלילה.
      אליעזר ברנשטיין נולד בוולודאבה שבפולין (משם הגיעה גם משפחת אבי, יעקב הולצמן ז"ל), היגר לאנגליה ומשם לארץ ישראל, וראה ברכה בעסקיו. הוא רכש שטח גדול במזרח ראשון לציון, בנה בית וסביבו פרדסים. הבית היה מפואר והיתה לו בריכה פרטית וגינה גדולה, מגרשי טניס ואורוות סוסים. הוא הצליח, בזכות עושרו, להעלות עשרות מבני משפחתו מפולין, ולהצילם מהשואה. הבית נהרס, ושטחי הפרדסים הפכו לבתים פרטיים ("שכונת ברנשטיין"). חלק משטח הגינה הוכשר כגן יפה וחביב.
      איך מגיעים? גן ברנשטיין נמצא ברח'השומר פינת רח'ירושלים

      גן העיר
      מכאן נמשיך למרכז העיר ראשון לציון. כאן הקימו הראשונים את הבתים הראשונים בשנת 1882, כאן נפתחו הגן הראשון ובית הספר הראשון, וגם היקב של "כרמל מזרחי"ובית הכנסת הגדול.
      חלק מהבתים הישנים נשמרו, וביניהם עובר מסלול משולט, בין כל האתרים ההיסטוריים
      כדאי להקדיש זמן ולבקר במוזיאון ההיסטורי של ראשון לציון.

      בעבר, היתה בין הבתים חלקה גדולה ששימשה כתחנת ניסיונות חקלאיים. כאן ניסו לאקלם צמחים שונים לטובת חקלאי המושבה. במשך השנים, המושבה הפכה לעיר, וכאשר שוקם המרכז הישן, הפכו את החלקה לגן עירוני יפה, עם עצי דקל (חלקם נפגעו ממחלת חדקונית הדקלונעקרו), מדשאות ומזרקות. אכן שילוב יפה בין צמחיה, נופש והיסטוריה
       

      גן המוזיקה
      ראשון לציון היתה ראשונה גם בתחום המוזיקה: כאן הוקמה התזמורת ("האורקסטרה") הראשונה בישוב העברי המתחדש.
      על האורקסטרה של ראשון נכתב השיר המפורסם:

      לכבוד העבר המוזיקלי, נחנך לאחרונה גן מוזיקה - ובו קלידי פסנתר ענקיים, פינות להשמעת מוזיקה ולימוד על מלחינים דרך סריקת ברקודים, רמקולים משמיעים מוזיקה קלאסית - וכמובן פינות משחק ומנוחה. גם כאן יש מזרקות בהן אפשר להתקרר בימי הקיץ.
      איך מגיעים? הגן נמצא מדרום למרכז העיר, ברחוב יואל דרובין
      צילום:ד״ר אבישי טייכר 

      גן המנהיגים
      סמוך למחלף ראשון לציון, ישנו גן שבו החליטה עירית ראשון לציון להנציח את מנהיגי המדינה ואת המדינות שהצביעו בעד הקמת מדינת ישראל ב-1947. דגלי המדינות מופיעים בכניסה לגן. בהמשך הגן, הבנוי כמוזיאון פתוח, יש פסלים של המנהיגים, ומעין "נחל"זורם ביניהם ומוליך לאנדרטת עמוד האש, שנמצאת בתוך מזרקה.
      הגן הוקם לציון 60 שנה להכרזת האו"ם, ב-2007
      איך מגיעים? הגן נמצא ליד רחוב ז'בוטינסקי, בסמוך למחלף ראשון. קל יותר להיכנס מהרחובות הקטנים של שכונת "בנות חיל" (שמנציחים רק דמויות של נשים) מדרום לגן
      צילום:דודיהולצמן
      צילום:דודיהולצמן


      מערב ראשון לציון, בין כביש4 לחוף הים הוא כמו עיר בפני עצמה. מודרנית, גדולה, עם כבישים רחבים ונוחים. חלק זה של העיר נבנה החל משנות השישים, ובעיקר בשנות השבעים והתשעים, והוא זה שהפך את ראשון לעיר הרביעית בגודלה במדינה. כמובן שגם כאן יש גנים ומזרקות, רבים מהם לאורך רחוב גולדה מאיר:
      • פארק הערים התאומות, לציון הערים התאומות של ראשון לציון - ובו תבליט העיר ראשון ומונומנטים לציון הערים, ביניהן פגודה מרשימה לציון העיר טיינג׳ין
      • אנדרטת התקומה - ועליה ציוני דרך לתולדות העיר והמדינה
      • מעבר לכביש (ברחוב חסידי אומות העולם) - אנדרטת השואה, גן הזיכרון ובו מזרקה בשלל צבעים, ואנדרטה לחסידי אומות העולם מהפיליפינים
      • פארק נאות שקמה - ראה ירוקה גדולה, בין הרחובות משה דיין וחיים בר לב - עם הרבה מגרשי משחקים והחלקה, מתקני משחק רבים ואפילו רכבת קטנה שנוסעת בגן


       צילום:ד״ר אבישי טייכר

      פארק האגמים 
      בקצה שדרות יצחק רבין שבמערב העיר הוחל לפני כעשור פרוייקט של איגור מי נגר והחדרתם למי התהום. נוצרו שני אגמים: אגם הסופרלנד"ו"אגם הנקיק". הם הפכו לאתרים מבוקשים על ידי ציפרים נודדותועל ידי צפרים מכל רחבי הארץ. ממש לידם נמצאים מתחמי ה"סופרלנד"וה"יס פלאנט". מכאן מוליך כביש למפעל טיהור השפכים של גוש דן (השפד"ן)שמטהר את מי השפכים של כל גוש דן ומזרים אותם לנגב.
       
      צילום:ד״ר אבישי טייכר

      צילום:MKnight

       את הטיול אפשר לסיים בחוף הים המקסים של ראשון לציון.





      בעקבות הארי פוטר בלונדון ומחוצה לה

      $
      0
      0
       

      מוקדש לילדי החמוד והיקר יהלי, שבזכותו הכרתי את ספרי הארי פוטר, ליום הולדתו התשיעי

      בקיץ האחרון נסענו ללונדון. ישראלים רבים נוסעים לעיר המקסימה הזו, אבל אנחנו הקדשנו חלק נרחב מהטיול למסע בעקבות הקוסם המפורסם ביותר, הארי פוטר. כמעט כל הסרטים מלאים באזכורים של לונדון, וחלקים מהם צולמו בנקודות שנות בעיר ומחוצה לה. מקומות אחרים שימשו השראה לסצנות שונות בסרטים.
      גולת הכותרת היתה ביקור באולפני ״וורנר״ המקסימים (והיקרים...) בווטפורד שליד לונדון. אבל לא שכחנו את הנקודות הקטנות בעיר שהזכירו לנו את הסרט.
      אז - נצא לדרך...

      קינגס קרוס
      נתחיל בנקודה בה יצאו, כמעט כל שנה, הילדים השבים מחופשת הקיץ להוגוורטס: רציף 9 ו3/4 בתחנת קינגס קרוס. כאן היסס הארי בניסיונו הראשון לרוץ אל הקיר, ורק בנסיון השני רץ בנחישות, עבר דרך הקיר והגיע לרכבת ״הוגוורטס אקספרס״. במציאות, רציפים 9 ו-10 נמצאים במקומות שונים בכלל ולא צמודים זה לזה. כדי להתגבר על ה״בעיה״, יצרו על קיר הלבנים בצד הימני של התחנה (מבפנים, אחרי הדוכנים למכירת כרטיסים) קיר שאליו ״רצים״. במקום כבר יש עגלה שחציה כבר בתוך הקיר, ולאורך חלק משעות היום משתרך שם תור של אנשים שבאים להצטלם כשהם רצים לקיר, מתוך תקוה שאולי הם ייבלעו בתוכו ויגיעו לרכבת להוגוורטס. בסמוך נמצאת גם חנות (יקרה) למזכרות הארי פוטר. השתדלו להגיע מוקדם ככל האפשר.

      צילום: אופירהולצמן

       בפועל, הסרט צולם בתחנת ״סנט פנקראס״ הסמוכה, וליד התחנה חנתה גם מכונית ה״פורד אנגליה״ המפורסמת של משפחת וויזלי.
      איך מגיעים? תחנת ה-tube של Kings Cross/st. Pancreas

      צילום: דודי הולצמן

      שוק לידנהול
      בשוק הזה, שנבנה במאה ה-19 נמצאת הכניסה ל״קלחת הרותחת״, הפאב/מסעדה דרכה נכנס הארי פוטר. הסמטאות שימשו השראה ל״סמטת דיאגון״ המפורסמת. הקלחת הרותחת היא פשוט חנות אופטיקה, ובשאר חלקי השוק יש מעין שוק אוכל שוקק ומלא מסעדות. אפשר להגיע למקום בצעידה קלה מתחנת  Monument


      צילום: אופיר הולצמן

      גן החיות של לונדון
      כאן, בספר הראשון, גילההארי לראשונה את יכולותיו. במהלך הטיול לכבוד יום הולדתו של בן דודו דאדלי, דיבר הארי עם הנחש (האריהוא ״לחשנן״, כלומר יש לו יכולות דיבור עם נחשים) ו״העלים״ את קיר הזכוכית. כתוצאה מכך, הנחש הענק ברח, וכל גן החיות נכנס לפאניקה. גן החיות של לונדון נמצא בצד הצפוני של ריג׳נט פארק. התחנה הקרובה היא Camden Town


      צילום:Karen Roe

      בנין אוסטרליה (Australian High Commission)
      הבנין המצועצע הוא המקום בו, על פי הסרטים, נמצא בנק ״גרינגוטס״, שם מופקדים אוצרותיהם של הקוסמים, ולכאן לקח האגריד את הארי פוטר בתחילת מסעו אל הוגוורטס. בבנק הזה יושבים הגובלינים קטני הקומה וארוכי האפרכסות,  וכאן התבשר הארי על כך שיש ברשותו כסף רב. הבנין נמצא בצד המזרחי של רחוב סטראנד, ואפשר להגיע אליו מתחנת Temple


      צילום:lonpicman
      שוק Borrow Market
      גם שוק זה, מדרום לתמזה, הוא שוק אוכל שנבנה כבר במאה ה-19. כאן, ברחוב Stoney, צולמו חלק מהסצנות של״הקלחת הרותחת״. התחנה הסמוכההיא Borrow

      משרד הקסמים
      בצומת הרחובות Great Scotland Yard ו- Scotland Place נמצא המקום בו מתנהלים כל ענייני הקוסמים בבריטניה. לכאן הגיע הארי עם מר וויזלי ל״שימוע״ שעבר בתחילת הספר החמישי, וכאן בקומה התשיעית, במחלקת המסתורין, נערך הקרב הקשה בסוף הספר החמישי. זהו המקום בומצא סיריוס בלק את מותו.
      בפועל זהו בנין משרדים. תא הטלפון האדום שממנו, על פי הסרט, נכנסו לבנין - הונח במקום לצורך הסרט, והוסר לאחריו.
      איך מגיעים? מתחנות CharringCrossאו Embankment


      צילום:Shazz

      שני גשרים
      בספר השישי חצו אנשי מסדר עוף החול בתעופה מעל ה״טאואר ברידג׳״ מעל גבי מטאטאים, וגשר המילניום החדש הותקף על ידי אוכלי המוות. אפשר לשוט בתמזה ולעבור מתחת לשני הגשרים היפים, ותוך כך להנות ממראות העיר המרהיבים (אנחנו שטנו מווסטמינסטר ועד לגריניץ׳)

      צילום: דודי הולצמן
      גולת הכותרת של הביקור הוא הפארק המדהים של ״האחים וורנר״ ליד העיר ווטפורד, מצפון ללונדון. כבר בכניסה נכנסים לאוירה עם מוזיקה מפס הקול של הסרט, דמויות מהסרטים והסברים קצרים מלווים בחידון קצר (הכניסה לפי זמנים וקבוצות). בסוף ההסבר הקצר נפתחות הדלתות ונכנסים לאולם הענק של חדר האוכל, כולל הרבה פריטים ודמויות, היישר לתוך עולם הקסם. מכאן ממשיכים באופן חופשי לסייר באולפנים. נראה בדרך את משרדו של דמבלדור, את מגורי התלמידים, חדר השיקויים, שערי הכניסה, הבקתה של האגריד ועוד ועוד... אפשר גם ללמוד איך להשתמש בשרביט ואף להיות בסימולטור טיסה על מטאטא. מכאן מגיעים לתחנת הרכבת של הוגוורטס, לראות את הקטר האדום ולשוטט בין הקרונות. בהמשךיוצאים למזנון של המקום - ואפשר לקנות בו בין השאר גם בירצפת (טעים, אך מתוק מדי...). בחצר המזנון נראה את הבית שברחוב פריווט, הוא ביתם של משפחת דארסלי, את אוטונוס הלילה, האופנוע ודמויות חיילי השחמט.

       
      צילום: דודי הולצמן

      צילום: אופיר הולצמן
      צילום: אופיר הולצמן

      הסיור לא נגמר כאן, אלא ממשיך - לאביזרים של כל הדמויות, החיות והיצורים המיוחדים, לסמטת דיאגון ולדגם ענק של הוגוורטס. הסיום הבלתי נמנע של הסיור הוא בחנות המזכרות המקסימה והיקרה.

      צילום: דודי הולצמן

       צילום: דודי הולצמן

      חובה להזמין מקום מראש, באתר האינטרנט. אל תתייאשו אם לא תמצאו מקום פנוי באתר, אפשר גם דרך משרדי נסיעות שונים. המחיר יקר מאוד (כ-65 פאונדס לאדם). אפשר להוסיף הסעה מתחנת ויקטוריה בלונדון, או להגיע לעיר ווטפורד ומתחנת הרכבת לקחת אוטובוס. גם האוטובוסים מעוצבים בהתאם לסרט. אתר חובה לכל Poter-head

      מחוץ ללונדון
      חלק מהסצנות בסרטים צולמו במקומות שונים ברחבי אנגליה, חלקם מרוחקים מלונדון, ואתרים אלו זוכים למבקרים רבים בזכות הסרטים. כך, למשל, קתדרלת דורהאםהיא מקום בו צולמו הרבה סצנות-חוץ, כמו גם טירת אלנוויק.שני המקומות בצפון מזרח אנגליה. בטירת אלנוויק צולמו כל סצנות הקווידיץ׳.


      צילום: Tessa Shepperson

      צילום:James West

      בעיירה הנידחת והקטנה גוטלנד בחבל יורקשייר, יש תחנת רכבת קטנהשלא השתנתה 150 שנה - שם צולמה תחנת הרכבת של הוגסמיד
      בקתדרלה המרשימה (אחת היפות בבריטניה) של העיר גלוסטריש הרבה אולמות וחצרות, שבהם צולמו סצנות רבות של הסרטים. העירנמצאת ממערב ללונדון

      אוקספורד
      העיר אוקספורד, מרחק שעה נסיעה מלונדון, היא אתר צילומים לכמה סצנות מתוך בית הספר הוגוורטס. 
      ספרית הבודליאנה המפורסמת, על אלפי מדפיה והאולמות העתיקים, היא המקום שהעניק השראה (ושימש כאתר צילומים) לספריה של הוגוורטס. האולם של קולג׳ כרייסט-צ׳רצ׳ הוא ההשראה לאולם האוכל הגדול של הוגוורטס.

      צילום:Mtcv

      פרט לכך אוקספורד היא מקום מקסים, והאוניברסיטה מלאה אתרי ביקור יפהפיים, מבנים עתיקים ודשאים ירוקים ומרהיבים.
      עוד על אתרי הארי פוטר באוקספורד תראו כאן


      קישורים נוספים לאתרים בלונדון ובכלל בבריטניה, שקשורים להארי פוטר:

      טיול נעים!

      צילום: דודי הולצמן





      עמק של ציפורים ומעיינות

      $
      0
      0
       
      צילום Elgollimoh

      ראשית הסתיו. עדיין לוהט בעמק בית שאן, אבל אין ספק שהסתיו כבר כאן, גם אם לא מרגישים אותו.
      הפעם נטייל בעקבות הציפרים הנודדות בעמק בית שאן, שמתחילות כבר להגיע, ובעקבות כמה מהמעיינות שבעמק. עמק בית שאן לוהט ואף יבש, אך מלא מעיינות שמקבלים את מימיהם מהגשמים שיורדים בצפון השומרון העשיר במשקעים.

      נתחיל את הטיול דווקא בתצפית: נעלה לגלבוע, למצפור שמיר. מצפור שמיר נמצא על הדרך שברכס הגלבוע, בחלקה המזרחי. אפשר לעלות מכביש הבקעה ליד מושב רוויה, בכביש 667, לעבור את הישוב מירב לכיוון מעלה גלבוע. אפשר גם להגיע מכביש בית אלפא-בית שאן (669) ולעלות בכביש 6666 התלול למעלה גלבוע.
      המצפור מנציח את דובי שמיר, קצין שנהרג בתאונת אימונים ב-1977, ואת בנו ערן שנפל בקרב בלבנון ב-1997
      מהתצפית נשקפים נופי רמת יששכר, עמק בית שאן, כולל חלקו הדרומי, צפון בקעת הירדן והרי הגלעד. בגלל הרוחות, מזג אויר במרומי הגלבוע נעים (הכל יחסי...), ואף הוצבו כאן טורבינות רוח. על ההר סלעים עם קטעים משירי העמק 

      לידו מצפור נוסף, מצפה אבינדב, על שם אחד מבני שאול המלך שנפלו בגלבוע. המצפה משקיף צפונה לעמק חרוד.

      קיבוצים ומעיינות
      מכאן נרד בכביש 677 לכביש הבקעה. נפנה צפונה דרך המושבים שדי-תרומות ורחוב, ואזימינה לכיוון הקיבוצים הדתיים של עמק בית שאן

      מייד לאחר הפניה יש דרך עפר המובילה מזרחה, אל אתר המפלים הלבנים: מים שזורמים מפארק עמק המעיינות זורמים אל הירדן. תושבי האיזור ניצלו את מדרגת הגובה להקמת סכר הידרואלקטרי קטן, והמים הזורמים יצרו מפלונים קטנים. לא תמיד יש זרימה, אבל שיש - זהו מראה נפלא. 

      הקיבוץ הראשון הוא עין הנצי״ב, על שם הרב נפתלי צבי יהודה ברלין. בקיבוץ יש שלושה מעיינות יפים - עין נפתלי, עין צבי ועין יהודה. המעיינות נמצאים בשטחו של הקיבוץ, ומסיבות בטיחות (ואולי גם מסיבות אחרות) הם לא ״קולטי קהל״ ומותאמים למטיילים. הם יוצרים בריכות עמוקות וחורשות קנים, אך הכניסה אליהם קשה לעיתים, בעייתית ולא מתאימה לכל אחד. חשוב לציין, שמדובר בקיבוץ דתי ואין כניסה בשבת. 

      צילוםאסף פשחור


      דרומה מכאן, קיבוץ דתי נוסף, שדה אליהו, שידוע בכך שהוא ״המציא״ את ההדברה הביולוגית, ורבים מענפי החקלאות שלו הם אורגניים. אפשר לסייר באתרים הקשורים להדברה ביולוגית, כולל במפעל ל״ייצור חרקים טובים״ שמוכר את תוצרתו בארץ ובעולם.  

      מדרום לקיבוץ נמצא מעיין נוסף - עין חונזירה (החזירה)שזכה לשם עברי מתאים - עין נזם (לפי הפתגם ״נזם זהב באף חזיר״). גם כאן, מעיין שופע, מים עמוקים, אך הגישה קשה בגלל שהחקלאים חרשו את הדרך למעיין.


      הקיבוץ האחרון בשורה הוא קיבוץ טירת צבי, שגם לו מעיין גדול, מגודר וקשה להגעה - מעיין החילבוני, ממערב לקיבוץ. טירת צבי זכה להירשם כמקום שבו נמדדה הטמפרטורה הגבוהה ביותר שנמדדה אי פעם באסיה - 54 מעלות (בצל) ביוני 1942 
      הקיבוץ הותקף במלחמת העצמאות ועמד בקרב גבורה מול מאות תוקפים. בחצר הקיבוץ נמצא חלק מפסיפס עתיק ונדיר שנחפר בחפירות תל מנורה הסמוך
      צילוםד״ר אבישי טייכר

       הקיבוץ מתפרנס כיום ממפעל הבשר המפורסם שלו (״טיב״, בשותפות של תנובה) ומחקלאות

      שמו של תל שלם איננו מוכר במיוחד, ומי שעובר ליד התל (בשדות שמדרום לטירת צבי) לא יראה ממצאים מיוחדים. אבל, מדובר באתר עתיקות חשוב במיוחד. כאן נמצא פסל נדיר של הקיסר אדריאנוס, מימי דיכוי מרד בר כוכבא. הפסל מוצג במוזיאון ישראל בירושלים,ולידו נמצא גם פסל של ראש של ילד - ככל הנראה ילד יהודי שהקיסר דורך עליה


      צילוםיואב דותן

      בשביל אל הבריכות
      עמק בית שאן מלא בבריכות דגים שמשמשות תחנת מעבר נוחה למיליוני ציפרים נודדות שעוברות לאורך הירדן דרומהבסתיו וצפונהבאביב. אל הבריכות אפשר להגיע בדרכי עפר שיוצאות מטירת צבי מזרחה, או לחזור לכביש הבקעה, לפנות צפונה לכיוון בית שאן ומשם מזרחה לקיבוץ מעוז חיים. בשטח העמק עובר שביל חדש להולכי רגל, הוא שביל עמק המעיינות. (קישור נוסף)

      עוד מסלולים וטיולים בעקבות ציפורים ליד טירת צבי נוכל לראות כאן 


       
      צילוםיהודית גרעין כל
      מבית שאן יוצא כביש לכיוון קיבוצי בקעת הירדן ולעבר מעבר הגבול עם ירדן. נחלוף על פני קיבוץ נווה איתן. לאחר הקיבוץ, יש בריכות דגים מצד שמאל לכביש, ונקודת תצפית על מאגר ניצן, חלק מבריכות הדגים. במאגר יש בסתיו הרבה עופות מים, בעיקר שחפים ואנפות. נמשיך מכאן לקיבוץ מעוז חיים (על שם חיים שטורמן שנפל באיזור במאורעות 1936)
      במעוז חיים התגלתה רצפת פסיפס של בית כנסת. אפשר לבקר בה בתיאום.
      בקיבוץ מעוז חיים גדל הילד אהוד דפנא, וכשהיה בן 3 כתב לו סבו שיר ילדים ידוע - ״הודי חמודי״. הילד גדל, הפך לחייל, ונפל במלחמת יום הכיפורים. על סיפור המשפחה והשיר תוכלו לקרוא כאן 

      צילום:David Bjorgan

      לאורך הירדן
      לאורך הדרך ממעוז חיים דרומה, בין הכביש לבין הירדן, נמצאת שמורת גאון הירדן. היא כוללת את מדרגות סלעי החוואר הבהירים והרכים, ואת גאון הירדן - סבך של שיחים ועצים סמוך לירדן. הסבך הואמקום מחיה לחתולי בר, נמיות, חזירי בר ושפע של עופות מים. לצד הדרך פורחים חצבים בחודשי ספטמבר-אוקטובר ב״גבעת החצבים״.
      חלק מהדרך משולט כ״דרך נוף גאון הירדן״ ומובילה עד לקיבוץ כפר רופין

      הקיבוץ כפר רופין שוכן קרוב לחוף הירדן, בין מטעים ובריכות דגים. הקיבוץ מיתג את עצמו כמרכז בינלאומי לצפרות. מתוך הקיבוץ יוצאים שבילים ודרכי עפר שמובילים תצפיות מצויינות הן על ציפורים הן לתוך שטח ירדן, ממש ממול.

       
      צילום:דרור רייסמן
      צילום: Andreas Trepte                                                                                                 צילום: מרכז להב״ה קרית שמונה

      אפשר לשכור בקיבוץ אופניים ולטייל, ובחלק מהדרכים אפשר לטייל ברכב. המרכז נקרא ״מקור החסידה״ ואפשר לראות בו סרטים על הנדידה ולקבל את כל המידע הרלוונטי. חדרי האירוח בקיבוץ הם אבן שואבת לצפרים מכל העולם.
      תל ערטל - ממש מצפון לקיבוץ - תצפית יפה לירדן. כאן הכינו ילדי הקיבוץ שלט ענק בערבית עם הכתובת ״סלאם, מופנית לירדן.
       
      צילום:דודי הולצמן

       
      מדרום-מזרח לקיבוץ יש תצפית על מאגר המים (גם הוא מקום טוב לראות ציפורים), ומבני בטחון דמויי איגלו, ששימשו להגנה בימי מלחמת ההתשה, כשהקיבוץ היה נתון להפגזות קשות
       
      צילום:דודי הולצמן

      כל השטח שמדרום לכפר רופין הוא למעשה המוקד העיקרי באיזור לצפיה בציפורים, שמתחילות להגיע מחודש אוגוסט. חסידות הן בדרך כלל מקדימות (כולל חסידות שחורות נדירות), ואחריהן מגיעות אנפות (חלקן נמצאות כאן כל השנה) ועד שלדגים, איות (עופות דורסים) ועוד ציפורים נדירות.
      מכאן אפשר להמשיך ולהתחבר לעין הנצי״ב וטירת צבי שהזכרנו בתחילת הפוסט, לנסוע או ללכת לאורך הירדן
      כדאי להיעזר במשקפות ובמגדירי ציפורים!

      עוד טיולים באיזור מתוך הבלוג שלי וממקורות אחרים:









    • את ראשו של הגלבוע מישהו צבע סגול
    • ארץ האש, ארץ המים - טיול בעמק המעיינות
    • קצר פה כל כך האביב" - בין שלום למלחמה בנהריים, גשר ומנחמיה
    • וילון שקוף על פני העמק - טיול לשבועות בעמק יזרעאל
    • טיול בעמק הירדן בעקבות נעמי שמר
    • טיולים בבקעת בית שאן מהאתר הנפלא של עמית מנדלסון 
    • אתרי טיולים בעמק המעיינות
    • אתרי טיול ואומנות בבקעת בית שאן מאתר וואינט





    • צילום:Beivushtang







      לקראת השנה האקדמית החדשה: סיור בקמפוס אוניברסיטת תל אביב

      $
      0
      0
      מוקדש לאשתי היקרה פועה, עובדת ולומדת באוניברסיטת תל אביב

      תל אביב, שהיתה העיר הגדולה בארץ בשנות החמישים והשישים קצת התקנאה בחיפה ובירושלים בעלות המוסדות האקדמיים. בתל אביב כבר היה בית ספר גבוה למשפט וכלכלה, גן זואולוגי באבו כביר, ואקדמיה למוזיקה. ראש העיריה חיים לבנון יזם את איחוד המוסדות האלה לאוניברסיטה אחת. הוקצתה קרקע ליד שכונה חדשה בצפון תל אביב בשם רמת אביב, על חורבות הכפר שייח-מוניס שתושביו עזבוהו ב-1948, ובהדרגה, החל ב 1956 (שנת הלידה הרשמית של האוניברסיטה) קם הקמפוס על עשרות בניניו, ונחנך סביב 1964. מאז עברו שנים וסטודנטים רבים חלפו בשבילי ובניני הקמפוס. הקמפוס הפך למקום מרשים, עם בנינים ייחודיים, מדשאה ענקית שצפה לים ופסלים רבי רושם. כיום לומדים באוניברסיטה 30 אלף סטודנטים.
      ייתכן שהיוקרתיות של השכונות סביב האוניברסיטה נובעתמהקרבה הזו לקמפוס.
      לקראת שנת הלימודים האקדמית שתפתח בעוד כמה ימים נסייר בקמפוס, בין הבניינים והפסלים.

      כיכר אנטין
      נתחיל את הסיור בכיכר הכניסה המערבית לקמפוס, היא כיכר אנטין. ברחבת הכיכר יש לוחיות ובהן חרוטים אימרות, נוסחאות וקטעי טקסט מכל מגוון ענפי המדע. מעל הכיכר מתנשא בנין הגלריה האוניברסיטאית, ובה מוצגות תערוכות מתחלפות, ובגן יש תערוכת קבע של פסלים. לאחר בדיקה ביטחונית ניכנס לתוך הקמפוס

      צילום: דודי הולצמן

      אל הרחבה המרכזית
      מהכיכר עולה שדרה אל רחבת הדשא המרכזית. לאורך השדרה מתנוססים דגלים, ובצידיה ממצאים ארכאולוגיים חשובים שהתגלו בחפירות שניהלה האוניברסיטה - עמודים, כותרות ומשקופים.


       צילום: דודי הולצמן
       
      מימיננו נשמע לעתים צלילים מבנין בית הספר למוזיקה הסמוך. אם נסב ראשנו לאחור, נראה את הים במערב. נגיע לרחבה המרכזית, שטח דשא ענק, וסביבו פרושים רבים מהמבנים העיקריים בקמפוס, פסלים מרשימים ומקום מתאים להופעות מרובות קהל. על הדשא פזורים עצים מצלים, ובכלל הרחבה היא מקום מפגש מהנה ומועיל לסטודנטים.
      נפנה אל הבנין הצפוני ברחבה, הוא בנין מקסיקו. בדרך נראה פסל גדול של האמן יגאל תומרקין ששמו ״התרחשויות״. מכל צד מראה את הפסל אחרת, וכבונוס נראה את הים מרחוק.


      צילום: דודי הולצמן
       
      בנין מקסיקו (שנתרם על ידי הקהילה היהודית שם) הוא משכנה של הפקולטה לאומנויות. בכניסה נראה פסל דמוי טוטם מקסיקני, ובתוך הבנין ציור קיר של האמן דוד שריר (מגדל בבל), פסלים של התורמים ויצירות אומנות שונות מתחלפות על הקיר.

      צילום: דודי הולצמן

      צילום: דודי הולצמן


      הספריה ובית התפוצות
      ממזרח לבנין מקסיקו נמצא הבנין היפה והמרשים של הספריה המרכזית. עיצובה הארכיטקטוני (ע"י האדריכלים שולמית ומיכאל נדלר) זיכה אותה גם בפרסים וגם בהנצחה על בולים. המבנה מזכיר לאחדים ספר ולאחרים אוניה. הוא נראה אטום מבחוץ, ואולמות הקריאה שבפנים מסודרים סביב גן פנימי. הכניסה לאולמות הקריאה היא לסטודנטים בלבד, אך אולם הכניסה פתוח לכל ויש בו תערוכות מתחלפות. מול הכניסה לספריה יש פסל דמוי כנפי פרפר בשם ״רוח החופש״, פרי עבודתו של האמן דודו גרשטיין


      צילום: דודי הולצמן
       
      בהמשך לספריה נמצא בנין מוזיאון בית התפוצותשהוא מוזיאון עצום לתולדות ההיסטוריה של העם היהודי בגולה. לפני בית התפוצות נמצא הפסל היפה של האמן רון ארד ״קשר״, מוקדש ליהודי אתיופיה.

      צילום: דודי הולצמן
       

      צילום:שאולה הייטנר

      סביב בנין צימבליסטה
      נפנה דרומה, מולנו נראה בנין מעט מוזר למראה, בעל שני צריחים - זהו בנין צימבליסטה ליהדות, תוכנן על ידי האדריכל מריו בוטה. לפני שניכנס פנימה נראה את האנדרטה הצנועה לזכר חללי מערכות ישראל מבין הסטודנטים ואנשי הסגל, במעין גומחה שקועה באדמה.

      צילום: דודי הולצמן
       
      ניכנס לבנין צימבליטה עצמו, שכולל בית כנסת מודרני ומיחד, ומולו אולם כנסים.

      צילום: דודי הולצמן
       
      נצא מצידו הדרומי של הבנין אל הדשא שלפני בית הספר למשפטים ובו פסלאדום דמוי כיסא. מכאן נשקיף דרומה אל היכל המתכת והזכוכית הידוע כאודיטוריום סמולרש, אולם יפהפה ומודרני למופעים וכנסים.

      צילום:יאיר חקלאי

      איזור המדעים המדוייקים
      נקיף את בנין צימבליסטה ממזרח, ונגיע לשורת הבניינים המשרתים את מדעי הטבע והמדעים המדוייקים: כימיה, פיזיקה, ביולוגיה ומדעי המחשב. בחזית בנין הכימיה ניצב פסל של אלברט איינשטיין.


      צילום: ד״ר אבישי טייכר
       
      הבנינים האלה מגיעים עד לכיכר איינשטיין, שמול בית התפוצות. מכאן מזרחה יש שער יציאה משטח הקמפוס המגודר. נצא דרך השער המגודר לרחוב קלאוזנר.

      הגן הבוטני
      נחצה את הכביש ונגיע לגן הבוטנישל האוניברסיטה (הכניסה בתשלום). בגן הבוטני יש אוסף גדול של צמחי הארץ והעולם, ממגוון בתי גידול. גולת הכותרת היא ״בית השורשים״, במבנה תת קרקעי שמאפשר צפיה בצמחים ״מלמטה״ מתוך השורשים החשופים. יש גם גן קקטוסים, גן צמחי תועלת, גן צמחי רפואה ואפילו גן לעוורים עם הסברים בכתב ברייל

      מדרום לגן הבוטני, לאורך רחוב קלאוזנר, נמצא הגן הזואולוגי של האוניברסיטה. הכניסה בתשלום ובתיאום מראש. כאן יש מעין גן חיות לימודי קטן, ובו בעלי חיים ממגוון בתי הגידול בארץ - עופות, יונקים וזוחלים. בגן מנסים להרבות מינים בסכנת הכחדה בגרעיני רביה תוך טיפול ומעקב אינטנסיביים. הגן הזואולוגי כולל גם מאגר לאומי של כל המגוון הגנטי ואוספי הטבע הלאומייםשמוקמים בימים אלה.



      צילום:eman 154

      גוף בשם ״קמפוס טבע״ מארגן פעילויות וקייטנות בנושאי החי והצומח למגוון גילאים

      בנין הסביבה
      מדרום לגן הזואולוגי, צופה על נתיבי איילון ופארק הירקון, נמצא הבנין החדש של בית הספר ללימודי הסביבה. הדעות על הבניין שנויות במחלוקת - מהערכה רבה לעיצובו ולשילוב האלמנטים הסביבתיים בו - ועד ביקורת קשה. לא משנה מה תהיה דעתכם על הבניין, הנוף ממנו מרשים, והוא בולט, חדשני ויוצא דופן. אם נמשיך דרומה מבנין הסביבה נוכל ללכת על טיילת במורד עד לתחנת הרכבת, משקיפים על שכונות עבר הירקון של תל אביב, על רמת גן ובני ברק. בימים עברו, כאשר קולנוע הדרייב-אין היה פעיל, מכאן היה אפשר לצפות בסרט בחינם...

      מחוץ למסלול שתיארתי, בחלקו הדרומי של הקמפוס, נמצא הבית הירוק, שמשמש כמועדון הסגל של האוניברסיטה וגן אירועים.
      הוא נמצא בלב מה שהיה פעם הכפר הערבי ״שייח מוניס״. במקור זה היה ביתה של אחת המשפחות המכובדות בכפר, והוא עמד על תילו בעוד שאר הכפר הפך לחורבות, בתים דלים לעולים חדשים, ואחר כך למגרשי חניה ובניני הקמפוס. ב-1991 הוא שופץ, תוך שמירה על המאפיינים ה״אוריינטליסטיים״, אך גם תוך הריסת הבית עצמו, כך שמה שרואים היום הוא שחזור של הבית.
      הקמת האוניברסיטה על אדמות שייח מוניס הפכה לטיעון בידי אנשי ימין נגד האוניברסיטה (הידועה בדעות השמאל של רוב המרצים) שיושבת דווקא על חורבות כפר ערבי שתושביו גורשו וברחו


      צילום:אורי

      הבנינים ה״אפורים״
      בין כל הפסלים והבניינים הבולטים, יש הרבה בתי בטון, יעילים, צנועים ונוחים, ובהם נערכות רוב ההרצאות. אבל גם להם יש חשיבות ארכיטקטונית מרובה, נעשתה בהם מחשבה רבה בתכנון ובעיצוב, והם חלק מהזרם הברוטליסטי באדריכלות הישראלית. כזהו למשל בניין גילמןשבו שוכנת הפקולטה למדעי הרוח, ושורת הבניינים ממזרח לבית התפוצות, בהם ממוקמים לימודי המדעים המדוייקים. מיכאל יעקבסיון הקדיש לרבים מהבנינים האלה כתבות בבלוג שלו. לחובבי ארכיטקטורה הארד-קור.


      ציפורי הקמפוס, חתולי הקמפוס
      שפע הצמחיה והעצים הפכו את הקמפוס למקום בו חיים עשרות מיני ציפורים. בפינות שונות יש שלטים עם הסברים על הציפורים ברחבי האוניברסיטה.
      צילום: דודי הולצמן

      ריבוי מקומות ההסעדה והשטח הגדול ללא מכוניות, יחד עם עובדים חובבי חתולים, תרמו לכך שהקמפוס הואגם עדן לחתולים. יש תמיד מי שמאכיל אותם, מסרס/מעקר ומניח קערות עם מים לימי הקיץ הלוהטים. יש גם חתולים שנכנסים לבנינים, כמה מהם גם מגיעים להרצאות, ועל פי השמועות יש גם כאלו שזכו לתואר... 
      בין בית הספר לרפואה שבצפון ועד בניני ההנדסה שבדרום, מתחת לאדמה, נמצאת מנהרה. רבים מהמבקרים והעובדים בקמפוס הירוק לא מעלים בדעתם שממש מתחתיהם נמצאת מנהרה ארוכה. יש למנהרה פתחים נסתרים מכמה בנינים בקמפוס, והעובדים משתמשים בה לטיפול בתשתיות ואף להובלת חומרים. הכניסה לשם רק בתיאום מראש

      קישורים מעניינים

    • מסלול סיור מומלץ מאתר האוניברסיטה
    • סיור בקמפוס באתר וואינט
    • כל הכתבות על אוניברסיטת תל אביב בבלוג של מיכאל יעקבסון 






    • Viewing all 66 articles
      Browse latest View live


      <script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>